Έβαλαν υπό αυστηρή επιτήρηση την Τουρκία ενόψει Βάρνας οι «27» για την ΑΟΖ

Χωρίς επί του παρόντος τη λήψη οποιονδήποτε μέτρων κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά με ξεκάθαρα αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Ντουσκ, μιλώντας κατά την καταληκτική διάσκεψη Τύπου της Συνόδου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης της μίνι Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, υποδεικνύοντας πως οι «27» της Ε.Ε. θα επανέλθουν στο θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, για να διαπιστώσουν αν πληρούνται οι όροι για να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στη Βάρνα.

Ο Ντόλαντ Τουσκ, αφού εξήγησε ότι μεταφέρει την ομόφωνη άποψη και των 27 ηγετών, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τις παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Εκ μέρους του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος μετέφερε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και κάλεσε άμεσα την Τουρκία να τερματίσει τη δραστηριότητά της.

Ο Πρόεδρος Τουσκ επανέλαβε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, δικαίωμα που απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας των Η.Ε.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η πράξεις αυτές της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευσή της σε σχέσεις καλής γειτονίας και την ομαλοποίηση των σχέσεών της με όλα τα κράτη- μέλη.

Οι Ευρωπαίοι, όπως έχει προαναφερθεί, θα επανεξετάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην συνάντησή τους το Μάρτιο και θα κρίνουν αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η Σύνοδος της Βάρνας.

Δειτε Επισης

Ραουνά: Στην κυπριακή Προεδρία θα αναδειχθεί τι σημαίνει κράτος υπό κατοχή
Λάμι: Το ΗΒ υποστηρίζει σταθερά την διαδικασία λύσης υπό τον ΟΗΕ
Ζητήματα που απασχολούν τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου συζήτησε με την οργάνωσή τους ο Πρόεδρος
Λεπτομέρειες νομοσχεδίου για έλεγχο άμεσων ξένων επενδύσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών
Πυρά Οικολόγων κατά Εισαγγελίας μετά την καταδίκη από ΕΔΑΔ-«Ποιος θα πληρώσει τη λανθασμένη απόφαση του κ. Αγγελίδη;»
Στην Κύπρο την Κυριακή η Ολγκίν, τη Δευτέρα η συνάντηση με τον Πρόεδρο
Στα 2,3 εκατομμύρια οι εισφορές στα κόμματα-Πάνω από ένα εκατομμύριο στο ΑΚΕΛ, ακολουθεί ο ΔΗΣΥ
Φουλ επίθεση από Άλμα σε Εισαγγελία-«Ο Πρόεδρος δεν θεωρεί ότι είναι ανάρμοστοι; Aς αναλάβει τις ευθύνες του»
Βλέπει ένταση λόγω σύλληψης σφετεριστών ο Γκουτέρες-«Όχι» σε μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές
Είδε θετικά βήματα ο Γκουτέρες, ζητά «ουσιαστικό διάλογο πέραν από ΜΟΕ»-Αναφορά σε «μονομερείς ενέργειες» των δύο πλευρών στη Νεκρή Ζώνη