Απειλή για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο η παρεμπόδιση της ΕΝΙ

Η παρεμπόδιση της γεώτρησης της ΕΝΙ αποτελεί πλήγμα, ακόμη και απειλή, για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο πρώην Πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης. Προσθέτει ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθετε αποτελεσματική άμυνα και ασφάλεια, θα ήταν λιγότερο πιθανό για την Τουρκία να προβεί στις ενέργειές της στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).
 
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ατταλίδης σημειώνει ότι είναι στρατηγικής σημασίας να διατηρηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου, ενώ καταγράφει και την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, αν και όπως επισημαίνει, η έκβαση του τελευταίου καθίσταται απρόβλεπτη, λόγω της τουρκικής στάσης.
 
«Θα πρέπει να καταβληθούν από την κυπριακή Κυβέρνηση και από όλους τους ενδιαφερόμενους επίμονες προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έφτασαν στο Κραν Μοντανά και εντός των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ» λέει.
 
Με την επανέναρξη των συνομιλιών και την επιτυχή τους κατάληξη, συνεχίζει, θα μπορούσαν να ωφεληθούν τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και το σύνολο του κυπριακού λαού, ενώ η πορεία αυτή θα επέτρεπε και στην Τουρκία να συμμετέχει νόμιμα και συμφωνημένα στις συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού, η Κύπρος θα έχει ελπίδα να βρει σταθερότητα και εξέλιξη προς την ομαλότητα, ενώ μόνο μέσω αυτής της προσπάθειας θα διαφανεί εάν η Άγκυρα έχει αρχίσει μια πορεία προς ένα σχέδιο Β ή όχι, σημειώνει.
 
Λέει ακόμη ότι αν αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες, θα είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί έμπρακτη διεθνής στήριξη προς τους κυπριακούς στόχους. Με τις συνομιλίες «μετατοπίζονται σε κάποιο βαθμό τα ζητήματα από το πεδίο της στρατιωτικής αναμέτρησης όπου Τουρκία είναι πολύ πιο ισχυρή, στο διπλωματικό πεδίο, και είναι ενδεχόμενο, ακόμη και για την σημερινή Τουρκία, να γίνει πιο δύσκολο να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες» αναφέρει ο κ. Ατταλίδης.
 
Σε ερώτηση για το περιθώριο διπλωματικών κινήσεων στην ΑΟΖ, λέει εξάλλου ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί άμεση στρατιωτική ναυτική εκβιαστική παρουσία που παρεμποδίζει την ερευνητική δραστηριότητα, ενώ η κυπριακή Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούν διπλωματικά μέσα και μέσα ήπιας ισχύος αντίστοιχα».
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Έντεκα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν κατά την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου
Στην κρισιμότερη καμπή του το Κυπριακό εκτιμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ
Καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Φιντάν στα κατεχόμενα το ΥΠΕΞ
Ο Γιάννης Καρούσος νέος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ-Μαζί με το συνέδριο η ανακήρυξη
Το ντοκιμαντέρ, οι εισηγήσεις και η απαίτηση για περισσότερη δράση-Το έργο του Μιχάλη Χατζηπαντέλα στις Βρυξέλλες
Ενεργειακά και Συριακό συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Σίσι-Έπονται ανακοινώσεις για εμπορευματοποίηση του «Κρόνου»
Έφθασε στα κατεχόμενα για παράνομη επίσκεψη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών