«Οι διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας για ΑΟΖ φέρνουν αποτελέσματα»
14:24 - 24 Φεβρουαρίου 2018
Οι διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας για χειρισμό της κρίσης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) φαίνεται να έχουν φέρει αποτέλεσμα, λέει η Eπίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την έκφραση πολιτικής υποστήριξης του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τη Λευκωσία, αλλά και το ενδεχόμενο ματαίωσης της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα.
Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2001), Διδάκτωρ Παν. Σορβόνης Ι και μέλος του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου Κύπρου σημειώνει ότι ο τρόπος χειρισμού της τρέχουσας παρεμπόδισης της γεώτρησης θα έχει τη δική του σημασία για τις επόμενες προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Λέει ακόμη ότι η καλύτερη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη ενάσκηση των κυριαρχικών της συμφερόντων στην ΑΟΖ είναι αφ΄ ενός η θεμελίωση των δράσεων της στο διεθνές δίκαιο και οι αφ’ ετέρου, το πλέγμα στρατηγικών κινήσεων, στόχων και συμμαχιών τις οποίες έχει οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κ. Ιωσηφίδου σημειώνει ότι διεξήχθη εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης στην ΑΟΖ και πριν την προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου συνάντηση των ηγετών των Ευρωπαϊκών θεσμών με την Τουρκία, στη Βουλγαρία.
«Οι διπλωματικές κινήσεις και συναντήσεις οι οποίες προγραμματίστηκαν είναι εξαιρετικά σημαντικές και φαίνεται να έχουν φέρει αποτέλεσμα» λέει η κ. Ιωσηφίδου. Αναφέρεται ιδιαίτερα στα σχόλια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εκ μέρους όλων των ηγετών της ΕΕ, ο οποίος εξέφρασε την Παρασκευή την υποστήριξή στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνήσει και να αξιοποιήσει το φυσικό πλούτο της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της Συνθήκης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.
Η κ. Ιωσηφίδου λέει επίσης ότι με τη δήλωση του, ο κ. Τουσκ αναγνωρίζει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευσή της για σχέσεις καλής γειτονίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με όλα τα κράτη μέλη.
Γι’ αυτό, προσθέτει, ενώ δηλώνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία, ο κ. Τουσκ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η πραγματοποίηση της προγραμματισθείσας για τις 26 Μαρτίου 2018 συνάντησης με την Τουρκία στη Βάρνα της Βουλγαρίας, να αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, αξιολογώντας το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει. Η κ. Ιωσηφίδου αναφέρει ότι πρόκειται για μια συνάντηση, για την οποίαν η Τουρκία έχει μια σημαντική ημερήσια διάταξη να προωθήσει.
Η Επίκουρη Καθηγήτρια σημειώνει παράλληλα τον άτυπο χαρακτήρα της Συνόδου της Παρασκευής, λέγοντας ότι αν και ακούγεται παράδοξο, μπορεί να προσφέρει εξ’ ίσου, αν όχι περισσότερες δυνατότητες συζήτησης.
«Κατά τα άλλα, είναι σαφές ότι το ενωσιακό πολιτικό σκηνικό είναι, εξ’ ορισμού, εξαιρετικά σύνθετο, και σ’ αυτό προστίθεται η τρέχουσα διεθνής συγκυρία η οποία είναι ρευστή και συνοδεύεται από αστάθμητους παράγοντες και ασύμμετρες απειλές».
Σύμφωνα με την κ. Ιωσηφίδου, η διαχείριση του σύγχρονου γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού περιβάλλοντος απαιτεί σύνθετη και μακρόπνοη στρατηγική, η οποία να θεμελιώνεται, όχι μόνο σε συμφέροντα, αλλά σε αρχές και αξίες, οι οποίες συνιστούν σταθερά γνωρίσματα και μπορούν να αποτελέσουν κοινό έδαφος σε περίπτωση αναζήτησης λύσεων.
Οι δυναμικές που περιβάλλουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό «απαιτούν υπεύθυνους, και ενίοτε διακριτικούς χειρισμούς, πέρα από μικρο-κομματικές οπτικές» συμπληρώνει.
Ερωτηθείσα κατά πόσο αλλάζουν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη διεξαγωγή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Ιωσηφίδου λέει πως είναι σαφές ότι η απουσία εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό πρόβλημα περιπλέκει όλα τα ζητήματα και εξ΄ ίσου σαφές ότι η επίλυση του θα δημιουργήσει νέες προοπτικές.
«Μέχρι τότε όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει διαχειριστεί με σύνεση και αξιακή στοχοπροσήλωση στο διεθνές δίκαιο την απρόσκοπτη διεξαγωγή του ενεργειακού της προγράμματος», προσθέτει, καθώς σε αυτή τη βάση θα μπορέσει να οικοδομήσει την αξιοπιστία της διασφάλισης των δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει, οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα και να ξεκινήσουν άμεσα με προοπτική την πολυπόθητη επιτυχή κατάληξη.
«Οι δεδομένες συνθήκες είναι δύσκολες και επιβαρύνουν περαιτέρω το πολιτικό κλίμα για την επανέναρξη των συνομιλιών. Τα περιθώρια είναι στενά, πλην όμως η προετοιμασία τους είναι επιβεβλημένη, ώστε όταν το πολιτικό κλίμα βελτιωθεί να έχει κερδηθεί χρόνος» λέει.
Σε ερώτηση για το τουρκικό γεωτρύπανο και το ενδεχόμενο δραστηριοποίησής του στην περιοχή της Κύπρου, η κ. Ιωσηφίδου σημειώνει τέλος ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έμπρακτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.