Χρ. Πουργουρίδης: Οι κυπριακές αρχές έπρεπε να απορρίψουν το ρωσικό αίτημα για αρωγή στην υπόθεση Μπράουντερ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου όφειλε να απορρίψει το αίτημα των ρωσικών αρχών για παροχή δικαστικής αρωγής στην υπόθεση του Μπιλ Μπράουντερ, ανέφερε ο δικηγόρος του κ. Μπράουντερ στην Κύπρο Χρήστος Πουργουρίδης, προσθέτοντας ότι η πλευρά Μπράουντερ θα προσπαθήσει να αποδείξει ενώπιον του δικαστηρίου ότι «ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου ή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκάμαν τα μίτσι κότσι με τους Ρώσσους και θέλουν να τους εξυπηρετήσουν για δικούς τους σκοπούς».

Ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε τα πιο πάνω κατά τη σημερινή αγόρευση του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στο πλαίσιο εκδίκασης της αίτησης του κ. Μπράουντερ για καταχώρηση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης του Αμερικανού δικηγόρου του Μπράουντερ, Τζόναθαν Γουάινερ.

Η εν λόγω αίτηση αποτελεί μέρος της κύριας αίτησης του κ. Μπράουντερ με την οποία ζητά την έκδοση προσωρινού απαγορευτικού διατάγματος που να απαγορεύει στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές, οι οποίες τον διώκουν για κατ’ ισχυρισμό φοροδιαφυγή.

Η Νομική Υπηρεσία υπέβαλε ένσταση τόσο στην αίτηση για έκδοση του εν λόγω προσωρινού διατάγματος όσο και στην αίτηση για καταχώρηση της συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης του κ. Γουάινερ. Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι η Κύπρος δεν δικαιούται, με βάση τη σχετική νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία λόγω του ότι ο κ. Μπράουντερ δεν διώκεται για τη διάπραξη οποιουδήποτε πολιτικού αδικήματος.

Ο κ. Μπράουντερ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες, κάτι που για τη Νομική Υπηρεσία δεν αποτελεί λόγο για άρνηση συνεργασίας με τις ρωσικές αρχές.  

Κατά την αγόρευση του, ο κ. Πουργουρίδης ζήτησε από το δικαστήριο να εγκρίνει την αίτηση Μπράουντερ για καταχώρηση της συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης του Αμερικανού δικηγόρου, ο οποίος απορρίπτει τις θέσεις των κυπριακών αρχών για παροχή νομικής αρωγής προς τη Ρωσία.

Ο κ. Γουάινερ με τη ένορκη δήλωση του, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, απορρίπτει τις θέσεις των κυπριακών αρχών και δη του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχέση με την αποδοχή του ρωσικού αιτήματος.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός δικηγόρος του κ. Μπράουντερ απορρίπτει τη θέση ότι ο μόνος λόγος για απόρριψη του αιτήματος αρωγής είναι τα πολιτικά αδικήματα, σημειώνοντας ότι «ένα κράτος μπορεί να απορρίψει αρωγή εάν η ορισθείσα κρατική αρχή, η οποία στην Κύπρο είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, έχει την άποψη ότι η εκτέλεση του αιτήματος πιθανόν να αποβεί βλαπτική για την κυριαρχία, ασφάλεια, δημόσια τάξη ή άλλα ουσιαστικής σημασίας συμφέροντα του κράτους».

Ο κ. Γουάινερ επικαλείται στην ένορκη δήλωση του σχετικά ψηφίσματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τα οποία καλείται η Ρωσία, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, να σταματήσει τη δίωξη εναντίον του κ. Μπράουντερ και να στραφεί εναντίον  των δολοφόνων του Ρώσου δικηγόρου του Μπράουντερ, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος απεβίωσε ξαφνικά το 2009, ενώ κρατείτο στις ρωσικές φυλακές.

Ο Αμερικανός δικηγόρος απορρίπτει επίσης τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι η ποινική υπόθεση εναντίον του κ. Μπράουντερ στη Ρωσία δεν σχετίζεται με την υπόθεση Μαγκνίτσκι, προσθέτοντας ότι και αυτή η υπόθεση και η υπόθεση αναφορικά με τις μετοχές της Gazprom έχουν σχέση με την ποινική υπόθεση εναντίον του Μπράουντερ.

Ο κ. Γουάινερ υποστηρίζει επίσης ότι ουδεμία άλλη χώρα πλην της Κύπρου έχει συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ποινική υπόθεση του Μπράουντερ και πως η Ιντερπόλ απέρριψε τα αιτήματα της Ρωσίας για αρωγή εναντίον του Μπράουντερ.

Ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε στην προφορική αγόρευση του ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου «όφειλε να απορρίψει τα αιτήματα των Ρώσων, όφειλε να λάβει σοβαρά υπόψη τι κάνουν άλλες χώρες, όφειλε να λάβει σοβαρά υπόψη τι τον κάλεσε να κάμει το Συμβούλιο της Ευρώπης, όφειλε τους ισχυρισμούς των Ρώσων να τους αξιολογήσει με δυσπιστία» και όχι να δέχεται ό,τι του πει η Ρωσία, όπως ισχυρίστηκε.

Έκανε επίσης λόγο για παρεμβάσεις των Ρώσων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του πριν λίγους μήνες στη Μόσχα για να προσθέσει: «Δεν έχουμε ασφαλώς μαρτυρία ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου ή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκάμαν τα μίτσι κότσι  με τους Ρώσσους και θέλουν να τους εξυπηρετήσουν για δικούς τους σκοπούς. Αυτό το συμπέρασμα θα προσπαθήσουμε να το αποδείξουμε με περιστατική μαρτυρία».

Ο κ. Πουργουρίδης έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη και δύσκολη υπόθεση την οποία θα προσπαθήσουμε να την αποδείξουμε στο δικαστήριο με περιστατική μαρτυρία».

Από την πλευρά της, η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Θεανώ Μαυρομουστάκη κάλεσε το δικαστήριο να απορρίψει την αίτηση για καταχώρηση της συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης του κ. Γουάινερ, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δουλειά του κ. Γουάινερ να επιχειρηματολογήσει ενώπιον του δικαστηρίου για τον τρόπο που πρέπει να εφαρμόσει το κυπριακό δίκαιο».

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, ο  Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Ι. Ιωαννίδης επιφύλαξε την έκδοση της απόφασης του σε μεταγενέστερο στάδιο, ορίζοντας ταυτόχρονα την εκδίκαση της κύριας αίτησης για το απαγορευτικό διάταγμα για τις 16 Απριλίου 2018 στις 11 το πρωί.

Ο κ. Μπράουντερ υποστηρίζει ότι η Ρωσία τον διώκει πολιτικά λόγω του ότι είχε αποκαλύψει μια απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην οποία εμπλέκονταν Ρώσοι αξιωματούχοι, ισχυρισμό τον οποίον υιοθέτησαν και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, ως επίσης και η Interpol, η οποία αρνείται να συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα αυτό.  

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο όταν ο Ρώσος δικηγόρος του Μπράουντερ, Σεργκέι Μαγκνίτσκι απεβίωσε ξαφνικά ενώ κρατείτο στις ρωσικές φυλακές, εν μέσω καταγγελιών ότι ο θάνατος του προήλθε λόγω βασανισμού του. Από τότε ο Μπράουντερ ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την παραβίαση, όπως υποστηρίζει, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Μετά τον θάνατο Μαγκνίτσκι το Κογκρέσο των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία στη βάση του νόμου με την ονομασία «Magnitsky Act», ενώ υπήρξαν αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Ο κ. Μπράουντερ σε βιβλίο που έγραψε αυτοαποκαλείται ως ο μεγαλύτερος εχθρός του Ρώσου Προέδρου. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, Δικαστήριο στη Μόσχα βρήκε ένοχο τον Μπράουντερ, ιδρυτή του επενδυτικού ταμείου Hermitage Capital Management, για σκόπιμη πτώχευση και φοροδιαφυγή, χωρίς ο ίδιος να είναι παρών στη δίκη, καταδικάζοντας τον σε εννιά χρόνια φυλάκισης. Ο Μπράουντερ είχε καταδικαστεί ξανά σε εννέα χρόνια φυλακή το 2013 μαζί με το Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος είχε καταδικαστεί μετά το θάνατο του.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έβαλαν φωτιά σε όχημα στη Λεμεσό-Κάηκε ολοσχερώς, ζημιές και σε άλλα δύο
Πλήρης έλεγχος της αγοράς για επικίνδυνα προϊόντα-Μόλις ένα πρόστιμο σε εταιρεία την τελευταία πενταετία
Αλλάζει κινήσεις στην σκακιέρα με μεταθέσεις η ηγεσία της Αστυνομίας, θέλει να ανατρέψει τα σε βάρος της δεδομένα
Η αλλαγή ρότας Αστυνομίας για τη μετακίνηση οπαδών, οι γέφυρες Αρναούτη και το crash test του ντέρμπι
Το ενδεχόμενο το μωρό να πέθανε από τα τραύματα και όχι από το αλκοόλ διερευνούν στα κατεχόμενα
Υπό κράτηση οι ενήλικες συλληφθέντες για την επίθεση σε ντελιβερά-Ελεύθερος ο 14χρονος
Αγγλοκύπρια βρέθηκε μαχαιρωμένη στο σπίτι της-Χειροπέδες σε γνωστή της
Αυτόν αναζητεί η Αστυνομία για κλοπή στη Λάρνακα
Πήγε επισκεπτήριο στις Φυλακές με «πεσκέσι» κινητό και ναρκωτικά
Εντοπίστηκαν δύο για την επίθεση σε ντελιβερά, αναζητεί άλλους δύο η Αστυνομία