Πέθανε στην αναμονή για το χειρουργείο από πτώση στην τουαλέτα – Αμέλεια έβλεπε ο γιος του θύματος
22:18 - 05 Φεβρουαρίου 2018
Μέχρι το Ανώτατο έφθασε γιος ασθενή που πέθανε λίγο πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση από πτώση του στο έδαφος, ο οποίος καταλόγιζε ευθύνες στο ιατρικό προσωπικό για ιατρική αμέλεια.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο Ελευθέριος Σπύρου μεταφέρθηκε το πρωί της 26/3/06 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Εξετάστηκε από ιατρό και διαπιστώθηκε ότι έπασχε από περισφυγμένη μη ανατασσόμενη αριστερή βουβωνοκήλη.
Κατόπιν οδηγιών του ιατρού παραλήφθηκε από νοσηλευτή για να τον ετοιμάσει για το χειρουργείο. Ο εν λόγω νοσηλευτής αφού ηπαρίνησε τον αποβιώσαντα ο οποίος βρισκόταν στο δωμάτιο με αριθμό 10 τον οδήγησε στο δωμάτιο αλλαγών πληγών όπου τον ξύρισε.
Ο αποβιώσας ήταν περιπατητικός και ο νοσηλευτής τον συνόδευε. Κατόπιν τούτου τον οδήγησε πίσω στο δωμάτιο αρ. 10 και τον βοήθησε να ξαπλώσει λέγοντάς του να παραμείνει εκεί και θα τον βοηθούσε να κάνει μπάνιο.
Ο νοσηλευτής εξήλθε του δωματίου και κατευθύνθηκε προς το ερμάρι που βρίσκεται ο ρουχισμός για να πάρει μια πετσέτα και μια ρόμπα. Στο ερμάρι βρήκε μια ρόμπα και επιστρέφοντας στο δωμάτιο είδε ότι ο αποβιώσας δεν ήταν στο κρεβάτι του. Διαπίστωσε ότι η πόρτα του αποχωρητηρίου που ήταν εντός του δωματίου ήταν κλειστή και κλειδωμένη. Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι άνοιξε την πόρτα και είδε τον αποβιώσαντα να κάθεται στο αποχωρητήριο. Του είπε να περιμένει για να φέρει πετσέτα για να τον βοηθήσει να κάνει μπάνιο.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο νοσηλευτής να βγει έξω από το δωμάτιο και πήγε έξω από το δωμάτιο αλλαγών πληγών όπου υπήρχε ένα τρόλεϊ με ρούχα. Δεν βρήκε πετσέτα και πήρε ένα υποσέντονο.
Ενώ βρισκόταν στο τρόλεϊ άκουσε φωνές. Έτρεξε στο δωμάτιο αρ. 10 όπου μέσα στο αποχωρητήριο βρισκόταν πεσμένος ο αποβιώσας. Κοντά του ήταν δυο νοσοκόμοι. Διαπίστωσαν ότι είχε μικρό τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.
Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε ο γιατρός ο οποίος έδωσε εντολή για διενέργεια αξονικής τομογραφίας ενώ ακολούθως σε συνεννόηση με τον νευροχειρουργό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διευθέτησε όπως ο αποβιώσας μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Ωστόσο, ο Ελευθέριος Σπύρου απεβίωσε τρεις μέρες μετά. Αιτία του θανάτου του ήταν εγκεφαλική αιμορραγία μετά από πτώση στο δάπεδο του μπάνιου».
Ο γιος του αποβιώσαντα προσέφυγε στο δικαστήριο για ιατρική αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι δεν λήφθηκε υπόψη από το ιατρικό προσωπικό η κατάσταση της υγείας του πατέρα του, δεν παρείχαν την απαραίτητη εποπτεία και επιτήρηση παραλείποντας να μεριμνήσουν για την ασφάλεια και φροντίδα του με αποτέλεσμα να πέσει στο πάτωμα του αποχωρητηρίου και να τραυματιστεί, τραυματισμός ο οποίος επέφερε το θάνατο του.
Ωστόσο, το πρωτόδικο δικαστήριο αφού έλαβε υπόψη σχετικές αυθεντίες με βάση τις οποίες οι αρχές που διέπουν την ευθύνη των νοσοκόμων έναντι των ασθενών τους είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που διέπουν την ευθύνη των γιατρών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν διατυπώθηκε αμέλεια.
Ο γιος του αποβιώσαντα, μη ικανοποιημένος από την απόφαση, προσέφυγε στο Ανώτατο το οποίο επίσης δεν διαπίστωσε αμέλεια και απέρριψε την έφεση του.