Υπόθεση Λοϊζίδου: «Από πότε η διατύπωση άποψης ενέχει χαρακτήρα ποινικού αδικήματος;»

Για πρόσκομμα στην ελευθεροτυπία κάνει λόγο η Ένωση Συντακτών Κύπρου αναφορικά με τις ανακριτικές καταθέσεις τις οποίες κλήθηκαν να δώσουν δημοσιογράφοι, με την Αστυνομία να απαντάει ότι οι έρευνες της γίνονται καθηκόντως και μετά από καταγγελίες της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, του Γενικού Ελεγκτή και των Εισαγγελικών Αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον Διευθυντή Σύνταξης του «Φιλελευθέρου» Άριστο Μιχαηλίδη και το Διευθυντή του «Πολίτη» Διονύση Διονυσίου για την τοποθέτησή τους. Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για δίωξη της άποψης ενώ ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι η εφημερίδα έχει προβεί σε καταγγελίες σε ευρωπαϊκά σώματα.
 
Από πότε η διατύπωση άποψης ενέχει χαρακτήρα ποινικού αδικήματος, διερωτάται η ΕΣΚ

Με παρέμβασή της η Ένωση Συντακτών Κύπρου διερωτάται από πότε η διατύπωση άποψης ενέχει χαρακτήρα ποινικού αδικήματος.  

«Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι για ανάκριση καλούνται όχι μόνο δημοσιογράφοι που δημοσίευσαν – ή για την ακρίβεια αναδημοσίευσαν – μέρος του περιεχομένου των επίμαχων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αλλά και δημοσιογράφοι που απλώς αρθρογράφησαν ή σχολιογράφησαν επί του όλου θέματος», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της ΕΣΚ.

«Διερωτόμαστε, με απορία και θλίψη, από πότε η διατύπωση άποψης ενέχει χαρακτήρα ποινικού αδικήματος που μάλιστα επισύρει ποινή μέχρι και πενταετούς φυλάκισης! Διότι γι’ αυτό προειδοποιήθηκαν όλοι οι συνάδελφοί μας που κλήθηκαν για ανάκριση», προστίθεται.

Ως ΕΣΚ «φρονούμε ότι ο υπερβάλλων ζήλος που επιδεικνύεται από πλευράς Γενικής Εισαγγελίας και διωκτικών Αρχών, κάθε άλλο παρά καλός σύμβουλος είναι, και τείνει να αποτελέσει πρόσκομμα στην ελευθεροτυπία και στην ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ και των λειτουργών τους».

Καλεί «τις αρμόδιες αρχές να ενεργούν λελογισμένα και με φειδώ, τη δε Εισαγγελία να αναθεωρήσει τις συναφείς οδηγίες της».

Από δικής μας πλευράς, σημειώνεται, «τηρούμε ενήμερους, ως οφείλουμε, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπου και ανήκουμε, αλλά και τον Εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου».
 
Για δίωξη της άποψης κάνει λόγο ο Διευθυντής Σύνταξης του Φιλελευθέρου

Για δίωξη της άποψης κάνει λόγο ο Διευθυντής Σύνταξης του Φιλελευθέρου ο οποίος σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του χθες κατήγγειλε την ερμηνεία που αποδίδεται στην σχετική νομοθεσία και σε δικαστικά διατάγματα ως  «καταχρηστική» και «που δεν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά στην κατατρομοκράτηση δημοσιογράφων».

«Κι αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως», έγραψε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν θεωρεί υπερβολικό το γεγονός ότι κλήθηκαν δημοσιογράφοι του Φιλελευθέρου σε ανακριτική κατάθεση ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι «ήταν και υπερβολικό και απαράδεκτο». Διότι, εξηγεί, «ειδικά για τους δημοσιογράφους του Φιλελεύθερου κλήθηκαν αρθρογράφοι οι οποίοι δεν ασχολήθηκαν με την αποκάλυψη ιδιωτικής επικοινωνία της Εισαγγελέως, σχολίασαν την αποκάλυψη».

Και κλήθηκαν, πρόσθεσε, «γιατί στα σχόλια τους και για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους έκαναν κάποιες ασήμαντες αναφορές στο περιεχόμενο emails το οποίο ήδη είχε αποκαλυφθεί». 

Οπότε, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης «το ότι καλούνται σε ανακριτική κατάθεση από το ΤΑΕ αυτοί οι αρθρογράφοι γι αυτά τα δημοσιεύματα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά δίωξη της άποψης».

«Δεν διώκεται ένας δημοσιογράφος για την άποψή του», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι «είναι εγκληματικό, απαράδεκτο, παραπέμπει σε άλλου είδους καθεστώτα τα οποία θεωρούσα ότι τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι στιγμής έχουν κληθεί για λήψη ανακριτικής κατάθεσης στην Αστυνομία δύο δημοσιογράφοι του Φιλελευθέρου, ο Γιώργος Καλλινίκου και ο Άγγελος Νικολάου.

Σε ερώτηση αν έχει δοθεί κάποια απάντηση από την Αστυνομία, απάντησε ότι «γράψαμε την άποψη μας πρωτοσέλιδα, ότι το θεωρούμε απαράδεκτο, και δεν είδαμε καμία αντίδραση από την Αστυνομία».

Σύμφωνα με τον ίδιο το ζήτημα είναι ότι κάνουν λανθασμένη ερμηνεία της νομοθεσίας. Αυτό πιστεύω, είπε,  «και το κάνουν σκόπιμα για να τρομοκρατήσουν τους δημοσιογράφους».
 
Σε καταγγελία φίμωσης σε ευρωπαϊκά σώματα έχει προβεί ο «Πολίτης»

Σε καταγγελία για προσπάθεια φίμωσης και κατατρομοκράτησης των δημοσιογράφων της Κύπρου από την Νομική Υπηρεσία έχει προβεί ο «Πολίτης» στο Γραφείο Προστασίας το Τύπου στην ΕΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον ΟΑΣΕ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Πολίτη Διονύσης Διονυσίου.

Ναι, ανέφερε ο κ. Διονυσίου απαντώντας σε ερώτηση, «θεωρώ ότι είναι υπερβολικός ο τρόπος που ενεργεί η Αστυνομία».

«Δεν κατηγορώ την Αστυνομία βεβαίως. Έχει πάρει γραπτές εντολές από το Γενικό Εισαγγελέα για να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που συμπεριφέρεται», είπε, «οπότε  η κριτική μου εστιάζεται στον τρόπο που ενεργεί και δρα ο Γενικός Εισαγγελέας, χωρίς καν να έχει διερευνήσει και να είναι σε θέση να γνωρίζει από που προέκυψαν τα emails της κ. Λοϊζίδου».  

Σε ερώτηση αν δεν είναι έργο της Αστυνομίας αυτό απάντησε με την ερώτηση «ωραία, δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί εκεί»;

«Όταν μας καλούν και μας κατηγορούν για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος ψάχνει στα τυφλά», είπε και διερωτήθηκε, «εμείς υποκλέψαμε τα email»;  

«Ας βρουν ποιος τα  υπέκλεψε και γιατί τα υπέκλεψε, εάν έχουν υποκλαπεί», σημείωσε.  

Έθεσε το ερώτημα «προτού έχουν διευκρινιστεί αυτά τα πράγματα, προτού μας ανακοινώσουν ποιαν ευθύνη φέρει η κ. Λοιζίδου - γιατί για τα email της μιλάμε, όχι για τα email κάποιου άλλου - καλούνται και προσάγονται ενώπιον της Αστυνομίας καταγγελλόμενοι για ποινικά αδικήματα δημοσιογράφοι»;

Σε ερώτηση πόσοι δημοσιογράφοι έχουν κληθεί για ανακριτική κατάθεση είπε ότι σε εμάς έχουν ειδοποιηθεί πέντε δημοσιογράφοι και μέχρι στιγμής έχουν πάει οι δύο.

Ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή παραγνωρίζονται μια σειρά από αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων».

«Η θέση μας είναι ότι αυτά τα emails αποδεικνύουν κάτι πολύ σημαντικό, ότι μια υπηρεσία του κράτους πολύ ζωτική έχει θέματα, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν», είπε ο ίδιος. «Εγώ υποδεικνύω το οξύμωρο,  αυτή η υπηρεσία που έχει θέματα και χαρακτηρίστηκε από ρωσικές ιστοσελίδες, όχι από εμάς, ως `υποκατάστημα τη ρωσικής νομικής υπηρεσίας` γίνεται μια πειθαρχική δίωξη», είπε.

«Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι ανέδειξαν το πρόβλημα, αν υπάρχει και ποιο είναι αυτό το πρόβλημα, διώκονται ποινικά», πρόσθεσε.  «Εμείς οι δημοσιογράφοι μπορεί να πάμε φυλακή, η κ. Λοϊζίδου δεν κινδυνεύει με φυλάκιση», σημείωσε.

«Ως εφημερίδα Πολίτης έχουμε καταγγείλει την υπόθεση στο Γραφείο Προστασίας το Τύπου στην ΕΕ και επίσης έχουμε καταγγείλει το θέμα και μας έχουν πάρει συνεντεύξεις ερευνητές του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ», ανέφερε ο Διευθυντή του Πολίτη.

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της καταγγελίας απάντησε ότι είναι ότι «υπάρχει μια προσπάθεια φίμωσης και κατατρομοκράτησης των δημοσιογράφων της Κύπρου από την Νομική Υπηρεσία».

Ο κ. Διονυσίου ανέφερε επίσης ότι εξ’ όσων γνωρίζει έχουν κληθεί για ανακριτικές καταθέσεις στην Αστυνομία δύο δημοσιογράφοι της «Καθημερινής» καθώς και ο Αρχισυντάκτης του καναλιού TVONE Χρίστος Γεωργίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η έρευνα δεν άρχισε με οδηγίες Κληρίδη» - Απάντηση αστυνομίας για τις ανακρίσεις δημοσιογράφων
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ήρθε στην Κύπρο για να σπουδάσει δικηγόρος η άτυχη Ειρήνη, έσβησε δύο εβδομάδες πριν τα γενέθλια της
Συγκρούστηκαν δυο οχήματα, εκτινάχθηκαν σκύλοι και ενεπλάκησαν άλλα τρία στο τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο (pics)
Μελετά εκ νέου στρατηγικές δράσεις για πρόληψη τροχαίων συγκρούσεων μετά τα δύο θανατηφόρα η Αστυνομία
Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο-Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο σημείο (pics)
Θλίψη στον Παν.Συ.Φι. Ανόρθωσις Αμμοχώστου-«Νικόλα ζεις για πάντα μαχητής»
Απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό ο 44χρονος Μιχάλης (pic)
Ναύτης δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στις Φοινικούδες-Άγνωστος τον απείλησε με πιστόλι και τον χτύπησε
Πρώην τερματοφύλακας της ομάδας του Φρέναρου ο 20χρονος Μαρτίνος-Ποδοσφαιριστής ο 22χρονος που νοσηλεύεται
Η Πυροσβεστική αποπαγίδευσε τους τέσσερεις από τους πέντε επιβαίνοντες στο μοιραίο όχημα στο Φρέναρος
Ακόμη μια τραγωδία-Νεκρή 20χρονη φοιτήτρια σε θανατηφόρο τροχαίο στη Λευκωσία