Μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας στο κυβερνοχώρο λαμβάνει η Κυβέρνηση
19:36 - 13 Φεβρουαρίου 2018
Μέτρα για την οριζόντια εφαρμογή δράσεων που θα ενισχύσουν την ασφάλεια στο κυβερνοχώρο λαμβάνει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, σε χαιρετισμό του σε διάλεξη του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό τον τίτλο «Δίκαιο, Νέες τεχνολογίες και Ιδιωτική Ζωή», ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «το θέμα βεβαίως έχει πάρα πολλές πτυχές, πέραν από την κατοχύρωση της προστασίας του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής κατά τη χρήση του διαδικτύου». Επεκτείνεται, είπε, «στην προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου, στην ανάπτυξη του διαδικτύου και της σύγχρονης τεχνολογίας για εμπορικούς σκοπούς, στη δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα με σκοπό τη διερεύνηση εγκλημάτων που διαπράττονται στο διαδίκτυο, καθώς και στη διασφάλιση εθνικών συμφερόντων και ασφάλειας».
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε, επίσης, το φαινόμενο της ρητορικής μίσους, το οποίο εξελίσσεται σε διάφορες ιστοσελίδες και προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, η αντιμετώπιση του οποίου επιβάλλει την ταυτόχρονη λήψη ασφαλιστικών δικλίδων ώστε να μην παραβιάζεται το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Πρόσθεσε ότι «σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχουν οι πάροχοι, η συνεργασία των οποίων έχει σε μεγάλο βαθμό εξασφαλιστεί κατόπιν πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μπορώ να δηλώσω ότι, είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι».
Ενημέρωσε επίσης ότι «σε εθνικό επίπεδο έχουμε ετοιμάσει νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο, κατά την εκδίκαση αδικήματος που αφορά τη διάδοση ρατσιστικού ή ξενοφοβικού υλικού μέσω του διαδικτύου, να διατάξει την κατάργηση ή/και την μη πρόσβαση από τους χρήστες σε ιστότοπους που φιλοξενούν ιστοσελίδες που περιέχουν ρατσιστικό ή ξενοφοβικό υλικό». Το νομοσχέδιο είναι στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, πρόσθεσε.
«Σε εθνικό επίπεδο, καταθέσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Σεπτέμβριο του 2017 νομοσχέδιο που θα επιτρέπει, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις του Άρθρου 17 του Συντάγματος, όπως τροποποιήθηκε το 2010, την άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας για σκοπούς εθνικής ασφάλειας ή για τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων όπως αυτά καθορίζονται στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος», είπε.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ, πρόσθεσε, «στο νέο σημαντικό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018 με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων στην ΕΕ».
ΚΥΠΕ