Θεία Λειτουργία με πολιτικούς συμβολισμούς στον Αγ. Γεώργιο Εξορινό (pics)
13:37 - 09 Δεκεμβρίου 2018
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του μετά τη Λειτουργία αναφέρθηκε στους συμβολισμούς της κοινής αυτής εκδήλωσης θρησκευτικού χαρακτήρα. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Μια είναι η Κύπρος ένας ο ήλιος που τη φωτίζει ένας ο λαός μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την ευλογημένη ώρα της επανένωσης της πατρίδας μας. Σήμερα είναι η γιορτή της Αγίας Άννας και είναι και η 5η χρονιά από τη λειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Εξορινού που είχε σταματήσει πολύ πριν το 1974, το 1958. Αυτοί οι συμβολισμοί ξέρετε….». Ο κ. Νεοφύτου, πρόσθεσε: «Είμαστε ένας λαός που πιστεύουμε σε διαφορετικές θρησκείες όπως σε όλο τον κόσμο, και μπορεί να συνυπάρξει η Χριστιανοσύνη με την άλλη θρησκεία. Μία είναι η χώρα μας. Είμαστε Έλληνες και Χριστιανοί και πρέπει να σεβαστούμε τους Τουρκοκύπριους και τη θρησκεία τους, όπως και εκείνοι να σεβαστούν τις ρίζες μας, την παράδοση μας. Είναι μέσα από αυτή την αλληλοεκτίμηση, τον αλληλοσεβασμό που θα κτίσουμε ξανά το κοινό μας αύριο».
Σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι υπάρχει παράθυρο ελπίδας, παρά τις χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν σε Ε/Κ και Τ/Κ. «Μπορεί να μην υπάρχουν υψηλές προσδοκίες στο σύνολο του Κυπριακού λαού και εντός της τ/κ και της τ/κ Κοινότητας. Βλέπω όμως το φως να αναλαμπίζει. Βλέπω ξανά ένα μικρό παράθυρο ελπίδας να ξανανοίγει. Με όλη τη δύναμη της ψυχής μας θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να το κρατήσουμε ανοικτό αλλά να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επανέναρξη το συντομότερο δυνατόν των συνομιλιών». Ο Παύλος Ιακώβου, εκπρόσωπος της ομάδας πρωτοβουλίας Αμμόχωστος η Πόλη μας, χαρακτήρισε την εκδήλωση εορτασμού της Αγίας Άννης στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Εξορινού ως σημείο συναπαντήματος Αμμοχωστιανών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και ως μέρος της δομής της Αμμοχώστου. «Είναι ένα σημείο συναπαντήματος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Κατορθώσαμε να κάνουμε τον Αγ. Γεώργιο Εξορινό τη δομή της πόλης μας κι ελπίζω να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σύντομα στην πόλη μας κάτω από ειρηνικές συνθήκες».
Στη Θεία Λειτουργία παρέστη εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας. Στις δηλώσεις του ευχήθηκε να τελούνται παρόμοιες Λειτουργίες σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο. «Ευχή όλων μας είναι, όπως αυτές οι Λειτουργίες επεκταθούν σε όλη την κατεχόμενη μας Κύπρο χωρίς περιορισμούς και αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση» Ο κ. Τσιόλας ευχήθηκε να γίνει σύντομα επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Ο Σερντάρ Ατάϊ ακτιβιστής της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου (Famagusta Initiative) ζήτησε επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν και είναι πολύ λυπηρό για μας» είπε. «Θα πρέπει η λύση να έλθει πολύ γρήγορα διότι θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους να μπορούν να πεθαίνουν στην ιδιαίτερη τους πατρίδα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να φέρουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους μαζί, σε θρησκευτικές ή κοινωνικόπολιτικές εκδηλώσεις διότι αξίζει στους Αμμοχωστιανούς να βρίσκονται μαζί για ένα κοινό μέλλον.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός εξέφρασε την ελπίδα αλλά και την αποφασιστικότητα του να ανατείλουν καλύτερες μέρες, όπως ο ίδιος είπε. «Με πολύ συγκίνηση συγκεντρώθηκαν οι πιστοί για να διαδηλώσουν την πίστη τους, την ελπίδα τους, την αποφασιστικότητα τους ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες, θα επανενώσουμε την Κύπρο μας και θα έχουμε ειρήνη σ’ αυτόν τον τόπο και ευτυχία. Πίστη στο Θεό, πίστη στον εαυτό μας. Πίστη και ελπίδα ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες» είπε ο κ. Γαλανός προσθέτοντας «θα ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές μας για να κάνουμε την Κύπρο ένα νησί ευτυχίας, ένα σταθμό ειρηνικών λαών και πολιτισμών και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».
Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειος ανέφερε ότι «αυτό εμείς το θεωρούμε σα μια προσωρινή κατάσταση και όχι ως μια λύση» Λύση για εμάς, συνέχισε ο Μητροπολίτης Βασίλειος, είναι «να τελούμε τις Θείες Λειτουργίες σε όλες τις εκκλησίες μας, όπου και αν βρίσκονται και αντίστοιχα για τους Τουρκοκύπριους να χρησιμοποιούν τα τεμένη τους για τις δικές τους προσευχές, διότι έτσι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες της συμφιλίωσης και αυτό είναι ως μέσο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είναι ό, τι καλύτερο».
Πηγή:ΚΥΠΕ