Θα τον κρίνουν εκ του αποτελέσματος- Πυροβολεί για Κυπριακό ο Αν. Κυπριανού

Με εμφανώς συνενωτική διάθεση εμφανίστηκε στην ομιλία του ενώπιον της Ολομελείας της Βουλής, κατά την ειδική συνεδρία εγκατάστασής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος προς τις πολιτικές δυνάμεις, εξέφρασε την ισχυρή πεποίθησή του πως αν στον μεταξύ του διάλογο περιθωριοποιηθεί ο δογματισμός και επικρατήσει η λογική του καλώς νοουμένου συμφέροντος, πολλά μπορεί από κοινού να επιτύχουν.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εξαγγελία του για σύσταση επιστημονικής ομάδας μελέτης των προεκλογικών προγραμμάτων των ανθυποψηφίων του κατά τις πρόσφατες προεκλογικές εκλογές, ώστε να μην αγνοηθούν προτάσεις που συμβάλουν προς την επίτευξη του πιο πάνω σκοπού.
 
Από πλευράς κομμάτων, το μήνυμα που έστειλαν οι ηγεσίες τους-αυτών της αντιπολίτευσης-, είναι πως θα κρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνησή του από το έργο το οποίο θα παράξει.
 
Ξεχωρίζει ωστόσο η επίθεση που εξαπέλυσε στον Νίκο Αναστασιάδη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφορικά με το Κυπριακό, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως διαφωνεί με το πλαίσιο που έχει χαράξει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Ο Άντρος Κυπριανού
«Δεν αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφωνεί με το πλαίσιο που έχει χαράξει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ανησυχία για όσα άκουσε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην ομιλία του στη Βουλή σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος διαφωνεί με το πλαίσιο που έχει χαράξει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
«Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είπε ‘’να ξεκαθαρίσετε μεταξύ σας ότι έχετε τον ίδιο στόχο, να συμφωνήσετε για την διαδικασία που θα ακολουθήσετε για την υλοποίηση αυτού του στόχου και να με πείσετε για την πολιτική σας βούληση να προχωρήσετε"», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διέγραψε ένα άλλο πλαίσιο στη βάση του οποίου θέλει να κινηθεί. 
 
«Τουλάχιστον εμείς δεν αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε
 
Ο Άντρος Κυπριανού είπε ακόμη ότι αν δεν ακυρωθεί η ΝΑVTEX δεν μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά υπέδειξε ότι όταν ακυρωθεί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
«Ο χρόνος θα αποδείξει ποιος έχει δίκαιο και ποιος έχει άδικο», είπε, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς το ΑΚΕΛ έχει κατ’ επανάληψη δικαιωθεί από την ιστορία για θέσεις που διατύπωνε».
 
Σε ό,τι αφορά τη στάση της τ/κ ηγεσίας για τις διαπραγματεύσεις και την ΑΟΖ, τόνισε ότι είναι απαράδεκτες οι αξιώσεις της τ/κ ηγεσίας και δεν πρέπει να γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτές.
 
«Είναι απαιτήσεις», συνέχισε, «που εκτροχιάζουν από τον στόχο που θα έπρεπε να ήταν ως προτεραιότητα η λύση του Κυπριακού και επιχειρούν έμμεση αναβάθμιση του ψευδοκράτους».
 
«Καλά κάνει και ο κ. Ακιντζί και όλοι οι υπόλοιποι να κατανοήσουν ότι μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλα αυτά τα ζητήματα», συνέχισε.
 
Σε ό,τι αφορά τις άλλες αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ότι «ζήσαμε την πολιτική η οποία έχει ακολουθεί από τον κ. Αναστασιάδη, μακάρι να μας εκπλήξει και να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική».
 
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίζει όποιες πρωτοβουλίες θα εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού, ενώ θα αντιστέκεται σε εκείνες που θα αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της.
 
Ο ΔΗΣΥ
«Με την επίσημη διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων που τελέστηκε σήμερα και την ορκωμοσία του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο, το εκ του συντάγματος τελετουργικό ολοκληρώνεται και η νέα Κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα», ανέφερε από την άλλη η Αναπληρωτής  Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Σταυριάνα Κοφτερός.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης», σημείωσε, «με ισχυρή εντολή συνεχίζει στην νέα πενταετία 2018-2023 με σταθερά βήματα μπροστά προς την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη για την σύγχρονη Κύπρο της νέας εποχής.
 
Πετύχαμε πολλά την προηγούμενη πενταετία. Υπάρχουν όμως ακόμη προκλήσεις οι οποίες είναι στο επίκεντρο της προσοχής και των στόχων της νέας κυβέρνησης για να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία και να επιτύχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης με αξιοπρεπείς και αμειπτικές θέσεις εργασίας. Ύψιστη προτεραιότητα μας η συνέχιση της προσπάθειας για εξεύρεση μιας σωστής και βιώσιμης λύσης στο εθνικό πρόβλημα που θα επανενώνει την πατρίδα μας.
 
Πεποίθηση μας να συνεχίσουμε όλοι, πολιτικές δυνάμεις και κοινωνία, στο δρόμο που πρόκρινε ο λαός. Δηλαδή με σύνεση και συνεννόηση να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία του τόπου και τον εκσυγχρονισμό του κράτους σε σύγχρονη πολιτεία που να υπηρετεί τον πολίτη.
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συγχαίρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ευχόμαστε καλή και παραγωγική θητεία. Θα παραμείνουμε δίπλα του στηρίζοντας τις εθνικές προσπάθειες για τον τόπο».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει όπως σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ε.Ε.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι ευελπιστεί ότι  «σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, στη Διάσκεψη η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, θα ζητήσει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ε.Ε.».
 
«Αυτό», συμπλήρωσε, «σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε μια διεθνή διάσκεψη όπως η ΕΔΕΚ πολλές φορές μέχρι σήμερα είχε ζητήσει  και δυστυχώς μέχρις στιγμής δεν είχε πραγματοποιηθεί».
 
Εξάλλου, είπε ότι με πολιτική ευθύνη το κόμμα του θα κρίνει τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι στο διακηρυκτικό μέρος αλλά στο μέρος της υλοποίησης, και αν και εφόσον αυτές θα εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού.
 
Ο Γιώργος Περδίκης
Τη διάθεση του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών για στήριξη της θέσης αρχών του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, εκφράζοντας ωστόσο απογοήτευση σχετικά με αναφορά του Προέδρου στην ομιλία του για αξιοποίηση των περιοχών Natura.
 
Ο Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στον περίεργο όρο, όπως είπε, για αξιοποίηση των περιοχών Natura, που χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Εμείς», σημείωσε ο κ. Περδίκης, «όταν ακούμε για αξιοποίηση των περιοχών Natura ακούμε τον ήχο της μπουλντόζας, γι’ αυτό και νοιώθουμε ιδιαίτερα απογοητευμένοι και τρομοκρατημένοι από αυτό το σημείο της ομιλίας του Προέδρου Αναστασιάδη, με την συγκυρία των θαλασσινών σπηλιών, και ζητούμε την άμεση διευκρίνιση αυτής της τοποθέτησής του από την Βουλή των Αντιπροσώπων».
 
Σε ερώτηση για το Κυπριακό, ανέφερε ότι «εμείς θεωρούμε ότι μέσα σε μια κρίσιμη καμπή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινήθηκε μέσα στα πλαίσια αυτών των οποίων ειπώθηκαν στην τελευταία σύσκεψη των αρχηγών».
 
«Έχουμε εκφράσει τη διάθεσή μας να στηρίξουμε αυτή την θέση αρχών απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και απέναντι στην ποταπή διάθεση της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών.

Δειτε Επισης

Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ανέβαλε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα
Στην ΝΥ έφτασε ο Ταταρ, συναντάται στις 28/9 με τον ΓΓ ΟΗΕ
Το μεσημέρι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες
Επιμένει ο Κουλίας να διορίσει τον αντικαταστάτη Οδυσσέα-Πώς απαντά η Κυβέρνηση
«Οι διμερείς σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται»-Το μήνυμα της Αθήνας πριν το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν
Εξέφρασε την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις στη Νέα Υόρκη για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ
Με χαμηλές προσδοκίες βλέπει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ναρκοπέδιο τα προαπαιτούμενα των Τούρκων
Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)