Κομισιόν: Μηδενική ανοχή στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Μηδενική ανοχή στον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, την οποία και επιδιώκει να εξαλείψει από τον πλανήτη, διακηρύσσει σήμερα η Κομισιόν, μεταφέροντας το μήνυμα μιας κοινωνίας όπου οι γυναίκες θα είναι απαλλαγμένες από τη βία και ελεύθερες να αλλάξουν τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η Φεντερίκα Μογκερίνι Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας / Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, ο Νέβεν Μίμιτσα, επίτροπος αρμόδιος για τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη και η κ. Βέρα Γιούροβα, επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, ένωσαν τις φωνές τους για να επαναλάβουν την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
 
"Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, επιβεβαιώνουμε την αμετάκλητη απόφασή μας να τεθεί τέλος στην πρακτική αυτή η οποία είναι επώδυνη, τραυματική και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία. Πρακτική η οποία σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις εφαρμόζεται σε παιδιά. Πρακτική η οποία αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακραία μορφή διάκρισης κατά των γυναικών και των κοριτσιών", αναφέρουν τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Σημειώνουν ωστόσο ότι παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων της, 200 εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να υποφέρουν από αυτή την παραβίαση, η οποία απαντά σε όλα τα μέρη του κόσμου. Εκτιμάται ότι ο ίδιος αριθμός κοριτσιών είναι πιθανόν να υποστούν την πρακτική αυτή έως το 2030.

Καταγράφουν δε ότι ακόμη και στην ίδια την Ευρώπη, υπάρχουν σήμερα κορίτσια τα οποία υφίστανται την παράνομη αυτή πρακτική. Η Κομισιόν, σημειώνουν, προσπαθεί να αποτρέψει την εφαρμογή της εν λόγω πρακτικής μέσω της κατάρτισης επαγγελματιών, όπως είναι οι δικαστές, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών ασύλου ή οι γιατροί που έρχονται σε επαφή με κορίτσια που διατρέχουν τον κίνδυνο αυτόν.

"Έχουμε θέσει σε ισχύ νόμους για να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ατιμωρησία για την εφαρμογή της πρακτικής αυτής. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά έγκλημα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και στα περισσότερα από αυτά διώκονται και τα άτομα που μεταφέρουν κορίτσια εκτός της ΕΕ για να υποστούν τον ακρωτηριασμό", ξεκαθαρίζουν, δηλώνοντας ότι "τα θύματα των πρακτικών αυτών έχουν υψηλό επίπεδο προστασίας στην ΕΕ".

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία - με την ονομασία «Spotlight» - για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, η ΕΕ εστιάζει τις προσπάθειές της ιδίως στην καταπολέμηση της πρακτικής ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην υποσαχάρια Αφρική, περιοχή στην οποία εξακολουθεί να αποτελεί ευρύτατα διαδεδομένο φαινόμενο και παρέχει άμεση και στοχευμένη στήριξη στα θύματα των επιβλαβών αυτών πρακτικών.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με όλους όσοι είναι αποφασισμένοι να εξαλείψουν την πρακτική ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων: γονείς, ακτιβιστές κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών κοριτσιών, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες του τομέα υγείας, υπερασπιστές των δικαιωμάτων του παιδιού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστικές αρχές, πολιτικούς, τοπικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και κυβερνήσεις", ξεκαθαρίζουν Μογκερίνι, Χαν, Μίμιτσα και Γιούροβα.

"Θα συνεχίσουμε, επίσης, να δημιουργούμε σθεναρές εταιρικές σχέσεις μέσα από διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες", αναφέρουν.

Τέλος σημειώνουν ότι "όλα τα όργανα του ΟΗΕ και οι ειδικοί απεσταλμένοι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όλες οι περιφερειακές οργανώσεις, ιδίως η Αφρικανική Ένωση, και η κοινωνία των πολιτών είναι εταίροι μας στην κοινή προσπάθεια που αποβλέπει σ` έναν ασφαλέστερο κόσμο για τις γυναίκες και τα κορίτσια, γεγονός που θα οδηγήσει σε κοινωνίες πιο ανθεκτικές, ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς".
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το «φιάσκο» στην Τουρκία και οι ειρωνικές εκατέρωθεν δηλώσεις-Τα σενάρια για τις συνομιλίες
Υποβαθμίζει τις συνομιλίες στην Τουρκία ο Τραμπ-«Δεν θα συμβεί τίποτα μέχρι να συναντηθώ με τον Πούτιν»
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο Ικόνιο της Τουρκίας-Έγινε αισθητός μέχρι την Άγκυρα
Θρίλερ με τις συνομιλίες για το Ουκρανικό-Από τον «Πρόεδρο κλόουν» στην αντιπροσωπεία «παρωδία»
Το Κίεβο θα αποφασίσει τα βήματα του μετά τη συνάντηση με Ερντογάν
Aναβλήθηκαν για τις επόμενες ώρες οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με πρωτοβουλία Ερντογάν
Ξεκινούν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας μετά από τρία χρόνια-Ποιοι εκπροσωπούν την κάθε πλευρά
Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Στην Κωνσταντινούπολη η ρωσική αντιπροσωπεία
Κακή αρχή για τις συνομιλίες στην Τουρκία-Ρωσία και Ουκρανία διαφωνούν για το πότε αρχίζουν