Διάλογος με καθυστέρηση-Εκφράζουν δυσαρέσκεια οι εκπαιδευτικές οργανώσεις
06:58 - 05 Δεκεμβρίου 2018

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για την στασιμότητα που παρατηρείται στο διάλογο που έχουν ξεκινήσει με το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ).
Η έναρξη του θεσμικού διαλόγου στη ΜΕΠΕΥ, αποτελεί απόφαση της 3ης Οκτωβρίου του Υπουργικού Συμβουλίου, έπειτα της κρίσης που προέκυψε στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και της απαγωγής των δύο 11χρονων μαθητών στις Καμάρες στη Λάρνακα, γεγονός από το οποίο σημαδεύτηκε η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
Ο διάλογος είχε δρομολογηθεί σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ωστόσο παρότι στις 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση,-η οποία ξεκίνησε με καλούς οιωνούς-, μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί νέα συνάντηση ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε ο διάλογος στη ΜΕΠΕΥ
Η ΠΟΕΔ
Την άποψη πως τα θέματα που θα συζητιούνταν στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ δεν θα τελείωναν ούτως η αλλιώς μέχρι τον Δεκέμβριο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ο οποίος μετέφερε την ανησυχία του και σε δηλώσεις του στο REPORTER ανέφερε πως: «αυτά που λέγονταν το προηγούμενο διάστημα, δεν βλέπουμε να τελειώνουν μέχρι τον Δεκέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια συμφωνία ή ένας διακανονισμός παρατείνεται, ωστόσο θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις μας».
Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού η καθυστέρηση στις συναντήσεις ενδέχεται να επηρεάζονται λόγω της αφυπηρέτησης της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας.
«Έχει αφυπηρετήσει η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, πρέπει να αναλάβει κάποιος καινούργιος και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να αναμένει ποιος θα την αντικαταστήσει. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάποιος ώστε να ολοκληρωθεί ο διάλογος. Η λίστα είναι μεγάλη με τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν», σημείωσε ο κ. Φυλακτού.
«Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για μεταθέσεις εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου και δεν έχει γίνει παρά μόνο μια αρχική συζήτηση στα ζητήματα που επηρεάζουν τη στελέχωση των σχολικών μονάδων για την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά. Από αυτό και μόνο και με το γεγονός πως δεν έχουμε ενημερωθεί για νέα συνάντηση υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε ο πρόεδρος της συντεχνίας των δασκάλων.
Η ΟΕΛΜΕΚ
Από την πλευρά της η συντεχνία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια της κατά την πρόσφατη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης (σ.σ. ΟΕΛΜΕΚ), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου.
Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της συντεχνίας όταν συνήλθε εξέφρασε τις ανησυχίες του για το γεγονός πως δεν έχουν μέχρι στιγμής δεχθεί άλλη πρόσκληση για διάλογο.
«Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση συναντήσεων που αφορούσε τα επίμαχα ζητήματα, γιατί υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Παρατηρείται κωλυσιεργία από την άλλη πλευρά στη διαδικασία. Ωστόσο, είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε νέα πρόσκληση», εξήγησε ο κ. Σωκράτους.
«Το σημαντικό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της συντεχνίας, «δεν είναι απλά να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αλλά να υπάρχει ο χρόνος ώστε ο διάλογος να μην γίνει υπό πίεση. Ο διάλογος πρέπει να γίνει με τις απαραίτητες προϋποθέσεις».
Η ΟΛΤΕΚ
Την ίδια ανησυχία συμμερίζεται και η συντεχνία των καθηγητών της Τεχνικής Μέσης Εκπαίδευσης την οποία εξέφρασε σε δηλώσεις του στον REPORTER , ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, ο οποίος σημείωσε πως η καθυστέρηση των συναντήσεων θα προκαλέσει προβλήματα στην επόμενη σχολική χρονιά.
«Φαίνεται πως δεν προλαβαίνουμε και αυτό είναι γεγονός. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε μέχρι τώρα καμία άλλη πρόσκληση πέραν της πρώτης που έχει πραγματοποιηθεί και ο προγραμματισμός δεν θα εφαρμοστεί», σημείωσε ο κ. Λυσάνδρου.
Τέλος ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, ανέφερε πως «η καθυστέρηση θα προξενήσει κάποια προβλήματα τουλάχιστον όσον αφορά τις μεταθέσεις όπως και η πίστωση ωρών αφού η επιτροπή δεν θα καταφέρει να προγραμματιστεί. Υπάρχουν εκκρεμότητες που θα επηρεάσουν δυσμενώς την επόμενη σχολική χρονιά. Όσο υπάρχει καθυστέρηση, τόσο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούνται».
