Ν. Αναστασιάδης: Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κ.Δ. θα συνεχισθούν κανονικά

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν κανονικά, ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπό το πρίσμα της προσπάθειας που καταβάλλει η Τουρκία για ανατροπή του ενεργειακού προγράμματος της χώρας μας.
 
Σε γραπτή του δήλωση, στη σκιά της ανανέωσης της τουρκικής navtex στην κυπριακή ΑΟΖ-και συγκεκριμένα για το τεμάχιο 3-, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πως το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, ούτε δικαιολογείται ούτε στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, και ούτε εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού.
 
«Επιθυμώ για άλλη μια φορά, και δημόσια να καλέσω την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα να ανταποκριθούν άμεσα στο κάλεσμα μου για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι προηγηθεί ο τερματισμός της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», υπογραμμίζει στη γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:
 
«Με αφορμή δηλώσεις και ρητορική που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, επιθυμώ, για ακόμη μια φορά, να σημειώσω ότι:
 
Σε σχέση με το ζήτημα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει να υφίσταται η σύγκλιση που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ η οποία προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες  (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη) ως αυτές ορίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο. Η σύγκλιση αυτή επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων και ουδέποτε αμφισβητήθηκε από την τουρκική πλευρά.
 
Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προβεί σε ένα σημαντικό βήμα που αποδεικνύει με απτό τρόπο τη δέσμευση της στην αρχή ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει στο Κράτος και σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση της προοπτικής που διαφαίνεται ότι υπάρχει στον τομέα των υδρογονανθράκων, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το σύνολο του Κυπριακού λαού.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση έχει προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί τη σύσταση κρατικού ταμείου για τη διαχείριση των όποιων μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα υφιστάμενων και μελλοντικών γενεών όλων των Κυπρίων, στη βάση του νορβηγικού μοντέλου όπως επίσης διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών και βέλτιστων πρακτικών.
 
Συνεπώς το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων ούτε δικαιολογείται ούτε στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, και ούτε εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Κυπριακού λαού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά.
 
Επιθυμώ τέλος για άλλη μια φορά, και δημόσια να καλέσω την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα να ανταποκριθούν άμεσα στο κάλεσμα μου για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι προηγηθεί ο τερματισμός της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».
 
 

Δειτε Επισης

Αγελάδες διέφυγαν από φορτηγό και κινούνται στον αυτοκινητόδρομο-Η ενημέρωση από την Αστυνομία
«Αναγκαίο βήμα το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης»-Το προσχέδιο της έκθεσης Γκουτέρες
Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές στην Τουρκία-Άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες εμπρησμούς
Χειροπέδες σε 35χρονο που έριξε δύο μολότφ στην αυλή 70χρονου
Μπούκαρε σε περίπτερο, επιτέθηκε στον υπάλληλο και έφυγε με την ταμειακή μηχανή
Συνελήφθη 18χρονος για την άγρια επίθεση σε 17χρονο στην Αγία Νάπα
Παραδόθηκε στις φλόγες όχημα 41χρονου στους Άγιους Ομολογητές
Εντοπίστηκε ο οπερατέρ του βίντεο με τις ερωτικές περιπτύξεις αστυνομικών-Κατάσχεσαν το περιπολικό για... DNA
Ψάχνουν πίσω από το μισό εκατομμύριο της οικογένειας των επιχειρηματιών-Νέα πληροφορία για υπερκέρδη
Πέρασε από χίλια μύρια κύματα αλλά παραδίδεται η επέκταση του ΤΑΕΠ Λάρνακας-Τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης