Στη δημοσιότητα 40 επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 12/02/2018 (GRAS-RAPEX – Report 7) έχουν κοινοποιηθεί στο Σύστημα 40 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα GRAS-RAPEX.
 
Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα της ΥΠΚ στη διεύθυνση www.consumer.gov.cy.
 
Τα 40 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς είναι δώδεκα στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, δώδεκα στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, επτά στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, έξι στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και τρία στο Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.
 
Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί.  Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα με αύξοντες αριθμούς 11 και 12, έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα  χαμηλού κινδύνου.
 

 
Συστάσεις-Προειδοποιήσεις

Τα πιο πάνω προϊόντα είτε παρόμοια, είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων. Στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει με δέσμευση και απόσυρση τους.  
 
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές ή καταναλωτές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεση ή τη χρήση τους και να ειδοποιήσουν  την Υπηρεσία.
 
Επικοινωνία
Για περαιτέρω πληροφορίες ή για υποβολή καταγγελίας οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μέσω της ιστοσελίδας της (www.consumer.gov.cy) ή στα τηλέφωνα:
Γραμμή Καταναλωτή 1429
Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22200930, 22200923 και 22200925
Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150
Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804613
Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας /Αμμοχώστου  24816160
Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος RAPEX, είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.

Δειτε Επισης

Κλειστό τμήμα οδικού δικτύου για Γ΄ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος στη Δρομολαξιά
Πλαστικά παιγνίδια, και άλλα προϊόντα με επικίνδυνα χημικά στην αγορά της ΕΕ
Σειρά εργασιών στον αυτοκινητόδρομο την Τετάρτη και το Σάββατο
Κυκλοφορεί δεύτερη έκδοση του οδηγού δικαιωμάτων ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες
Ρύπανση από πετρελαιοειδή σε θάλασσα της Λεμεσού-Η ανακοίνωση της Αρχής Λιμένων
Εκτοπισμένοι κάτοικοι Αποστόλου Βαρνάβα-Σαλαμίνας: Η λύση του Κυπριακού επείγει
Μ. Παναγιώτου: Aνάγκη ευέλικτων μέτρων στήριξης των γεωργών με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία
ΥΠΕΣ: H δημιουργία συμπλεγμάτων θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις κοινότητες, είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης θέσεων
Θλίψη για τον θάνατο του Δρ Τάκη Γεωργίου
Θλίψη Δήμου Λεμεσού για τον θάνατο του μαέστρου Μαρίνου Μιτέλλα