Σε ψυχρό κλίμα η συνάντηση Μέρκελ - Γιλντιρίμ
07:54 - 16 Φεβρουαρίου 2018
Η σημασία της συνάντησης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Βερολίνο περιορίσθηκε στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές επικοινωνούν ξανά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ενδεικτική για αυτή την εκτίμηση είναι η δήλωση της κυρίας Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών: Η επίσκεψη συνιστά «ένα μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν της γερμανοτουρκικές σχέσεις, πιθανώς στη βάση κοινών αξιών, αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν και τόσο εύκολο.»
Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε αναλάβει ο τούρκος πρωθυπουργός. Ο κ. Γιλντιρίμ είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να επισκεφθεί την κυρία Μέρκελ με αφορμή τη συμμετοχή του στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την Παρασκευή και το Σάββατο. Αρχικά προβλεπόταν μόνο η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αυτή την εκδήλωση. Στο Βερολίνο εκτιμάται πως η επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ στη Γερμανία συνδέεται με την προσπάθεια της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης από τους δυτικούς εταίρους.
Καθ' όλη την διάρκεια των δηλώσεων της στη συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία η γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε μια σκληρή γλώσσα. Χωρίς περιστροφές αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ που εδώ και ένα χρόνο κρατείται χωρίς κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών. Όπως τόνισε η Α. Μέρκελ τόσο η υπόθεση του όπως και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» θέμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή. Δεν πρόκειται δηλαδή η Γερμανία να εξάγει όπλα στην Τουρκία για να πετύχει την αποφυλάκιση τους.
Από την πλευρά του ο εμφανώς συγκρατημένος τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε στα πρόθυρα της επίσκεψης του αναφορικά με τον Ντενίζ Γιουτζέλ. Δηλαδή, εξέφρασε την ελπίδα πως ο δημοσιογράφος θα αποφυλακιστεί και πως σύντομα θα ξεκινήσει η δίκη του. Επιδιώκοντας να αιτιολογήσει την κωλυσιεργία της τουρκικής δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε τις δεκάδες χιλιάδες δίκες που απασχόλησαν τα δικαστήρια μετά το πραξικόπημα.
Καμία «έκπτωση» στην Τουρκία
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η καγκελάριος ρωτήθηκε για την υπόσχεση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ. Η Α. Μέρκελ κατέστησε σαφές πως προϋπόθεση για αυτό το μέτρο είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Άγκυρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό. Σε ό,τι αφορά το τουρκικό αίτημα για διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ η καγκελάριος τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στην ημερησία διάταξη μόνον αν προηγουμένως σημειωθεί πρόοδος στην λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία. «Θα χρειασθεί ακόμη πολύ χρόνος», δήλωσε η Α. Μέρκελ, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόοδος.»
Στη συνέχεια η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην τουρκική επέμβαση στη Βορειοδυτική Συρία. Ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα της Άγκυρας για αυτοάμυνα εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ. Ο τούρκος πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να σχολιάσει το «οθωμανικό χαστούκι» με το οποίο απείλησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.
Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ