Αποφασισμένος να μην επιτρέψει… κούρεμα της ΑΟΖ

Έχοντας στις αποσκευές του τη στήριξη του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας, όπως αυτή καταγράφηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να δώσει αύριο στις Βρυξέλλες μια κρίσιμη μάχη, στο πλαίσιο των εργασιών του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να εξασφαλίσει την έμπρακτη υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Κυπριακή Δημοκρατία και δη την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της χώρας.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες αποφασισμένος ν’ αξιοποιήσει στο έπακρο την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσον αφορά την άνευ προηγουμένου κρίση που προκαλεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, διά της οποίας αμφισβητεί με τον πλέον προκλητικό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού πέραν από την ενημέρωση των Ευρωπαίων ηγετών και την καταγγελία των ενεργειών της Αγκύρας, θα προβεί σε διερεύνηση του εδάφους-και πιθανόν αξιώσει- μέτρα κατά της Τουρκίας και από την ίδια την Ε.Ε.
 
Στο ευρύτερο πλαίσιο, τα τελευταία 48ωρα, και συγκεκριμένα έπειτα από την ανανέωση της τουρκικής navtex, η Λευκωσία προχώρησε στον καταρτισμό συγκεκριμένου πλαισίου δράσης και ενεργειών, με σαφώς πιο… επιθετικό προσανατολισμό, μιας και η σιωπηρή διπλωματία συνετισμού της Τουρκίας μέσω τρίτων αποδείχθηκε άκαρπη.
 
Με μοναδικό ζητούμενο ν’ αποτελεί η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού της σχεδιασμού, η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση το επιδιωκόμενο από την Τουρκία «κούρεμα» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τουτέστιν αναστολή του ενεργειακού της προγράμματος(σ.σ. κινείται πλέον στην λογική πρόκλησης, αν χρειαστεί, κόστους στην Τουρκία), έστω και αν εκ των πραγμάτων η γεώτρηση στο τεμάχιο 3 μπαίνει, τουλάχιστον προσωρινά, στο ψυγείο μέχρι νεοτέρας.
 
Και αυτό, αφού μπορεί το πλωτό γεωτρύπανο της ENI, Saipem 12000 να παραμένει μέχρι στιγμής στη θέση του, θεωρείται ωστόσο θέμα χρόνου ν’ ανακρούσει πρύμναν για τον επόμενο προορισμό του, που είναι το Μαρόκο.     
 
Σημειώνεται πως κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, και στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει και χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζιαν Κλοντ Γιούνκτερ, ενώ ανάμεσα σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.
 

Δειτε Επισης

Το μεσημέρι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες
«Οι διμερείς σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται»-Το μήνυμα της Αθήνας πριν το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν
Εξέφρασε την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις στη Νέα Υόρκη για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ
Με χαμηλές προσδοκίες βλέπει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ναρκοπέδιο τα προαπαιτούμενα των Τούρκων
Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)
Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα
Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου