Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία-Το κρίσιμο ερώτημα για τις προθέσεις της

Σχεδόν μια εβδομάδα από την προκαθορισμένη ημέρα καθόδου του πλωτού γεωτρύπανου της ENI, Saipem 12000, στο στόχο «Σουπιά» στην κυπριακή Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη, το γεωτρύπανο παραμένει ακινητοποιημένο και οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας προκειμένου να τερματίσει την παρεμπόδιση της πορείας του προς την «Σουπιά» δεν έχουν αποδώσει ακόμη καρπούς.
 
Η Navtex με την οποία η Τουρκία δέσμευσε την περιοχή λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 22 του μήνα, και όπως εκτιμάται δύσκολα μέχρι τότε η Άγκυρα θ’ αλλάξει γραμμή πλεύσης σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη προκλητικότητά της, επιτρέποντας στο Saipem 12000 να προσεγγίσει το στόχο του και να αρχίσει την ερευνητική γεώτρηση.
 
Το κρίσιμο ερώτημα, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αφορά στο μέχρι ποιο βαθμό είναι αποφασισμένη να τραβήξει την κρίση που δημιούργησε η Τουρκία, και ειδικότερα στο κατά πόσο με την λήξη της παρούσας Navtex, προχωρήσει σε ανανέωση της ή όχι.
 
Σε ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή ανανέωσης της Navtex από την Τουρκία(σ.σ. κάτι που θα σημαίνει πως το γεωτρύπανο δεν θα μπορεί να προχωρήσει την πορεία του), τα πράγματα όχι απλώς θα περιπλακούν ακόμα περισσότερο, αλλά θα καθίσταται ξεκάθαρο πως βρισκόμαστε στη δίνη της επιτακτικής πλέον αξίωσης της Άγκυρας-όπως άλλωστε όλες αυτές τις μέρες εκφράζεται και φραστικά από αξιωματικούς της Τουρκίας- για τερματισμό του ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
 
Χθες, ερωτηθείς τι θα κάνει η Λευκωσία σε περίπτωση που στις 22 Φεβρουαρίου ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως υπάρχουν πολλά σενάρια και δεν θα ήταν σωστό να αρχίσει η συζήτηση των διαφόρων σεναρίων.
 
«Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την κατάσταση όπως θα διαμορφωθεί. Υπάρχουν εναλλακτικές σκέψεις. Υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια και αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα διαμορφωθούν και της κατάστασης που θα διαμορφωθεί θα κινηθεί και η Κυπριακή Δημοκρατία», υπέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμοι για κάθε σενάριο, δεν πάμε σε συνομιλίες υπό τις απειλές στην ΑΟΖ 
 

Δειτε Επισης

Εξέφρασε την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις στη Νέα Υόρκη για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ
Με χαμηλές προσδοκίες βλέπει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ναρκοπέδιο τα προαπαιτούμενα των Τούρκων
Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα
Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ