Ανησυχία εκφράζει ο εκπρόσωπος ΟΑΣΕ για τις ανακρίσεις δημοσιογράφων στην Κύπρο

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου Αρλέμ Ντεζίρ εξέφρασε ανησυχία για την πρόσφατη δικαστική απόφαση στην Κύπρο με την οποία, όπως σημειώνει, απαγορεύθηκε στην εφημερίδα "Πολίτης" να δημοσιεύει έγγραφα σε σχέση με τον Γενικό Εισαγγελέα και για τις ανακρίσεις δημοσιογράφων των εφημερίδων "Πολίτης" και "Φιλελεύθερος" από την Αστυνομία.
 
"Είναι ζωτικής σημασίας όπως οι δημοσιογράφοι είναι ελεύθεροι να καλύπτουν θέματα με δημόσια σημασία", είπε ο κ. Ντεζίρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΕ, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού,ύστερα από την αποστολή επιστολής στον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης για ηλεκτρονικά μηνύματα που αντηλλάγησαν μεταξύ της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου και Ρώσων αξιωματούχων, τα οποία έχουν διαρρεύσει. Υπογράμμισε επίσης πως οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να ανακρίνονται από την Αστυνομία για τη δουλειά τους.
 
Ο κ. Ντεζίρ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Οττάβα, εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη για προστασία της δημοσιογραφικής εργασίας, "όταν στις 6 Δεκεμβρίου 2017 είπε ότι ο αγγελιαφόρος δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνος, και ότι οι δημοσιογράφοι έχουν δημοσιεύσει μόνο έγγραφα δημοσίου ενδιαφέροντος".
 
Υπενθύμισε πως σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ειδήσεις αποτελούν ένα αναλώσιμο αγαθό και η παρεμπόδιση ή απαγόρευση δημοσίευσής τους, ακόμη και για μικρή περίοδο, μπορεί να αφαιρέσει από αυτές την αξία και το ενδιαφέρον τους.
 
Ως εκ τούτου, μια απόφαση πρέπει να είναι ευλόγως ανάλογη, διασφαλίζοντας ότι δεν υποβαθμίζει τις ελεύθερες συζητήσεις για θέματα δημόσιας σημασίας, κατέληξε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σκότωσε τη μητέρα του και προσπάθησε να κρύψει το πτώμα με τη βοήθεια του ξαδέλφου του ο 21χρονος
«Έφοδος» Προέδρου στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου-Μήνυμα στήριξης προς τα νοσοκομεία
Οικογενειακή τραγωδία στη Λάρισα-Εικοσιενάχρονος σκότωσε τη μητέρα του (pics)
Τι προβλέπει η εκεχειρία για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Η ανακοίνωση των Δημοσίων Έργων για τα... 20 εκατοστά στη Γέφυρα της Καλαβασού
Χειροπέδες σε 25χρονο για συμπλοκή που διαπράχθηκε το 2023
Απουσιάζει από την οικία του στο Κίτι ο 44χρονος Μιχαλάκης (pic)
Δεν κλειδώνει η ληστεία πίσω από τα μαχαιρώματα 35χρονου-Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Θέλουν να βγουν και από πάνω στα κατεχόμενα μετά την καταδίκη για σφετερισμό-Αντίποινα με απειλές για πλήρες άνοιγμα Βαρωσιού
Σπάει τη σιωπή της η οικιακή βοηθός για τον χαμό της οικογένειας στο Ελληνικό-«Χωρίς να φταίω, με βγάζουν δολοφόνο»