Λ. Χριστοφόρου: Δεν αποδέχεται στρατεύματα, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα η ΕΕ

Πλήρης και ομόθυμη είναι η στήριξη που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό από όλα τα ευρωπαϊκά σώματα, αλλά και όλες τις πολιτικές ομάδες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, σημειώνοντας ότι σε συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορεί η ίδια η ΕΕ να αποδεχθεί στρατεύματα, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα από μια ξένη χώρα σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση πλέον ότι «είμαστε ένα κομμάτι αυτής της μεγάλης ενωμένης Ευρώπης, όπου οι διεργασίες, οι πολιτικές οι συζητήσεις αλλά και τα ζητήματα που αναδύονται και αναδεικνύονται είναι θέματα που αφορούν την Κύπρο μας αλλά και έναν έκαστο και μία έκαστην ξεχωριστά».

«Επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις ζωές μας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι ένα συντριπτικό, τεράστιο ποσοστό των ζητημάτων που εφαρμόζονται στην Κύπρο ως νομοθεσίες, ως πολιτικές, είναι πολιτικές που ουσιαστικά πρεσβεύουν αποφάσεις που λήφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Άρα τα φώτα, πιστεύω, πρέπει να είναι στραμμένα πέραν από το εσωτερικό και στην ΕΕ», σημείωσε.
 
Μύθος ότι οι μικρές χώρες δεν μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους στην ΕΕ

Ξέρετε, είπε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, «καλλιεργείται καμιά φορά ο μύθος ότι επειδή είμαστε μικρή χώρα δεν μπορούμε να ορθώνουμε το ανάστημα μας, δεν μπορούμε να υψώνουμε την φωνή μας, δεν μπορούμε να διεκδικούμε». «Αυτό θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό είναι μύθος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Χριστοφόρου «όταν είσαι εκεί και πραγματικά δεν αφήνεις άδεια την καρέκλα, είσαι παρών, δίνεις τις μάχες, αποκτάς φιλίες, διασυνδέσεις, αξιοπιστία λόγου, επαφών, εμπιστοσύνης, τότε κερδίζεις και ως μικρή Κύπρος πολύ περισσότερα καμιά φορά απ’ όσα μπορούν να κερδίσουν κάποιοι άλλοι».
 
Δεν δέχεται στρατεύματα, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα η ΕΕ

Σε ερώτηση για τις προκλήσεις που βλέπει ο ίδιος για την Κύπρο το επόμενο διάστημα η απάντηση είναι «πρωτίστως το εθνικό μας θέμα».

«Τελευταία συνομιλία που είχα με τον κ. Γιούνκερ (Πρόεδρος της Κομισιόν) μετά τις εκλογές μου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένουν δεσμευμένοι να στηρίξουν και να βοηθήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο εμπιστεύονται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, νοουμένου φυσικά, ότι θα σπάσει και η αδιαλλαξία της Τουρκίας», είπε.

Άλλωστε, συνέχισε ο κ. Χριστοφόρου, «και σε συνάντηση και επαφή μου με τον κ. Τίμερμανς, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορεί η ίδια η ΕΕ να αποδεχθεί στρατεύματα, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα από μια ξένη χώρα σε μια χώρα μέλος της ΕΕ».

«Εκεί έχουμε την πλήρη και ομόθυμη στήριξη όχι μόνο των ευρωπαϊκών σωμάτων, αλλά πιστεύω και όλων των πολιτικών ομάδων ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας και αυτό είναι το σημαντικό», τόνισε, προσθέτοντας ότι «στηρίζουν την κυβέρνησή μας. Στηρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δώσει την μάχη για το εθνικό μας ζήτημα».
 
Καλή διέξοδος η Κύπρος για την Ευρώπη στα ενεργειακά

Ως άλλη σημαντική πρόκληση ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στα ενεργειακά, ο ίδιος όπως είπε συμμετέχει και στην Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της οποίας «κατορθώσαμε και εντάξαμε την Κύπρο μέσα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ και θεωρείται η Κύπρος ως μια καλή διέξοδος και εναλλακτική πρόταση ως Ανατολική Μεσόγειος για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους ενεργειακούς πόρους της ΕΕ». Γιατί, εξήγησε, «υπάρχει εκ μέρους της ΕΕ έντονη αίσθηση ότι πρέπει να απεξαρτηθούν από την μονοπωλιακή κατάσταση του φυσικού αερίου της Ρωσίας και βλέπουν την Κύπρο ως μια καλή διέξοδο».

«Ο κ. Κατάινεν, (Ευρωπαίος Επίτροπος) από τον οποίο ζήτησα όπως επικεντρωθεί και στην Κύπρο ούτως ώστε και να αναδείξουν και να αναπτύξουν την Κύπρο ως ενεργειακό κόμβο», είπε. Αυτό είναι μια σημαντική πρόκληση, πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «θα μας επιβεβαιώσουν και θα μας δικαιώσουν και τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
Δίνουμε μάχες για τα φορολογικά
 
Άλλη μεγάλη πρόκληση σύμφωνα με τον Λευτέρη Χριστοφόρου είναι τα θέματα που αφορούν την οικονομία της Κύπρου. «Βασικό ζήτημα για εμάς  είναι τα φορολογικά», είπε. Εκεί, πρόσθεσε, «δίνουμε πραγματικές μάχες μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πείσουμε ότι κάθε χώρα, είναι κυριαρχικό της δικαίωμα να διαχειρίζεται τα φορολογικά της και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εταιρείες της με τον τρόπο που η ίδια ουσιαστικά κρίνει χωρίς να υπάρχει παρέμβαση, συγκεντρωτισμός και ισοπέδωση εκ μέρους της ΕΕ».

«Αρέσκομαι να λέω ως σημαντικό επιχείρημα ότι σε μια ελεύθερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορείς να ισοπεδώνεις φορολογικούς συντελεστές και μια επιχείρηση στην Κύπρο να πληρώνει τον ίδιο φορολογικό συντελεστή με μια στη Γερμανία με διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικές δυνατότητες», ανέφερε. Αυτό, εκτίμησε, «θα ήταν μια ωμή παρέμβαση και αφαίρεση κυριαρχικών δικαιωμάτων όσον αφορά την οικονομία από την πατρίδα μας».

Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το υπερασπιζόμαστε σωστά και ότι θα κατορθώσουμε να αποτρέψουμε αυτούς που θέλουν ουσιαστικά να καταργήσουν χώρες όπως η Κύπρος από (το να λειτουργούν ως) χρηματοπιστωτικά κέντρα και ως κέντρα που προσελκύουν  ξένες επενδύσεις».

Σε ερώτηση αν είναι το σημείο στο οποίο θα επικεντρωθεί ο ίδιος για το υπόλοιπο της θητείας του απάντησε ότι ο ίδιος συμμετέχει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, και στην Επιτροπή Ενέργειας ενώ συμμετείχε και στην Επιτροπή των Panama Papers.

«Παντού ο ρόλος μας είναι πρωτίστως να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας», σημείωσε, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι «περήφανος γιατί συμμετέχω σ’ αυτές τις επιτροπές».

Ενημέρωσε παράλληλα ότι «έχω την στήριξη του ΕΛΚ ακόμα και στα φορολογικά, παρά το ότι υπάρχουν διαφορετικές φωνές, μέχρι το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την έκθεση ουσιαστικά υιοθέτησε το ΕΛΚ όλες τις εισηγήσεις που κάναμε». Φυσικά, πρόσθεσε, «υιοθετεί και όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το εθνικό».
 
Κόψαμε κονδύλια προς την Τουρκία και ενισχύσαμε κονδύλια προς την Κύπρο

Για την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέφερε ότι «είναι μεγάλη ισχύς η παρουσία του ΕΛΚ αλλά νοιώθω και εγώ ως ο μοναδικός Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ που βρίσκομαι στο ΕΛΚ ότι έχω σημαντικό ρόλο να επιτελέσω και για τα φορολογικά αλλά και τα άλλα ζητήματα που έχον να κάνουν με την Κύπρο».  Ζητήματα, είπε, «που έχουν να κάνουν με την Επιτροπή Προϋπολογισμών, που εκεί κατορθώσαμε  και αποκόψαμε κονδύλια προς την Τουρκία αλλά ταυτόχρονα ενισχύσαμε κονδύλια για την Κύπρο». «Κατορθώσαμε και πήραμε κονδύλια ή αποζημιώσεις είτε για τις πυρκαγιές είτε για διάφορα άλλα ζητήματα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το επενδυτικό κέντρο ανέφερε ότι «εκεί κατόρθωσα μαζί με τον συνάδελφο τον Τζοζέ Μανουέλ Φερνάντεζ, που ήταν εισηγητής, να βάλουμε ζητήματα που άπτονται της Κύπρου που έχουν να κάνουν με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν να κάνουν με μια απομονωμένη χώρα, που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και τα ενεργειακά».

«Αγωνιζόμαστε για κάθε ζήτημα, για κάθε θέμα που άπτεται της ζωής των Κυπρίων πολιτών,  των συμφερόντων της πατρίδας μας, για μια καλύτερη κοινωνία, μια καλύτερη οικονομία για την Κύπρο που θα είναι προς όφελος και των πολιτών αλλά ταυτόχρονα θα έχει και αντίκρισμα και ανταπόδοση στην ίδια την ΕΕ», είπε.
 
Χρέος προς την πατρίδα η διεκδίκηση επανεκλογής

Σε ερώτηση αν θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι «ως ο μοναδικός Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και απέκτησα τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις διασυνδέσεις και τις δυνατότητες θεωρώ ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να κατορθώσω να συνεχίσω για να μπορέσουν και άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι πιθανώς θα βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τη δική μου εμπειρία να υπάρξει συνεργασία και καθοδήγηση για να υπάρξει συνέχιση και την επόμενη πενταετία».

«Θεωρώ ότι θα αφήσω ημιτελή αυτή την προσπάθεια και δεν θα είμαι και συνεπής προς τον ίδιο τον κόσμο του ΔΗΣΥ αλλά και την κοινωνία μας εάν δεν διεκδικήσω ως Ευρωβουλευτής την επανεκλογή μου στην επόμενη θητεία τον 2019», είπε.  

«Το θεωρώ χρέος και προς την πατρίδα μου και προς το συναγερμικό κόσμο αλλά και προς το ΕΛΚ το οποίο με περιβάλλει με εμπιστοσύνη και ως ο μοναδικός Ευρωβουλευτής που είμαι αισθάνομαι ότι πρέπει να δώσω τη συνέχεια και σε νέους συναδέλφους», ανέφερε.   

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τρεις Ισραηλινοί νεκροί μετά από επίθεση-Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες
Ζητά ταχύτερες κινήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα ο Μακρόν
Ραγδαίες εξελίξεις για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα-Κόλαφος το βούλευμα για τον δράστη
Πολεμικές απειλές Ερντογάν για Συρία-«Αν χρειαστεί θα έλθουμε ξαφνικά τη νύχτα»
Ο Τραμπ αποφάσισε να ακυρώσει την απαγόρευση γεωτρήσεων του Μπάιντεν
ΒΙΝΤΕΟ: Ιερέας έριξε κατά λάθος τον Σταυρό στο κεφάλι πιστού στην Ελλάδα
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία των Φιλελευθέρων
Εντεκάχρονος βούτηξε στον Θερμαϊκό για να πιάσει τον Σταυρό-«Το έκανα για την ευλογία»
Δεκάδες καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις στην Πάφο-Οδηγός εντοπίστηκε θετικός σε ναρκοτέστ
Άνδρας προσπάθησε να μπουκάρει με μαχαίρι στο γραφείο του πρωθυπουργού του Βελγίου