Τεράστιο είναι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Δυτικά Βαλκάνια

 

Τεράστιο είναι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες, που επιβαρύνεται και λόγω της αιθαλομίχλης. Πέραν από τα προβλήματα υγείας, πρόβλημα δημιουργείται και στις δημόσιες συγκοινωνίες καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Με βάση μετρήσεις, φέτος η ρύπανση είναι η υψηλότερη στον κόσμο. Τις τελευταίες ημέρες, οι πρωτεύουσες της Βοσνίας, της πΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου ξεπέρασαν τα διαγράμματα των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου.  

Η μόλυνση του αέρα κοστίζει στις οικονομίες των χωρών αυτών τεράστια ποσά, λόγω χαμένου κόστους εργασίας, απουσίας από το σχολείο, υγειονομικής περίθαλψης και  άλλα. Η πΓΔΜ χάνει ποσό ισοδύναμο του 3,2% του ΑΕΠ ετησίως λόγω της ρύπανσης, πέραν δηλαδή των 360 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην πΓΔΜ καταγράφονται 1.350 θάνατοι που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ετησίως. 

Οι αρχές άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα όπως είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων και η εισαγωγή ελέγχων για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων. 

Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ολόκληρο σκωτσέζικο νησί με ερειπωμένο κάστρο πωλείται έναντι 6,45 εκατ. Ευρώ
Ο επικεφαλής της Μοσάντ ευχαριστεί τη CIA για "την κοινή δράση" κατά του Ιράν
ΒΙΝΤΕΟ: Άνδρας υπό την επήρεια ουσιών πέταξε με δύναμη νήπιο σε αεροδρόμιο και δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή
Η Σιρίν Εμπαντί προβλέπει ότι το καθεστώς θα ανατραπεί από μια ειρηνική επανάσταση
Η Μόνικα Λεβίνσκι μιλά για τον Μπιλ Κλίντον-«Εγώ τον αγαπούσα, αυτός έκανε κατάχρηση εξουσίας»
Ερντογάν: «Ο Τραμπ έχει καλή θέληση όσον αφορά τα F35»
Ο Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο BRICS στη Βραζιλία λόγω εντάλματος από ΔΠΔ
«Νομίζουμε ότι τελείωσε», λέει ο Τραμπ για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν-Θα μιλήσει με την Τεχεράνη
Η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι το Ιράν κατήγαγε νίκη κατά του Ισραήλ και μάλιστα θεαματική
Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να επενδυθεί το 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες ως το 2035