Κασουλίδης: Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με πειρατικές ενέργειες

Σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τα Κεντρικά Γραφεία της ΕΝΙ στην Ιταλία αλλά και με την ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Μιλώντας στην εκπομπή του Τρίτου Πρόσωπο με Πρόσωπο ο Κύπριος ΥΠΕΞ εκτίμησε πως η Τουρκία προχωρεί σε μια κλιμάκωση των παρενοχλήσεων μετά την ανακάλυψη και τα αποτελέσματα της Καλυψούς.
 
Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν χθες το βράδυ σημείωσε  πως «καθοδόν προς το οικόπεδο 3 και τον στόχο «Σουπιά», τουρκικά πολεμικά σκάφη έφεραν προσκόμματα στο SAIPEM 1200 της εταιρίας ENI από το να προχωρήσει νοτίως του Κάβο Γκρέκο μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ». «Δεν απείλησαν μόνο τον καπετάνιο του SAIPEM μέσω ασυρμάτου. Του έκαναν μανούβρες τις οποίες ο καπετάνιος προσπαθούσε να ελίσσεται μεταξύ των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Εκεί που δεν πήγαινε άλλο, ο καπετάνιος σταμάτησε και ενημέρωσε την εταιρία του.
 
 
Ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε πως αναμένουμε ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και το SAIPEM θα προχωρήσει προς τον στόχο του.
«Η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μην γυρίσει πίσω και να φύγει. Όταν ξανα-ξεκινήσει θα πάει προς τη «Σουπιά». Η ΕΝΙ δεν ανησυχεί. Αυτές οι εταιρίες είναι συνηθισμένες σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις» είπε ο κύριος Κασουλίδης.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ενημερώσει την ΕΕ και την Αμερικανική Πρεσβεία όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη και συγκεκριμένα το Ιταλικό ΥΠΕΞ. «Έγνοια τους είναι να προστατευθούν τα ιταλικά συμφέροντα. Η ΕΝΙ είναι ιταλική και η ιταλική κυβέρνηση θα την προστατεύσει».
 
Σε επισήμανση του Ντίνου Φοινικαρίδη, δημοσιογράφου του ΡΙΚ για το γεγονός ότι πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Ρώμη, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως ο Ερντογάν δεν έμεινε ικανοποιημένος από όσα άκουσε στην πρόσφατη επίσκεψη του αφού η απάντηση που έλαβε δεν ήταν αυτή που θα ήθελε.
 
« Σας λέω πως είμαστε σε επαφή με την ΕΝΙ η οποία επιδεικνύει την αποφασιστικότητα να τηρηθούν τα συμβόλαια» σημέιωσε ενώ εκτίμησε πως η αποκλιμάκωση θα έρθει με παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης.
 
Σχολιάζωντας την στάση της Τουρκίας ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε πως ο Ερντογάν εκτίθεται με αυτή την πειρατική ενέργεια, όπως την χαρακτήρισε. «Όσο παραπάνω μείνουν εδώ τόσο παραπάνω θα βρεθούν εκτεθειμένοι».
 

Δειτε Επισης

Με χαμηλές προσδοκίες βλέπει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ναρκοπέδιο τα προαπαιτούμενα των Τούρκων
Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)
Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα
Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ