Απειλούν απροκάλυπτα και θέτουν δίλημμα συνδιαχείριση ή  πάγωμα

Επαναλαμβάνουν εαυτό οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί σε συνεντεύξεις τους και δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες μετά τις προκλητικές ενέργειες τις Άγκυρας εντός του οικοπέδου 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Με κάθε ευκαιρία τόσο ο Μουσταφά Ακιντζί, όσο και όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί των κατεχομένων, μεταξύ και αυτών ο Οζντίλ Ναμί καθιστούν σαφές πως θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα που θα επιτρέπει στους Τ/κ συμμετέχουν στις αποφάσεις για το ενεργειακό πρόγραμμα αλλιώς θα υπάρξει νέα εμπλοκή με τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ.
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» ο Οζντίλ Ναμί τονίζει πως η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση ή αν προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.
 
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ανέλαβε το ψευδουπουργίο Ενέργειας των κατεχομένων και στη συνέντευξή του υπογραμμίζει πως ο ίδιος θα προωθήσει την οικονομική συνέργεια Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων ως όχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση του πολιτικού προβλήματος.
 
Μάλιστα απειλεί ανοιχτά σημειώνοντας πως το γεγονός ότι μέχρι στιγμή το τουρκικό πολεμικό δεν παρέμβει στη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 δεν σημαίνει πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον. 
 
Ο πρώην διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε πως αυτό που ζητά η άλλη πλευρά είναι συνδιαχείριση από το άλφα ως το ωμέγα. «Κοινές αποφάσεις ως προς το ποιος δραστηριοποιείται στην ΑΟΖ, πότε και πως, με αναπαραγωγή όλως όσα θα γινόταν σε μια Ομοσπονδιακή Κύπρου.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό υποστηρίζει ότι πρέπει να τεθούν νέοι κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα και επαναφέρει το αίτημα για καθορισμό σαφούς χρονοδιαγράμματος. Απαιτεί να γίνει αποσαφήνιση αυτών των ζητημάτων προτού προσέλθουν στ τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 

Δειτε Επισης

Το μεσημέρι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες
Επιμένει ο Κουλίας να διορίσει τον αντικαταστάτη Οδυσσέα-Πώς απαντά η Κυβέρνηση
«Οι διμερείς σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται»-Το μήνυμα της Αθήνας πριν το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν
Εξέφρασε την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις στη Νέα Υόρκη για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ
Με χαμηλές προσδοκίες βλέπει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ναρκοπέδιο τα προαπαιτούμενα των Τούρκων
Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)
Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα