Πολύωρη και χωρίς δηλώσεις η συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό

Τις προσπάθειές τους, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος, συμφώνησαν να συνεχίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια πολύωρης εποικοδομητικής συζήτησης που είχαν σήμερα από κοινού στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Μάθιου Νίμιτς.

Η από κοινού συνάντηση των τριών, είχε αρχίσει στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδας, ακολούθησε το μεσημέρι κοινό γεύμα εργασίας στις εγκαταστάσεις της τρίτης έδρας των Ηνωμένων Εθνών, για να συνεχιστεί κατόπιν και να ολοκληρωθεί στις 17.40 ώρα Ελλάδας, χωρίς κατόπιν να υπάρξουν κάποιες δηλώσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε αμέσως μετά από τη Βιέννη επιστρέφοντας αργά το απόγευμα στην Αθήνα.

Στη γείτονα χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το θέμα του ονόματος θεωρείται τελειωμένο ζήτημα». Θα υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" και μένει να επιλυθεί το ζήτημα του Συντάγματος και συγκεκριμένα πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των αλλαγών σε αυτό, ίσως μέσω μιας διεθνούς συνθήκης.

Τη στιγμή πάντως που το όνομα θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, τα αλβανικά κόμματα εμφανίζονται αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gorna Makedonija», αφού οι Αλβανοί απορρίπτουν μια συμφωνία με «μακεδονικό» όνομα.

«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην "Μακεδονική" γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της "Gorna Makedonija". Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα.  Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», το οποίο απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιστολή, ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».

 

Δειτε Επισης

Ένοχοι έντεκα κατηγορούμενοι για το βιασμό της 12χρονης στο Κολωνό-Αθωώθηκαν άλλοι έξι
Άλλαξε ρότα η Ειρήνη Μουρτζούκου-«Ο πατέρας των παιδιών μου δεν είναι ο σύντροφος της μητέρας μου»
Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η αναφορά για «χαριεντίσματα», δεν μου άφησε περιθώριο ο Σαμαράς
Συμμορία εκατομμυρίων ξήλωσε η ΕΛΑΣ-Οι τρεις μέθοδοι εξαπάτησης και το δίκτυο που έστησαν
Συνελήφθη 26χρονος για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους-Ερευνάται σύνδεση με γιάφκα στο Παγκράτι
Η έκθεση-βόμβα που ανατρέπει τα δεδομένα για το τρίτο βρέφος στην υπόθεση της Αμαλιάδας
Σύλληψη 16χρονων για επίθεση και ξυλοδαρμό 14χρονου στη Λέσβο
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο στην Ελλάδα-Σημάδεψε και έσπρωξε βίαια τον υπάλληλο
«Πήγε να με πνίξει στον ύπνο μου», καταγγέλλει γυναίκα που είχε συγκατοικήσει με την Ειρήνη Μουρτζούκου
Έκρηξη σε διυλιστήριο της Σμύρνης-Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα