Ελεύθερα αλλά «εγκλωβισμένα» τα αδέλφια Πετρίδη στα νησιά Φίτζι – Βίος και πολιτεία στην Κύπρο

Ελεύθεροι μέχρι νεωτέρας οι Κλεάνθης και Λοΐζος Πετρίδης, τα αδέλφια που συνελήφθησαν στα νησιά Φίτζι, αφού κατέβαλαν εγγύηση ύψους 5.000 δολαρίων ο καθένας και παρέδωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ούτως ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία τους στο δικαστήριο. Επίσης πρέπει να παρουσιάζονται σε αστυνομικό σταθμό.
 
Οι δυο συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο για υποθέσεις απάτης με χρήση πιστωτικών καρτών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και οι δυο αντιμετωπίζουν 293 κατηγορίες.
 
Τα αιτήματά τους για να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους είχαν πέσει στο κενό καθώς συνεχίζονταν οι έρευνες. Επίσης το δικαστήριο δεν ενέκρινε αίτημα του Κλεάνθη Πετρίδη να αγοράσει κάποια αγαθά με πιστωτική κάρτα, καθώς και η προσωπική του κάρτα ήταν μεταξύ των στοιχείων που εξετάζονταν.
 
Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Πολίτης επικαλούμενη νομικές πηγές, αναφέρει ότι μετά τη δίκη στα Φίτζι, αν καταδικαστούν θα υποβληθεί αίτημα για να εκτίσουν τη ποινή τους στην Κύπρο.
 
Βιος και πολιτεία τα αδέλφια Πετρίδη
 
Η καταδίκη του Λοΐζου – «Εγκέφαλος» στην κλοπή των τραπεζών  
 
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε στις 25 Απριλίου 2015, μετά από παραδοχή, στον Λοΐζο Πετρίδη (ένας εκ των συλληφθέντων στα νησία Φίτζι) άμεση ποινή φυλάκισης 22 μηνών για το αδίκημα της επέμβασης με τεχνικά μέσα σε δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 
Kατά τον ουσιώδη χρόνο ο Λοΐζος τοποθέτησε παράνομα μηχανισμούς γνωστούς ως «skimming devices» και μικροκάμερα σε αυτόματη ταμειακή μηχανή (ΑΤΜ) καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στον Πρωταρά, με τους οποίους μπορούσε να καταγράψει αριθμούς πιστωτικών καρτών και μυστικούς αριθμούς (PIN) κατά την εκτέλεση συναλλαγών από κατόχους καρτών.
 
Η επέμβαση στην προαναφερθείσα ΑΤΜ περιήλθε σε γνώση της αστυνομίας, άνδρες της οποίας έθεσαν το μέρος υπό διακριτική παρακολούθηση στις 21.6.2013.  Με αποτέλεσμα, στις 9.40 μ.μ., να αντιληφθούν τον Λοΐζο Πετρίδη να επισκέπτεται την ΑΤΜ και κατά την αποχώρηση του, αστυνομικοί τον ανέκοψαν και τον ρώτησαν για το σκοπό της εκεί παρουσίας του. 
 
Απάντησε ότι πήγε για ανάληψη και συγκατατέθηκε να υποβληθεί σε σωματική έρευνα, υπό την προϋπόθεση να μη γίνει σε δημόσιο μέρος. 
 
Στη συνέχεια όμως διέλαθε της προσοχής των αστυνομικών και τράπηκε σε φυγή, κατορθώνοντας τελικά να διαφύγει της καταδίωξης.
 
Διέφυγε από την Κύπρο – «Σκληρός» ο Λοΐζος
 
Η αστυνομία, αφού διαπίστωσε από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της Τράπεζας ότι ο παράνομος τεχνικός εξοπλισμός στην ΑΤΜ τοποθετήθηκε από τον Λοΐζο Πετρίδη, ενήργησε ώστε να εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης. 
 
Ωστόσο ο Λοΐζος είχε διαφύγει στις κατεχόμενες περιοχές και στη συνέχεια στην Τουρκία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, όπου και συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα αυτή και κρατήθηκε στις τουρκικές φυλακές από 17.3.14 μέχρι 9.4.15. 
 
Ακολούθως, μέσω Ελλάδας, κατέληξε στη Βουλγαρία όπου, στις 25.4.15,  συνελήφθη δυνάμει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και εκδόθηκε στην Κύπρο.
 
Με την έκδοση του στην Κύπρο, ο Λοΐζος Πετρίδης, κατηγορήθηκε ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου και παραδέχθηκε ενοχή και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 22 μηνών.
 
Είχε και προηγούμενες καταδίκες ο Λοΐζος
 
Ο Λοΐζος, πριν την τελευταία καταδίκη του, βαρυνόταν με μια προηγούμενη καταδίκη σε υπόθεση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, στην οποία του επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης δύο ετών για σωρεία (147) κατηγοριών που αφορούσαν αδικήματα κατάρτισης και κυκλοφορίας πλαστής τραπεζικής κάρτας, αφαίρεσης στοιχείων από αρχείο προσωπικού χαρακτήρα και κλοπή. 
 
Επίσης αντιμετώπιζε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού και άλλη υπόθεση για την αποία καταδικάστηκε και αποφυλακίστηκε στις 28.11.11 κατόπιν Προεδρικού Διατάγματος αναστολής της ποινής που του επιβλήθηκε στην προαναφερθείσα υπόθεση, υπό τον όρο ότι δεν θα διέπραττε άλλο αδίκημα για περίοδο 3 ετών από την ημέρα αποφυλακίσεως του.
 
Η παραίτηση της Υπουργού Υγείας
 
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, στις 8/04/2005, η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου, λόγω αξιώματος, Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, έδωσε οδηγίες σε λειτουργό του Υπουργείου της να συντάξει και να στείλει επιστολή στη δικαστή κα Τερέζα Καρακάννα σε σχέση με εκκρεμούσα ποινική υπόθεση ορισμένη ενώπιόν της που αφορούσε τον χρήστη ναρκωτικών Κλεάνθη Πετρίδη (ένας εκ των συλληφθέντων στα νησιά Φίτζι).
Το θέμα προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις. Ξέσπασε θύελλα δημόσιων συζητήσεων με κύριο άξονα το κατά πόσο προέκυπτε θέμα ποινικής ευθύνης και, κατ' επέκταση ή ανεξάρτητα, πολιτικής ευθύνης εφόσον η Υπουργός συνέχιζε να διατηρεί το αξίωμα της.
Ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε ποινική ανάκριση το αποτέλεσμα της οποίας ήταν να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου η Υπουργός με την κατηγορία της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία, κατά παράβαση του άρθρου 122(β) του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154. 
 
Η κ. Ακκελίδου κρίθηκε ένοχη επειδή, με την επιστολή της, που απέστειλε σε επαρχιακή δικαστή στη Λάρνακα, με την οποία ζήτησε να μην επιβληθεί ποινή σε κατηγορούμενο για κατοχή ναρκωτικών, είχε πρόθεση να επηρεάσει τη δικαιοσύνη. Στην κ. Ακκελίδου είχε επιβληθεί πρόστιμο 1.000 λιρών.
 
Η υπόθεση εναντίον του Κλεάνθη
 
Ο Κλεάνθης Πετρίδης ήταν συγκατηγορούμενος με δύο άλλα πρόσωπα σε ποινική υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, η οποία είχε καταχωριστεί τον Ιανουάριο του 2003.
 
Αντιμετώπιζε έξι κατηγορίες για ναρκωτικά.  Στην πορεία, κατά την οποία σημειώθηκαν πολλές αναβολές, η μια κατηγορία αναστάληκε και σε δύο άλλες  έγινε παραδοχή. 
 
Έτσι σε σχέση με αυτόν τον κατηγορούμενο στις 13 Σεπτεμβρίου 2004, παρέμεναν για ακρόαση οι υπόλοιπες τρεις και για γεγονότα και ποινή οι δύο.
 
Ο Κλεάνθης Πετρίδης είχε ενταχθεί από τον Ιανουάριο του 2004 σε κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης στο κρατικό Θεραπευτικό Σπίτι «Πυξίδα». 
 
Η Υπουργός Υγείας τον συνάντησε σε δύο επισκέψεις της εκεί, μια τον Ιανουάριο και άλλη το καλοκαίρι του 2004. Ήταν ως εκ τούτου ενήμερη για την περίπτωση του. 
 
Ζήτησε την παρέμβαση της Υπουργού η μητέρα του
 
Επιπλέον η μητέρα του της έγραψε, πρώτα στις 6 Μαΐου 2004 και ύστερα, με παρόμοιο περιεχόμενο, στις 11 Ιουλίου 2004, παρακαλώντας την να ασκήσει την επιρροή της για αναστολή της δίωξης επειδή κινδύνευαν να χαθούν τα όσα είχαν ήδη επιτευχθεί από τη θεραπεία.
 
Η έκκληση της μητέρας συνοψίζεται στο ακόλουθο απόσπασμα:
 
«Αν με την άσκηση της εξουσίας και επιρροής σας καταφέρετε να ζητηθεί αναστολή ποινικής δίωξης στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο γιος μου, πιστεύω θα ήταν μεγάλη η συμβολή στην ολοκλήρωση της θεραπείας και σωτηρίας του και ταυτόχρονα θα αποτελούσε η περίπτωση του γιου μου ένα πολύ δυνατό παράδειγμα που η συνεργασία κράτους και γονέων κατάφεραν να επαναφέρουν στην κοινωνία ένα ναρκομανή κάτι που απ' ότι γνωρίζω δεν έχει προηγούμενο στην Κύπρο.»
 

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τα ονόματα 95 Παλαιστίνιων που θα αποφυλακιστούν-Οι όμηροι που θα απελευθερώσει η Χαμάς
Συνελήφθη ένα πρόσωπο για την κτηνωδία σε σκύλο στην Πέγεια-Βρέθηκε υποσιτισμένο και υπέστη εγκεφαλικό
Τέλος το TikTok από την Κυριακή στις ΗΠΑ-Απορρίφθηκε η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο
Τη συγκατάθεση του για να εκδοθεί στη Σουηδία έδωσε ο 49χρονος δραπέτης
Εννέα ασθενείς σε ΜΕΘ λόγω ιώσεων-Κάτω των 40 ετών οι δύο από αυτούς
Νέα απόφαση Ανωτάτου σε σχέση με την εξουσία και κρίση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινικές διώξεις
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Ανακοίνωσε το όνομα του Πακιστανού επίσημα η Αστυνομία έντεκα μέρες μετά τον εντοπισμό του
Υπογράφεται η συμφωνία στο Ισραήλ-«Την Κυριακή επιστρέφουν οι πρώτοι όμηροι»
Διακινητής μεταναστών στο Φαρμακονήσι έριξε ανήλικο στη θάλασσα για να μην συλληφθεί