Η 'Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ νέα Πρόεδρος του CDU

 

Η Άνεγκρετ Καμπ Καρενμπάουερ είναι η νέα Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που διαδέχεται την Άγκελα Μέρκελ έπειτα από δεκαοκτώ χρόνια.

Στην ψηφοφορία του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών, όπου ψήφισαν 999 σύνεδροι, η Καρενμπάουρε έλαβε 517 ψήφους, ενώ ο βασικός της αντίπαλος, Φρίντριχ Μερτς, 482.

Την Καρενμπάουερ έσπευσε πρώτη να συγχαρεί η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία και την στήριξε, ενώ η νικήτρια κάλεσε το κόμμα της σε ενότητα προκειμένου να παραμείνει –όπως δήλωσε «το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα το μεγάλο κόμμα του κέντρου στη Γερμανία».

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της νέας προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των συνέδρων.

Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ ευχαρίστησε ακόμη τους άλλους δύο υποψηφίους, Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν για τον «έντιμο ανταγωνισμό», ο οποίος, όπως είπε, έδωσε στο κόμμα νέα ώθηση που πρέπει να διατηρηθεί.

Στην σύντομη ομιλία του, ο Φρίντριχ Μερτς ζήτησε από όσους τον ψήφισαν να στηρίξουν τη νέα πρόεδρο «με όλη τους τη δύναμη», ενώ δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το προεδρείο ή για μια θέση αντιπροέδρου του κόμματος και ζήτησε να ψηφιστεί ο Γενς Σπαν.

«Μπορώ να ζήσω καλά με το αποτέλεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σπαν που συγκέντρωσε το 15,7% των ψήφων στον α΄γύρο της εκλογικής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο το σημαντικό ήταν να εξηγήσει τις θέσεις του. «Είμαι λίγο πιο χαλαρός και λίγο περισσότερο ο εαυτός μου. Και έμαθα κάτι για το πνεύμα του κόμματος και την σημασία του για την ομοσπονδιακή δημοκρατία. Τις τελευταίες εβδομάδες άνοιξαν κάποια νέα παράθυρα. Το βρίσκω σημαντικό ότι σήμερα έγινε εδώ η αρχή για μια νέα κουλτούρα συζητήσεων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος και κατέληξε λέγοντας ότι από την αρχή θεωρούσε σωστή την υποψηφιότητά του.

Μετά τις ομιλίες των ηττημένων, η νέα πρόεδρος τους κάλεσε να εμφανιστούν όλοι μαζί πάνω στην σκηνή, διαβεβαιώνοντας τους συνέδρους ότι θα διασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος.

Το προφίλ της νέας Προέδρου του κόμματος

H Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η νέα Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Ζάαρλαντ που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.

Από το 1999 έως το 2018 ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν, από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου.

Τον Φεβρουάριο του 2018, εξελέγη Γενική Γραμματέας του κόμματός της κατόπιν προτάσεως της καγκελαρίου Μερκελ με το συντριπτικό ποσοστό 98,87%.

Σήμερα εξελέγη Πρόεδρος του CDU με ψήφους 517 έναντι 482 του αντιπάλου της Φρίντριχ Μερτς.

Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει 3 παιδιά. Από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το σπίτι και τα παιδιά τα ανέλαβε ο σύζυγός της. Σπούδασε στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990).

Έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια (1981).

Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός και η μουσική. Ιδίως όμως διαβάζει πoλύ.

Πηγή ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Η Μόνικα Λεβίνσκι μιλά για τον Μπιλ Κλίντον-«Εγώ τον αγαπούσα, αυτός έκανε κατάχρηση εξουσίας»
Ερντογάν: «Ο Τραμπ έχει καλή θέληση όσον αφορά τα F35»
Ο Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο BRICS στη Βραζιλία λόγω εντάλματος από ΔΠΔ
«Νομίζουμε ότι τελείωσε», λέει ο Τραμπ για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν-Θα μιλήσει με την Τεχεράνη
Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να επενδυθεί το 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες ως το 2035
Μαρτυρία από την επίθεση με σύριγγες σε γαλλικό μουσικό φεστιβάλ-«Άρχισα να αισθάνομαι μουδιασμένη» περιγράφει 22χρονη
ΒΙΝΤΕΟ: Νταλίκα κρέμεται στο κενό μετά από κατάρρευση γέφυρας στην Κίνα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων
Σοβαρές πιθανότητες να έχει διάρκεια η παράξενη εκεχειρία-«Όλοι κερδισμένοι, ακόμα και οι ΗΠΑ»
Τραμπ: Το Ισραήλ έστειλε πράκτορες στο Φορντό μετά τις βόμβες, μας είπαν πως αφανίστηκε εντελώς
Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ-«Είμαι πολύ περήφανος για το Ιράν και το Ισραήλ, η εκεχειρία πάει πολύ καλά»