Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου»
18:43 - 05 Δεκεμβρίου 2018

Κατά τη διάρκεια της τελετής παραχώρησαν ομιλίες ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος κατά την ομιλία του απένειμε μνεία στο τεράστιο αυτό στολίδι πολιτισμού.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως «σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα για την οποία δεν μπορώ παρά να δώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν για να γίνει πράξη η υλοποίηση αυτού του μνημειώδους για τα δεδομένα της χώρας μας έργου».
«Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάνθο Μαυρομμάτη και στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο ρόλος των οποίων ήταν εξαιρετικά υποβοηθητικός.
Είναι κάποιοι άνθρωποι τους οποίους οφείλουμε να ευγνωμονούμε ως ευεργέτες, όπως την αείμνηστη Έλλη Ιωάννου, την ευεργέτιδα του Πανεπιστημίου και της χώρας μας, η οποία με την ευγενή προσφορά της κατέστησε δυνατή την υλοποίηση του ονείρου της δημιουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης και Βιβλιοθήκη Στέλιος Ιωάννου», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε επίσης πως, «η αείμνηστη Έλλη προσέφερε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου γενναιόδωρο ποσό διαφυλάσσοντας τα ιδεώδη που ενστερνίστηκε ο Στέλιος Ιωάννου, μέσα από ένα έργο που θα στηρίζει τους νέους και την εκπαίδευση εξυπηρετώντας παράλληλα την ευρύτερη κυπριακή κοινωνία.
Επιβεβαιώνοντας το διαχρονικό ενδιαφέρον και την παράδοση της οικογένειας σε πράξεις κοινωφελούς προσφοράς, ο Δάκης και η Σύλβια Ιωάννου, επιπλέον της δωρεάς της μητέρας τους, ανέλαβαν στη συνέχεια τη δαπάνη για το βασικό σχεδιασμό του έργου με σημαντικό κόστος».
«Η ονοματοδότηση», συνέχισε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «συνιστά μία οφειλόμενη τιμή στον υπέροχο άνθρωπο Στέλιο Ιωάννου. Το κτίριο που σήμερα εγκαινιάζουμε πάντοτε θα ταυτίζει το όνομα του με το όραμα για καλύτερη παιδεία, βαθύτερη γνώση και αγάπη για τους νέους και την πατρίδα μας.
Το όραμα της αείμνηστης Έλλης και τους σκοπούς που υπηρετεί η Βιβλιοθήκη, στηρίξαμε εμπράκτως ως Πολιτεία και παρά τις τότε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της πατρίδας μας, μέσω Κυβερνητικού Δανείου ύψους 25 εκ. ευρώ χρηματοδοτήσαμε την κατασκευή του κτιρίου».
«Ένα δάνειο που αποτελεί μέρος του συνολικού δάνειου ύψους 200 εκ. ευρώ που συνήψε η Δημοκρατία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον ευρύτερο σχεδιασμό της Πανεπιστημιούπολης.
Σημείωσε επιπλέον πως, «το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι από σήμερα ένας ακόμη πιο ισχυρός παράγοντας υποστήριξης και ενίσχυσης του πολιτισμού, της παιδείας, της έρευνας, της επιστήμης και της εν γένει πνευματικής δημιουργικής παραγωγής».
Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε πως, «θα ήθελα να καταθέσω την βεβαιότητα μου πως το Κέντρο Πληροφόρησης- Βιβλιοθήκη Στέλιου Ιωάννου που κοσμεί πλέον το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα καταστεί κέντρο πνευματικής αναβάθμισης των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών».
Μετά τις ομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, ο Δάκης Ιωάννου αλλά και η Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρέδωσαν από μία επιστολή ο καθένας, οι οποίες σφραγίστηκαν στην κρύπτη της βιβλιοθήκης και θα ανοιχθούν το 2089.
Ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου θα υπογράψει στο Λος Άντζελες συμφωνητικό με το HARVEY MADD COLLEGE για την επιστροφή 250 κυπριακών αρχαιολογικών αντικειμένων τα οποία επιστρέφουν στην πατρίδα μετά από έναν αιώνα και θα εκτίθενται στην Βιβλιοθήκη μας διότι αυτή είναι η συμφωνία.
Όπως είπε ο Πρύτανης, «τα έργα τέχνης θα αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενεές, ώστε να αναγνωρίζουν οι επισκέπτες από πού ξεκινήσαμε ενώ εισερχόμενοι στον προθάλαμο της Βιβλιοθήκης, οι φοιτητές θα αντικρίζουν τις δημιουργίες των αρχαίων Κυπρίων και έτσι η είσοδος της Βιβλιοθήκης θα καταστεί ένα σημείο συνάντησης γενεών, το γεφύρι του χθες, του σήμερα και του αύριο»
