Οι Μάγια είχαν φτιάξει μια… Νέα Υόρκη μέσα στη ζούγκλα

Ερευνητές χρησιμοποιώντας μια υψηλής τεχνολογίας τεχνική εναέριας χαρτογράφησης εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες οικισμούς, πυραμίδες και αμυντικά έργα της φυλής των Μάγια στην πυκνή ζούγκλα της περιοχής Πέτεν στην Γουατεμάλα, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκεί ζούσαν εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι εθεωρείτο στο παρελθόν.

Η σχετική ανακοίνωση για τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν γεωργικές εκτάσεις και αρδευτικά κανάλια, έγινε την Πέμπτη από μια ομάδα αρχαιολόγων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Γουατεμάλα, οι οποίοι εργάζονται στο Mayan Heritage and Nature Foundation της Γουατεμάλας.

 Στην έκθεσή τους εκτιμούν ότι σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν να κατοικούσαν στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Μάγια--τις τροπικές πεδιάδες της σημερινής Γουατεμάλας--γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτούνταν μαζική παραγωγή τροφίμων.

"Πρόκειται για δύο με τρεις φορές περισσότερους κατοίκους από όσους υποστήριζεται ότι βρίσκονταν εκεί", λέει στην Guardian ο Μαρτσέλο Α Κανούτο, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Τουλέιν των ΗΠΑ.

H περιοχή της χαρτογράφησης, που εκτείνεται σε 2.100 τμ, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εθεωρείτο ότι κατοικούνταν από τους Μάγια, ο πολιτισμός των οποίων γνώρισε την ακμή του το διάστημα 1.000 π.Χ και 900 μ.Χ κατά προσέγγιση. Οι απόγονοί τους εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή.
Εντοπίστηκαν περίπου 60.000 κατασκευές, περιλαμβανομένων τεσσάρων βασικών τόπων τελετουργιών και μυστηρίων με πλατείες και πυραμίδες.
 
The Guardian
 

Δειτε Επισης

Θρίλερ για γερά νεύρα οι συνομιλίες στο Ουκρανικό-«Η Ρωσία δεν είναι σοβαρή»
Το «φιάσκο» στην Τουρκία και οι ειρωνικές εκατέρωθεν δηλώσεις-Τα σενάρια για τις συνομιλίες
Στον αέρα οι συζητήσεις στην Τουρκία-«Ο Ζελένσκι δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη»
Υποβαθμίζει τις συνομιλίες στην Τουρκία ο Τραμπ-«Δεν θα συμβεί τίποτα μέχρι να συναντηθώ με τον Πούτιν»
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο Ικόνιο της Τουρκίας-Έγινε αισθητός μέχρι την Άγκυρα
Θρίλερ με τις συνομιλίες για το Ουκρανικό-Από τον «Πρόεδρο κλόουν» στην αντιπροσωπεία «παρωδία»
Το Κίεβο θα αποφασίσει τα βήματα του μετά τη συνάντηση με Ερντογάν
Aναβλήθηκαν για τις επόμενες ώρες οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με πρωτοβουλία Ερντογάν
Ξεκινούν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας μετά από τρία χρόνια-Ποιοι εκπροσωπούν την κάθε πλευρά
Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις