Απειλή για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο η παρεμπόδιση της ΕΝΙ

Η παρεμπόδιση της γεώτρησης της ΕΝΙ αποτελεί πλήγμα, ακόμη και απειλή, για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο πρώην Πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης. Προσθέτει ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθετε αποτελεσματική άμυνα και ασφάλεια, θα ήταν λιγότερο πιθανό για την Τουρκία να προβεί στις ενέργειές της στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).
 
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ατταλίδης σημειώνει ότι είναι στρατηγικής σημασίας να διατηρηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου, ενώ καταγράφει και την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, αν και όπως επισημαίνει, η έκβαση του τελευταίου καθίσταται απρόβλεπτη, λόγω της τουρκικής στάσης.
 
«Θα πρέπει να καταβληθούν από την κυπριακή Κυβέρνηση και από όλους τους ενδιαφερόμενους επίμονες προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έφτασαν στο Κραν Μοντανά και εντός των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ» λέει.
 
Με την επανέναρξη των συνομιλιών και την επιτυχή τους κατάληξη, συνεχίζει, θα μπορούσαν να ωφεληθούν τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και το σύνολο του κυπριακού λαού, ενώ η πορεία αυτή θα επέτρεπε και στην Τουρκία να συμμετέχει νόμιμα και συμφωνημένα στις συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού, η Κύπρος θα έχει ελπίδα να βρει σταθερότητα και εξέλιξη προς την ομαλότητα, ενώ μόνο μέσω αυτής της προσπάθειας θα διαφανεί εάν η Άγκυρα έχει αρχίσει μια πορεία προς ένα σχέδιο Β ή όχι, σημειώνει.
 
Λέει ακόμη ότι αν αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες, θα είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί έμπρακτη διεθνής στήριξη προς τους κυπριακούς στόχους. Με τις συνομιλίες «μετατοπίζονται σε κάποιο βαθμό τα ζητήματα από το πεδίο της στρατιωτικής αναμέτρησης όπου Τουρκία είναι πολύ πιο ισχυρή, στο διπλωματικό πεδίο, και είναι ενδεχόμενο, ακόμη και για την σημερινή Τουρκία, να γίνει πιο δύσκολο να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες» αναφέρει ο κ. Ατταλίδης.
 
Σε ερώτηση για το περιθώριο διπλωματικών κινήσεων στην ΑΟΖ, λέει εξάλλου ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί άμεση στρατιωτική ναυτική εκβιαστική παρουσία που παρεμποδίζει την ερευνητική δραστηριότητα, ενώ η κυπριακή Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούν διπλωματικά μέσα και μέσα ήπιας ισχύος αντίστοιχα».
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητήματα που απασχολούν τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου συζήτησε με την οργάνωσή τους ο Πρόεδρος
Συνελήφθη 42χρονος για τη ληστεία σε περίπτερο στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα που εντοπίστηκαν στην κατοχή τους 19 κιλά κάνναβης και χρηματικό ποσό
Παίρνει θέση για τις καταδίκες από ΕΔΑΔ η Επίτροπος Ισότητας-«Αποτελούν, τουλάχιστον, αφορμή για σοβαρή αυτοκριτική»
Λεπτομέρειες νομοσχεδίου για έλεγχο άμεσων ξένων επενδύσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών
Πυρά Οικολόγων κατά Εισαγγελίας μετά την καταδίκη από ΕΔΑΔ-«Ποιος θα πληρώσει τη λανθασμένη απόφαση του κ. Αγγελίδη;»
Ζήτησαν από την Βαρωσιώτου να αλλάξει σε «ανοικτό» το πόρισμα του Θανάση-Τι ανέφερε στην απάντησή της στο Ανώτατο
Στην Κύπρο την Κυριακή η Ολγκίν, τη Δευτέρα η συνάντηση με τον Πρόεδρο
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρή έκρηξη σε βενζινάδικο στη Ρώμη-Αναφορές για δεκάδες τραυματίες
Στα 2,3 εκατομμύρια οι εισφορές στα κόμματα-Πάνω από ένα εκατομμύριο στο ΑΚΕΛ, ακολουθεί ο ΔΗΣΥ