Πυρετός διπλωματικών διεργασιών στις Βρυξέλλες με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ

Στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βρίσκονται στραμμένα τα βλέμματα όσον αφορά την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της τουρκικής πειρατείας στον Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και την έμπρακτη στήριξη που προσδοκά να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η Λευκωσία, κινείται σε πλήρη συντονισμό και συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουσκ για ΑΟΖ: Πρέπει να υπάρξει αντίδραση από πλευράς Ε.Ε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο δρόμος της Τουρκίας προς τη Βάρνα φαίνεται να περνά από την κυπριακή ΑΟΖ
 
Την ίδια ώρα, για μονομερή στάση στο θέμα του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου κατηγόρησε την Ε.Ε. ο Τούρκος Υπουργός Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας πως όσο η Ε.Ε. το κάνει αυτό, η Τουρκία θα αντιδρά. Υποστήριξε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό δεν θα το επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Άγκυρα, είπε σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ότι «και η στάση της ε/κ πλευράς είναι λάθος και η μονομερής στάση της Ε.Ε. είναι λάθος», προσθέτοντας ότι «για τις εργασίες έρευνας φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζεται η έγκριση της τ/κ πλευράς και της ε/κ, που είναι ιδιοκτήτες του κοινού πλούτου».
 
Ο κ. Τσελίκ υποστήριξε ότι «η Ε.Ε. έκανε λάθος που ενέταξε τον ‘ε/κ τομέα’ χωρίς να έχει λύσει το θέμα των συνόρων της με την Ε.Ε. και χωρίς να έχει διευθετήσει το πρόβλημα με τους Τ/κ», προσθέτοντας ότι «τώρα και οι περιοχές στις οποίες έχει κηρύξει την ΑΟΖ της, συγκρούονται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».
 
«Είναι μια κατάσταση στην οποία παραβιάζονται και τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δηλώσει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα το επιτρέψουμε, δεν το βρίσκουμε σωστό αυτό».
 
«Η Ε.Ε. δεν πρέπει να λαμβάνει μονομερή στάση σε αυτά τα θέματα. Στην περίπτωση που λαμβάνει μονομερή στάση αναμφίβολα η Τουρκία θα αντιδρά σε αυτήν», ανέφερε.
 
Στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε τετραμερής συνάντηση, μεταξύ του Προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, της Καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ, του Πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ, της προεδρεύουσας χώρας Βουλγαρίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
 
Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, το αντικείμενο της συνάντησης ήταν αφενός το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το θέμα του μεταναστευτικού.
 
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με την Α. Μέρκελ, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μετά και την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ-Ζάεφ στο Βερολίνο.
 
Ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επανέλαβε την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο ονοματολογικό, επιμένοντας ότι το νέο όνομα θα πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).
 
H ίδια ελληνική κυβερνητική πηγή μετέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Α. Τσιπρας έχει προκαθορισμένη συνάντηση στις 14:00 τοπική ώρα με την Ύπατη Εκπρόσωπο Μογκερίνι, αλλά και κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιούνκερ με αντικείμενο τη επίσκεψη Γιούνκερ στα Σκόπια την Κυριακή και το ταξίδι του στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.
 
Αργότερα, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζεντιλλόνι και στη συνέχεια με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ.Μακρόν.

Δειτε Επισης

Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Αντί να σβήσει τις φωτιές, έριξε και άλλο λάδι ο Χαρτσιώτης-Οι χειρισμοί, η ύποπτη συγκυρία και οι παραδοξότητες
Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια-Μάχη με τέσσερα «100% ανεξέλεγκτα» μέτωπα
Εκκρεμεί μεγάλος αριθμός προστίμων από τις κάμερες-Έτσι μπορείτε να τα πληρώσετε
Κατήγγειλε τον αστυνομικό για χρηματισμό και δεν τον πίστεψαν-Με προεκτάσεις η σύλληψη μέλους για διαφθορά
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Έντεκα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν κατά την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου
Συνεχίζεται ο διασυρμός της Αστυνομίας-Συνελήφθη άλλο ένα μέλος για αδικήματα διαφθοράς
Ξαναζεσταμένο φαγητό οι αποφάσεις της συνάντησης Χαρτσιώτη με Αστυνομία-Εντόπισαν προβλήματα, ψάχνουν ουσιαστικές λύσεις