Τέλεσαν εικονικό γάμο με Κύπρια με νοητική στέρηση στη Λεμεσό – Στο κύκλωμα γνωστός δικηγόρος
15:17 - 25 Φεβρουαρίου 2018
Στα ίχνη ενός ακόμη κυκλώματος που κρύβεται πίσω από εικονικούς γάμους έφθασε το Γραφείο καταπολέμησης εμπορίας προσώπων του Αρχηγείου αστυνομίας το οποίο προχώρησε στην σύλληψη δυο Ελληνοκυπρίων, εκ των οποίων ο ένας δικηγόρος, οι οποίοι φέρονται να εκμεταλλεύτηκαν γυναίκα με νοητική στέρηση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που διερευνάται υπόθεση εμπορίας προσώπων με σκοπό τον εικονικό γάμο, με θύμα Κύπρια.
Το χρονικό της υπόθεσης
Στις 23 Φεβρουαρίου 2018 Διοικητικός λειτουργός της Αρχής προσφύγων επικοινώνησε με το γραφείο καταπολέμησης εμπορίας προσώπων του Αρχηγείου όπου ενημέρωσε για την επίσκεψη ελληνοκύπριας η οποία τους ανέφερε ότι έχει τελέσει εικονικό γάμος έναντι αμοιβής με πρόσωπο από το Μπαγκλαντές. Όπως ανέφερε η συμφωνία ήταν να λάβει 3500 ευρώ, ωστόσο της είχε καταβληθεί το ποσό των 2000 ευρώ.
Αμέσως ανακριτές του γραφείου καταπολέμησης εμπορίας προσώπων έσπευσαν στα γραφεία της αρχής για να μιλήσουν με την Ελληνοκύπρια, την οποία ανέμεναν ένας ελληνοκύπριος και ένας αλλοδαπός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε ήταν ο «σύζυγος» της. Ερωτηθείς για την παρουσία του, ο Ελληνοκύπριος ανέφερε ότι είναι άνεργος και κατά καιρούς επικοινωνούν μαζί του αλλοδαποί που προτίθενται να τελέσουν γάμο και του ζητούν βοήθεια με την συμπλήρωση των διαφόρων εντύπων που απαιτούνται.
Σε ολιγόλεπτη συνέντευξη που έδωσε η Ελληνοκύπρια στους ανακριτές του Γ.Κ.Ε.Π ανέφερε ότι ο Ελληνοκύπριος, ο οποίος την μετέφερε από τη Λεμεσό στη Λευκωσία, την είχε πλησιάσει προ καιρού μέσω ενός γνωστού της και της είπε ότι θα μπορούσε να παντρευτεί αλλοδαπό και να λάβει το ποσό των 3500 ευρώ.
Την ίδια ώρα, στα γραφεία εισήλθε και δεύτερη ελληνοκύπρια που έψαχνε την πρώτη, και η οποία ανέφερε στους ανακριτές ότι πρότειναν και σε αυτή να παντρευτεί έναντι αμοιβής αλλά αρνήθηκε. Ακολούθως και οι δυο κοπέλες όσο και ο αλλοδαπός «σύζυγος» οδηγήθηκαν στα γραφεία καταπολέμησης εμπορίας προσώπων.
Πώς εκμεταλλεύτηκαν τη γυναίκα
Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017. Η ελληνοκύπρια ανέφερε ότι μια φίλη της, της είπε ότι σύναψε εικονικό γάμο έναντι αμοιβής και τόσο αυτή όσο και ο ελληνοκύπριος φίλος της, της γνώρισαν κάποιο άντρα ο οποίος την έφερε σε επαφή με τον 1ο ύποπτο.
Ο ύποπτος ανέφερε στην γυναίκα ότι υπάρχουν αλλοδαποί στην Κύπρο που ενδιαφέρονται να παντρευτούν για να έχουν νόμιμη διαμονή για να μπορούν να εργάζονται και να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Επίσης την διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αποστελλόταν στο σπίτι της κάποιο έγγραφο και έτσι δεν θα το μάθαιναν οι γονείς της ενώ της επισήμανε ότι θα λάμβανε 3500 χιλιάδες ευρώ.
Η ελληνοκύπρια πείστηκε και σε 2-3 μέρες μεταφέρθηκε από τον ύποπτο στα γραφεία 2ου υπόπτου στη Λευκωσία. Εκεί συνάντησε τον υποψήφιο «σύζυγο» της καθώς και ακόμη ένα αλλοδαπό. Επίσης ο 2ος ύποπτος της επανέλαβε ότι της είχε πει ο 1ος ύποπτος και ακολούθως έκλεισε η συμφωνία.
Λίγες μέρες αργότερα, μεταφέρθηκαν στο Δημαρχείο Γερμασόγειας όπου τελέστηκε ο εικονικός γάμος. Ωστόσο το θύμα έλαβε 2000 ευρώ αντί 3500 ευρώ.
Από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω γυναίκα πάσχει εκ γενετής από σύνδρομο με χαμηλή νοημοσύνη ενώ παρακολουθείται από ψυχίατρο. Επίσης τελείωσε το σχολείο στην ειδική μονάδα και χαρακτηρίζεται από παρορμητισμό και λαμβάνει βιαστικές αποφάσεις. Ως εκ τούτου οι ύποπτοι εκμεταλλεύτηκαν την ελληνοκύπρια.
Τους «έδωσε» και ο γαμπρός…
Ανακρινόμενος ο αλλοδαπός που τέλεσε τον εικονικό γάμος ανέφερε ότι είχε επαφές με τους δυο υπόπτους με σκοπό να παντρευτεί ενώ ο ένας εκ των δυο του ζήτησε τον ποσό των 4000 ευρώ . Ως εκ τούτου έδωσε τα χρήματα και στη συνέχεια τον πάντρεψε με την ελληνοκύπρια.
Οι δυο ύποπτοι ανακρινόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες περί εικονικών γάμων προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς. Μεταξύ άλλων ο ένας εκ των υπόπτων ανέφερε ότι ο αλλοδαπός και η ελληνοκύπρια τον επισκέφθηκαν με σκοπό να τους βοηθήσει για να ετοιμάσουν.
Μαραθώνια διαδικασία για την κράτηση τους
Οι ύποπτοι οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον δικαστηρίου το οποίο διέταξε την κράτηση τους για τρεις μέρες.
Ωστόσο η διαδικασία ήταν μαραθώνια αφού ο ένας εκ των υπόπτων είναι δικηγόρος (γιος γνωστού δικηγόρου) με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πολύωρη αντεξέταση από 5 δικηγόρους, του ανακριτή της αστυνομίας ο οποίος όμως κέρδισε τη μάχη και κατάφερε να εξασφαλίσει το διάταγμα προσωποκράτησης τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που διερευνάται υπόθεση εμπορίας προσώπων με σκοπό τον εικονικό γάμο, με θύμα Κύπρια.