Η Μέρκελ έδωσε τα ονόματα των υπουργών του CDU στο «Μεγάλο Συνασπισμό»

Για "καλό μίγμα νέων προσώπων και έμπειρων δυνάμεων", αλλά και για "επώδυνες αποφάσεις", έκανε λόγο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας πριν από λίγο τις προτάσεις της για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κυβερνητικές θέσεις που εξασφάλισε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) κατά τις διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Συγκεκριμένα, ο μέχρι τώρα επιτελάρχης της Καγκελαρίας και μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ είναι η επιλογή του κόμματος για το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στο υπουργείο 'Αμυνας. Στην κυβέρνηση παραμένει ακόμη ο μέχρι τώρα υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, ο οποίος αναβαθμίζεται, αναλαμβάνοντας στη νέα κυβέρνηση το υπουργείο Υγείας. Ο κ. Σπαν ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές της Καγκελαρίου, ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική για το προσφυγικό, η ίδια ωστόσο, ερωτώμενη σχετικά, φάνηκε να μην αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα. "Μιλάω με τον Γενς Σπαν το ίδιο όπως και με τους άλλους υπουργούς. Το ότι κάνει και κάποιες κριτικές παρατηρήσεις, συμβαίνει και με άλλους και είναι ΟΚ. Και στην συνομιλία με τον Γενς Σπαν αποκόμισα την εντύπωση ότι το θέμα και για τους δυο μας είναι η ουσία - το πώς δηλαδή θα προχωρήσουμε μπροστά την Γερμανία", δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Η "έκπληξη" στις επιλογές της Καγκελαρίου ακούει στο όνομα 'Ανια Κάρλιτσεκ. Η 46χρονη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU εκλέγεται στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και δεν προέρχεται, όπως συνηθίζεται, από τον ακαδημαϊκό χώρο. Η Καγκελάριος πάντως τόνισε ότι την περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη της. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Διατροφής αναλαμβάνει η αντιπρόεδρος του κόμματος και εκ των πλέον προβεβλημένων στελεχών Γιούλια Κλέκνερ, ενώ την θέση του κ. Αλτμάιερ στην Καγκελαρία θα καλύψει ο 45χρονος αναισθησιολόγος Χέλγκε Μπράουν, ένα από τα πλέον έμπιστα στελέχη της Καγκελαρίου του οποίου η συμβουλή έχει κατ΄επανάληψη ζητηθεί εμπιστευτικά σε καταστάσεις κρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τους υφυπουργούς που υπάγονται στην Καγκελαρία, η Μόνικα Γκρούτερς παραμένει αρμόδια για τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ τα θέματα Ενσωμάτωσης και Μετανάστευσης αναλαμβάνει η Ανέτε Βίντμαν-Μάουτς.

Τις προτάσεις του κόμματος θα πρέπει τυπικά να εγκρίνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ αύριο, στο έκτακτο συνέδριο του CDU, αναμένεται να εγκριθεί η συμμετοχή του CDU στον κυβερνητικό συνασπισμό και να ψηφιστεί η νέα γενική γραμματέας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Δειτε Επισης

Υπό δρακόντεια μέτρα εκ νέου ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Κομμωτής
Στη σκιά του πολέμου η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ-Η αύξηση των αμυντικών δαπανών, ο Τραμπ και οι ηγέτες
Συνάντηση Ερντογάν και Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη
Ο Τραμπ αντιδρά στα δημοσιεύματα για τις ζημιές των βομβαρδισμών του στο Ιράν
Με κοινό εξοπλισμό οι Αζέροι που συνελήφθησαν σε Λεμεσό και Κρήτη-Ενισχύονται οι υποψίες για οργανωμένο δίκτυο
Οι εξελίξεις τύπου roller coaster στον πόλεμο, η επιτυχία Ισραήλ-ΗΠΑ και η επόμενη μέρα του Χαμενεΐ
Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την ΑΤΑ-Προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές οι δύο πλευρές
Μπαίνει τέλος στις συζητήσεις δεκαετίας για τα ξενόγλωσσα-Ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή
Ανησυχία και ασκήσεις επί χάρτου υπό τον φόβο αυξήσεων στα καύσιμα-Σκέψεις για νέα παράταση στον φόρο άνθρακα
Ρίγος από τη δήλωση της Χαρίτας Μάντολες στο Ευρωκοινοβούλιο-«Οι κραυγές, οι φωνές είναι μέσα στα αυτιά μου δεν μπορώ να τις ξεχάσω»