Σχολικές μονάδες έρμαιο των καιρικών συνθηκών
07:52 - 08 Δεκεμβρίου 2018

Έρμαιο των έντονων καιρικών συνθηκών που έπληξαν ολόκληρη την Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες, έγιναν σχολικές μονάδες… Δύο σχετικά καινούργια κτίρια,-το ένα μάλιστα μόλις μερικών μηνών-, και ένα δεύτερο σχετικά καινούργιο, παρουσίασαν προβλήματα λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.
Στη μια περίπτωση, μέρος της οροφής του καινούργιου Δημόσιου Νηπιαγωγείου του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, (σ.σ. κτίστηκε πριν έξι χρόνια), κατέρρευσε μπροστά στην είσοδο του σχολείου.
Ευτυχές είναι το γεγονός πως, κατά την ώρα της κατάρρευσης δεν υπήρχαν ούτε μικρά παιδιά ούτε εκπαιδευτικοί στο κτίριο, ενώ πάρθηκε η απόφαση όπως, μέχρι να επιδιορθωθούν οι ζημιές, οι μαθητές να μεταφερθούν προσωρινά στο Δημοτικό σχολείο της περιφέρειας.
Δύσκολη ήταν η επόμενη μέρα της σφοδρής καταιγίδας και για τους μαθητές αλλά και το προσωπικό του μόλις λίγων μηνών, Δημοτικού Σχολείου ΚΘ Πανθέας στη Μέσα Γειτονιά, αφού η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή, δυσχέρυνε την πρόσβαση στις σχολικές αίθουσες, κάνοντας το σχολείο να μοιάζει με ποτάμι.
Το συγκεκριμένο σχολείο μάλιστα, έγινε πολλές φορές λόγος έντονων συζητήσεων ανάμεσα σε οργανωμένους γονείς και Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, λόγω της καθυστέρησης που θεωρείτο ότι παρουσίαζε η παράδοσή του έργου.
Βλέπουν κακοτεχνίες οι οργανωμένοι γονείς
Για κακοτεχνίες και μισοτελειωμένες δουλειές κάνουν λόγο οι οργανωμένοι γονείς του Δημοτικού σχολείου ΚΘ Πανθέας, στη Λεμεσό.
Μέλη του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου, μιλώντας στον REPORTER εξήγησαν πως, τα προβλήματα είχαν διαφανεί με την πρώτη ελαφριά βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή και πως για αυτά είχαν προειδοποιήσει από το καλοκαίρι τους αρμόδιους φορείς.
Συγκεκριμένα, όπως μας αναφέρθηκε, το σχολείο έχει πολλά ανοίγματα και τα μόνα καλυμμένα σημεία είναι ο διάδρομος αιθουσών, στον πάνω και κάτω όροφο του σχολείου αλλά και φωταγωγοί από τους οποίους όταν βρέχει μπάζουν νερά, με αποτέλεσμα οι εικόνες των προηγούμενων ημερών.
Πέραν των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη βροχή, οι οργανωμένοι γονείς, βλέπουν κακοτεχνίες στο έργο οι οποίες όπως ανέφεραν, δεν δημιουργούν το αίσθημα ασφάλειας στους μαθητές, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη μιας μόνο εξόδου κινδύνου.
Έκκληση του Συνδέσμου γονέων, είναι όπως τα προβλήματα να επιδιορθωθούν άμεσα και να διεκπεραιωθούν οι εργασίες που συμφωνήθηκαν με τους αρμόδιους.
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας-«Δεν υπάρχουν άτρωτα κτήρια»
Κληθείς να σχολιάσει στον REPORTER, τα περιστατικά που παρουσιάστηκαν σε σχολικές μονάδες κατά την έντονη βροχόπτωση, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Αντρέας Μαραγκός τόνισε πως, «πουθενά στον κόσμο κανένας κανονισμός δεν επιβάλλει να κατασκευάζονται άτρωτα κτήρια σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.
Αυτό γίνεται γιατί οι κατασκευές φτιάχνονται από ανθρώπους, βάλλονται από καιρικά φαινόμενα που κάποιες φορές είναι ακραία. Δεν υπάρχει η έννοια του άτρωτου κτηρίου. Να μην αναμένουμε δηλαδή ότι θα υπάρχει ένα φυσικό φαινόμενο ή μια φυσική καταστροφή η οποία θα καταστρέψει μια περιοχή και ένα σχολείο θα μείνει αλώβητο».
«Άλλο η κακοτεχνία και άλλο η ανθρώπινη αστοχία», συνέχισε ο κ. Μαραγκός, «έχουμε εκατομμύρια μέτρα υγρομονώσεων στα σχολεία μας. Εάν υπάρχουν δέκα σχολεία με πρόβλημα σήμερα αυτό δεν είναι κακοτεχνία, αυτό είναι ανθρώπινη αστοχία. Εμείς βάζουμε υψηλούς στόχους, θέλουμε να μειώνουμε τις αστοχίες αλλά είμαστε άνθρωποι, και εμείς σαν μηχανικοί και εκείνοι που το κατασκευάζουν».
Όσον τα προβλήματα που παρουσίασε το νεόκτιστο Δημοτικό Σχολείο Κθ Πανθέας, στη Μέσα Γειτονιά, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, ανέφερε πως «ένα σχολείο όταν παραλαμβάνεται έχει κάποια ελαττώματα. Για το λόγο αυτό, στο συμβόλαιο υπάρχει 12μηνη περίοδος ευθύνης ελαττωμάτων από τον εργολάβο. Αυτή είναι συμβατική υποχρέωση του εργολάβου. Ένα σχολείο χρησιμοποιείται εφόσον είναι ασφαλές και το συγκεκριμένο σχολείο είναι ασφαλές. Η συγκεκριμένη εργασία δεν είναι τελειωμένη όσον αφορά τα όμβρια ύδατα αλλά κρίθηκε πως είναι προτιμότερο το σχολείο να λειτουργήσει. Αυτή τη στιγμή, δώσαμε οδηγίες στον εργολάβο μέχρι αύριο(σ.σ. σήμερα) το πρωί, να είναι τελειωμένες οι εργασίες επιδιόρθωσης».
Τέλος ο κ. Μαραγκός σημείωσε πως «βγαίνουν πολλά θετικά στοιχεία για τις σχολικές μονάδες παρά τα 5-10 προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τις φυσικές καταστροφές. Οι γονείς πρέπει να παίρνουν τα παιδιά τους από το σπίτι, στο σχολείο και να νιώθουν πως βρίσκονται σε πιο ασφαλές μέρος».
*Φωτογραφίες από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αποστόλου Βαρνάβα
*Φωτογραφίες από το Δημοτικό Σχολείο ΚΘ Πανθέας στη Μέσα Γειτονιά
