Άντρος Κυπριανού: Τα Ηνωμένα Έθνη επενδύουν πολλές ελπίδες στην αποστολή Λουτ

Η επόμενη επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στοχεύει στο να ακούσει κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο, τι εννοούν με τους όρους «νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις» οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τι εννοούν ενδεχομένως και κάποιες από τις εγγυήτριες δυνάμεις γι’ αυτό το θέμα, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, με τη βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ροζμαρί Ντικάρλο.

Σημείωσε, επίσης, πως είναι προφανές ότι τα Ηνωμένα Έθνη επενδύουν πολλές ελπίδες στην αποστολή την οποία έχει αναλάβει η κυρία Λουτ.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι με την κα Ντικάρλο και τους συνεργάτες της είχαν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, αναφορικά με την αποστολή της κας Λουτ, η οποία – όπως κατανοεί - πολύ σύντομα θα είναι στο νησί.
 
«Δεν έχει ακόμα καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά γνωρίζουν πότε περίπου θα είναι στο νησί», διευκρίνισε.
 
Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως η απεσταλμένη του ΓΓ βρίσκεται σε επαφή και με τις εγγυήτριες δυνάμεις και ως εκ τούτου πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να καταγράψει τα συμπεράσματα της από τις επαφές τις οποίες θα έχει και κατά πόσο θα μπορούσε να επαναρχίσει μια νέα διαπραγμάτευση, και το σημαντικότερο σε ποια βάση.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως και αυτή η συνάντηση, όπως και προηγούμενες, έχουν φωτίσει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται στο κυπριακό. «Είναι προφανές ότι τα Ηνωμένα Έθνη επενδύουν πολλές ελπίδες στην αποστολή την οποία έχει αναλάβει η κυρία Λουτ. Ξεκαθαρίζουν βέβαια σε όλες αυτές τις συναντήσεις που είχαμε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στις δύο κοινότητες στο νησί, και ότι ήδη προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες».
 
Υπογράμμισε ότι από την πλευρά του διαβίβασε στην αξιωματούχο του ΟΗΕ την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να στηρίξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο.
 
«Ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις όποιες νέες ιδέες, με την προϋπόθεση ότι και αυτές εντάσσονται στο συμφωνημένο πλαίσιο και δεν θα οδηγούν σε καμιά περίπτωση σε λύση είτε δύο κρατών, είτε συνομοσπονδίας. Ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο συνεργάζεται και με τουρκοκυπριακά στην προσπάθεια να προωθήσουμε την ιδέα της λύσης και ακούσαμε με αρκετή προσοχή τις δικές τους προσεγγίσεις».
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιος προβληματισμός στη Γραμματεία του ΟΗΕ αλλά και στα μόνιμα μέλη, για τα όσα συζητούνται τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο περί της μορφής της λύσης, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι «από κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ακούσαμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την οποιαδήποτε αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Και δεν τους ρωτήσαμε εμείς, οι ίδιοι τοποθετήθηκαν και μάλιστα αρκετά έντονα σε αυτό το κεφάλαιο».
 
Διευκρίνισε ότι η κ. Ντικάρλο τους είπε ότι το θέμα νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις, δεν προέρχονται από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, αλλά από την πλευρά των δύο πλευρών στο νησί.
 
«Αναμένουν και αυτοί να πάρουν σάρκα και οστά αυτά τα οποία παρουσιάζουν σαν νέες ιδέες οι πλευρές στο νησί. Και ακριβώς αντιλαμβάνομαι πως η επόμενη επίσκεψη της κας Λουτ στοχεύει να ακούσει κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο, τι εννοούν με αυτό το πράγμα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τι εννοούν ενδεχομένως και κάποιες από τις εγγυήτριες δυνάμεις για αυτό το θέμα».
 
Σε ερώτηση αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως δεν συζήτησε το θέμα με την βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
«Είναι προφανές ότι από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό το θέμα διασυνδέεται με το πώς θα εξελιχθεί η αποστολή της κας Λουτ στο νησί, ενώ οι υπόλοιπες χώρες ήταν ξεκάθαρες, ότι η διατήρηση της δύναμης στο νησί είναι απαραίτητη για να επικρατήσει η σταθερότητα, η ειρήνη και ταυτόχρονα βέβαια, για να βοηθηθούμε στη διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».
 
Σε ερώτηση αν στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας, πρέσβη Ντιμίτρι Πολιάνσκι, συζήτησαν τις εξελίξεις που ακολούθησαν τη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Κύπρο, την Τετάρτη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Ρώσος διπλωμάτης ήταν πολύ ξεκάθαρος αναφορικά με το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να συζητηθεί το Κυπριακό.
 
«Τον ρωτήσαμε γιατί εκδόθηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και η πληροφόρηση η οποία μας έδωσε είναι ότι από εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βάση διάφορες πληροφορίες τις οποίες έχουν, αλλά και από άρθρα που γράφονται στα μέσα ενημέρωσης, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στη Ρωσία ότι επιχειρείται να υπάρξει η προώθηση συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί, η οποία τους προκαλεί έντονες ανησυχίες».
 
Συμπλήρωσε πως το ΑΚΕΛ θα διερευνήσει όσα άκουσε από τον κ. Πολιάνσκι και θα δουν πώς θα χειριστούν το όλο ζήτημα.
«Έχουμε και εμείς έντονες απόψεις γύρω από αυτά τα ζητήματα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Θεωρούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από περαιτέρω στρατικοποίηση, αντιθέτως πρέπει να οδηγηθεί στην αποστρατικοποίηση. Πρέπει να είναι περιοχή η οποία θα συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη όλων των χωρών της περιοχής και θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την ανάγκη να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αλίμονο εάν η Κύπρος μετατραπεί σε ορμητήριο από το οποίο οι οποιοιδήποτε θα επιτίθενται στις γειτονικές χώρες. Θα βρεθούμε στο τέλος εμείς οι ίδιοι στο στόχαστρο», κατέληξε.
 
Με τη συνάντηση που είχε με την κ. Ντικάρλο, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Άντρο Κυπριανού ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στις ΗΠΑ και αργά το βράδυ αναχώρησε για την Κύπρο. Πλην του Ρώσου πρέσβη, συναντήθηκαν με την αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπο της Γαλλίας Anne Gueguen, τους  αναπληρωτές μονίμους αντιπροσώπους της Βρετανίας Τζόναθαν Άλεν, των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν και της Κίνας Wu Haitao. Επίσης είχε συνάντηση με τη μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβειρα Μαρία Θεοφίλη.
 
Στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συμμετείχαν επίσης οι Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ και Μαρίνα Σάββα, Διευθύντρια του Γραφείου του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο Αμερικανοί στη λίστα ομήρων που θα απελευθερωθούν πρώτοι από τη Χαμάς
Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για την «επικίνδυνη συγκέντρωση εξουσίας» στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του
Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα για διάρρηξη και κλοπή από αποθήκη στη Λευκωσία
Σκόνη και μεμονωμένες βροχές στο καιρικό μενού
Είχε εμπλοκή στη σύλληψη αστυνομικών από τους Τούρκους το 2012 o ένας καταζητούμενος για την υπόθεση του Πακιστανού
Στα 16 τα κρούσματα μεταπνευμονοϊού στην Κύπρο το 2024-Αμελητέο το ποσοστό ασθενών σε σχέση με άλλες χώρες
Οι αστοχίες στο εσωτερικό μέτωπο επισκιάζουν τις σημαντικές εξελίξεις-Υπό πίεση η Κυβέρνηση, τροφή
Εκεί που το χρωστούσανε, του πήραν και το... πόδι-Από τις οφειλές, στα οπαδικά κίνητρα και την Μενεγάκη
Δωρεάν και φθηνότεροι εξοπλισμοί και επιχειρησιακή συμβατότητα με ΗΠΑ-Αποδίδει η επένδυση στις διμερείς σχέσεις
Πρόεδρος: Ύψιστη προτεραιότητα η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας