Cyprus Chamber Orchestra: H μουσική δεν χωρίζει, αλλά ενώνει
10:22 - 27 Φεβρουαρίου 2018

Η Νάταλη και ο Nihat έχουν πολλά κοινά. Εκτός από τα πολλά χρόνια φιλίας που τους ενώνουν και τις κοινές σπουδές στη μουσική έχουν και το ίδιο νησί για πατρίδα. Η Νάταλη είναι Ελληνοκύπρια και ο Nihat Τουρκοκύπριος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στη Αγγλία, οι δύο φίλοι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μαζί την πρώτη δικοινοτική ορχήστρα στην Κύπρο, την Cyprus Chamber Orchestra (Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου), η οποία αποτελείται από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους μουσικούς. Σκοπός τους, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, είναι να δείξουν μέσα από την μουσική τους στο κόσμο πως τίποτα δεν υπάρχει που να χωρίζει τις δύο πλευρές.
Η Νάταλη, ο Nihat και τα μέλη της δικοινοτικής ορχήστρας ετοιμάζονται για την καινούργια τους συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου και επί της ευκαιρίας συστήνονται στον Reporter.
Πως γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της ορχήστρας;
Νάταλη: Με τον Nihat είμαστε φίλοι από παλιά. Έτυχε πέραν από τα χρόνια φιλίας, να σπουδάζουμε μαζί Αγγλία το ίδιο διάστημα και συνεχίζαμε να κάνουμε παρέα. Θυμάμαι πολύ καθαρά εκείνη την ημέρα που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ορχήστρα. Την ημέρα που το αποφασίσαμε είχαμε μαζευτεί στο δωμάτιο μου στις εστίες και μιλούσαμε. Ο Nihat άκουγε την συμφωνία του Mozart και μόλις μπήκε στο δωμάτιο μου λέει «Γιατί δεν κάνουμε κάτι; Μια συναυλία οι δύο μας.». Δεν είχαμε μέχρι στιγμής παίξει ποτέ μαζί. Και είχαμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε ορχήστρα για μια συναυλία μόνο. Μαζέψαμε ονόματα μουσικών και στείλαμε προσωπικό μήνυμα σε όλους μέσω facebook και περιμέναμε αντιδράσεις. Δεν ξέραμε πως θα αντιδρούσαν ξέροντας πως θα παίξουν μουσική με Τουρκοκύπριους και με Ελληνοκύπριους. Όλοι όμως ήταν θετικοί. Έτσι δημιουργήσαμε την ορχήστρα Cyprus Chamber Orchestra (Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Κύπρου).
Τι εννοούμε με το όρο μουσική δωματίου;
Νάταλη: Ορχήστρα δωματίου ονομάζουμε την ορχήστρα που αποτελείται από λιγότερους μουσικούς συγκριτικά με μια συμφωνική ορχήστρα. Μια ορχήστρα μουσικής δωματίου αποτελείται συνήθως από περίπου 15 μέχρι 40 άτομα. Η δικής μας ορχήστρα αποτελείται από 22 άτομα. Οι μισοί είναι Τουρκοκύπριοι και άλλοι οι μισοί Ελληνοκύπριοι.
Είναι περίεργο το γεγονός ότι δεν έχετε μαέστρο. Πως μπορεί να είναι λειτουργικό αυτό σε μια ορχήστρα;
Νάταλη: Δουλειά του μαέστρου είναι να συντονίζει την ορχήστρα. Όμως μπορείς να παίξεις χωρίς μαέστρο αλλά συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Δεν μπορείς να παίξεις μεγάλες συμφωνίες. Θεωρήσαμε πως μέσα από αυτό θα δινόταν μια άλλη μαγεία. Το κοινό βλέπει πως επικοινωνούμε με το βλέμμα, τα μάτια και την μουσική μας. Δηλαδή εκτός από το γεγονός ότι παίζουμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να επικοινωνούμε εξολοκλήρου με τη μουσική.
Nahit: Ότι δηλαδή είμαστε ξένοι, μιλάμε διαφορετική γλώσσα, έχουμε διαφορετική θρησκεία αλλά φυσικά μπορούμε να παίξουμε μαζί και χωρίς μαέστρο. Γιατί η μουσική μας ενώνει. Είναι το κομμάτι που ενθουσιάζει και το κοινό μας συνήθως. Βλέπει νέους μουσικούς να προσπαθούν με την μουσική να ενωθούν μεταξύ τους, με τα μάτια και τις μουσικές γνώσεις τους και τίποτα άλλο.
Ποιος ο σκοπός και ο λόγος πίσω από τη δημιουργία της δικοινοτικής ορχήστρας;
Νάταλη: Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με το να πηγαίνω για συναυλία με την εθνική ορχήστρα. Είμαστε φίλοι με τους μουσικούς. Περνάμε πολύ όμορφα μεταξύ μας και αυτό θέλουμε να δείξουμε και στο κοινό. Πως δηλαδή δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, δεν έχουμε καθόλου διαφορές παρά μόνο στη γλώσσα και τη θρησκεία.
Nihat: Σκοπός είναι να χρησιμοποιήσουμε τη δουλειά για καλό σκοπό αλλά και σε ότι εμείς έχουμε ονειρευτεί ως η νέα γενιά αυτής της χώρας. Την επανένωση του νησιού και αυτό δεν θα γινόταν διαφορετικά παρά μόνο μέσα από ότι αγαπάμε εμείς πραγματικά, την μουσική. Αλλά φυσικά να δείξουμε στον κόσμο πως μπορούμε να συνυπάρξουμε μεταξύ μας.
Είχατε καθόλου τις ενστάσεις σας για το αν τελικά θα παίζατε μαζί;
Νάταλη: Καθόλου. Δεν φοβηθήκαμε τι θα πει ο κόσμος ήμασταν αποφασισμένοι να δείξουμε εμείς αυτό που νιώθουμε στον κόσμο.
Nihat: Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε τις πρώτες μας συναυλίες ήταν μια περίοδος που όλα φαινόταν πως όδευαν σε καλή πορεία. Ήταν περίοδος συνομιλιών. Ήταν λες και υποστηρίζαμε με τον δικό μας τρόπο τις προσπάθειες των πολιτικών για επανένωση. Θέλαμε να δείξουμε πως με τη μουσική υποστηρίζουμε όχι μόνο τη δουλειά μας αλλά και το καλό της χώρας μας. Πάντα είχαμε τις αμφιβολίες μας για το τι θα ακολουθούσε αλλά καταφέραμε να έχουμε την προσοχή και της υποστήριξη του κόσμου.
Ποια συναυλία σας θυμάστε πιο έντονα;
Νάταλη: Πέρσι το καλοκαίρι τον Ιούνιο λίγο πριν αναχωρήσουν για τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, ήρθαν χωρίς να το περιμένουμε στη συναυλία μας κάποιοι από τους διαπραγματευτές. Είχαμε ενθουσιαστεί.
Nihat: Ανέβηκαν στη σκηνή για να βγάλουν φωτογραφίες μαζί μας.
Νάταλη: Και φυσικά η εμπειρία της συναυλίας μας που πραγματοποιήθηκε στο Πέλλαπάις. Το αμφιθέατρο είχε γεμίσει ασφυκτικά. Υπήρχε κόσμος που στεκόταν. Ήταν μαγικά.
Nihat: Αλλά δεν ξεχνάμε την απίστευτη εμπειρία που είχαμε όταν μας επέλεξε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Βερολίνου να παίξουμε μαζί τους για το Πάφος 2018. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
Θα έλεγε κάποιος πως το να παίζουν νέοι κλασική μουσική είναι περίεργο. Κάποιοι θεωρούν την κλασική μουσική βαρετή. Εσείς τι πιστεύεται;
Νάταλη: Πειραματιζόμαστε με τα κομμάτια που αποφασίζουμε να παίξουμε στις συναυλίες μας και προτιμάμε να κάνουμε μικρές συναυλίες. Συνήθως κρατάνε μια ώρα. Δεν θα το αποκαλούσα βαρετό.
Nihat: Κάποια παραδοσιακά στοιχεία της κλασικής μουσικής δεν μπορείς να τα αφαιρέσεις. Όμως το γεγονός ότι είμαστε νέοι είναι ήδη εντυπωσιακό. Ειδικά για άτομα της ηλικίας μας. Φίλοι μας που έχουν έρθει να παρακολουθήσουν συναυλία μας και δεν ακούν συνήθως κλασική μουσική φεύγουν κάθε φορά ενθουσιασμένοι. Φυσικά σημαντικό ρόλο σ΄αυτό παίζει και το γεγονός ότι και όλοι οι μουσικοί είναι νεαρής ηλικίας. Ο κόσμος βλέπει νέους να δείχνουν την αγάπη τους για την κλασική μουσική σίγουρα τους προκαλεί ενδιαφέρον. Πέραν από τον κεντρικό σκοπό της ορχήστρας μας, σκοπός είναι και οι νέοι να αγαπήσουν την κλασική μουσική.
Η συναυλία της Cyprus Chamber Orchestra θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου στο Θέατρο Παλάς στη Λευκωσία, στις 20:30 το βράδυ. Κρατήσεις μπορούν να γίνουν στα τηλέφωνα: 97804219, 05338603715 και στο 22410181.