Οι πολιτικοί αρχηγοί στον REPORTER:Το στοίχημα για την οικονομία το 2019

Το 2018 αποτέλεσε ασφαλώς χρονιά κατά την οποία η κυπριακή οικονομία παρουσίασε αισθητά σημάδια ανάκαμψης, με τις διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
 
Αληθές είναι την ίδια ώρα, ωστόσο, πως η ανάκαμψη αυτή δεν αποτυπώθηκε ευρέως στην πραγματική οικονομία και ότι σημαντική μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας εξακολουθεί να βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης που κτύπησε την Κύπρο τα προηγούμενα χρόνια.
 
Οι προκλήσεις και τα στοιχήματα για το 2019, σε ό,τι αφορά την οικονομία, παραμένουν πολλά και μεγάλα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται αποτελεί κάτι περισσότερο από επιτακτική ανάγκη.
 
Οι αρχηγοί των οκτώ κοινοβουλευτικών κομμάτων κλήθηκαν από τον REPORTER να απαντήσουν στο καίριο ερώτημα του ποια θεωρούν ως την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει ν’ αντιμετωπίσει η οικονομία της χώρας μας το 2019 και ποιες πολιτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε η ανάκαμψη να γίνει πια αισθητή και στις πλατιές μάζες του πληθυσμού.
 
Ακολουθούν πιο κάτω οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο ερώτημα που τους υπέβαλε ο REPORTER, αναφορικά με την οικονομία:
 
Αβέρωφ Νεοφύτου:Να αυξήσουμε σημαντικά
το κατά κεφαλή εισόδημα του Κύπριου πολίτη

«Ο βιώσιμος, αναπτυξιακός και πλεονασματικός προϋπολογισμός του 2019 εκφράζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης  που στόχο έχει την εδραίωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης προς όφελος του συνόλου των πολιτών. Ένας στόχος που είναι εφικτός με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η μακροοικονομική σταθερότητα, η βιώσιμη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, και η εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 
Ταυτόχρονα, επιβάλλεται και η διατήρηση και ενίσχυση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Προϋποθέσεις που συνάμα ελλοχεύουν και κινδύνους αν δεν είμαστε συνετοί.
 
Η εμπιστοσύνη εδραιώνεται πλέον στην κυπριακή οικονομία που συνεχίζει να καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ για το πρώτο 9μηνο του 2018, ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και δημοσιονομικό πλεόνασμα €850εκ για το πρώτο δεκάμηνο του 2018. Η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και βρίσκεται στο 7,3%.
 
Η εμπιστοσύνη επέστρεψε και στις αγορές με τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης που επαναφέρουν την Κύπρο σε επενδυτική βαθμίδα, μετά από επτά χρόνια δύσκολης παραμονής στην κατηγορία ''σκουπίδια''.
 
Στρατηγική επιδίωξη μας είναι να συνεχιστεί η μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Να εδραιώσουμε συνθήκες αειφόρου ευημερίας και να καταστήσουμε την κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική σε κάθε τομέα. Στόχος μας στα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε σημαντικά το κατά κεφαλή εισόδημα του Κύπριου πολίτη».
 

Άντρος Κυπριανού: Μεγαλύτερη πρόκληση η στροφή
στην οικονομία της γνώσης και της τεχνολογίας
 
«Μια ευημερούσα οικονομία, πέραν από θετικούς δείκτες και θετικές αξιολογήσεις χρειάζεται να αντανακλάται και στο βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι συγκεκριμένη στρατηγική για ένα ισορροπημένο αναπτυξιακό μοντέλο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που αναφύονται από την άναρχη ανάπτυξη.
 
Επιπλέον χρειάζεται μια πολιτική με σταθερότητα στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών με στόχο την απελευθέρωση πόρων για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Για τη δημιουργία αποτελεσματικού Κράτους που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας και κοινωνικής μέριμνας, ιδιαίτερα σε όσους τις έχουν περισσότερη ανάγκη.
 
Επιτακτική είναι επίσης η δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου που θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας και θα ενισχύσει τις δυνατότητες αντιμετώπισης του διογκούμενου προβλήματος των υπερδανεισμένων νοικοκυριών. 
 
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η στροφή στην οικονομία της γνώσης και της τεχνολογίας που να προσφέρει προοπτική και αξιοπρέπεια στα παιδιά μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυτά τα βήματα. Σε ό,τι μας αφορά είμαστε πάντοτε έτοιμοι να στηρίξουμε τέτοιες πολιτικές και στο βαθμό που μπορούμε ως αντιπολίτευση τις προωθούμε εντός και εκτός Βουλής».
 
Νικόλας Παπαδόπουλος: Μεγαλύτερη πρόκληση ο υψηλός
ιδιωτικός δανεισμός και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια
 
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομία ήταν, και δυστυχώς παραμένει, ο υψηλός ιδιωτικός δανεισμός και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Αν και έχουν γίνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, με την εφαρμογή και προτάσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα, έτσι ώστε να προστατευτούν αυτοί που πραγματικά χρειάζονται προστασία, αλλά και να επανέλθει ο τραπεζικός τομέας και ολόκληρη η οικονομία σε υγιείς συνθήκες λειτουργίας.
 
Παράλληλα, η νέα χρονιά πρέπει να είναι η χρονιά της αποκατάστασης. Πάντα βέβαια στο μέτρο του δυνατού και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, έτσι ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο την εύθραυστη αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας».
 
Μαρίνος Σιζόπουλος: Πρόκληση η επίτευξη
της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής συνοχής
 
«Είναι γεγονός ότι οι κάποιοι δείκτες της κυπριακής οικονομίας έχουν παρουσιάσει βελτίωση. Η ανάκαμψη της οικονομίας στηρίχθηκε και πάλι στους παραδοσιακούς τομείς, οι οποίοι όμως είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε εξωγενείς παράγοντες. Απουσιάζει αξιοποίηση νέων και ποιοτικών τομέων ώστε να επιτευχθεί μακροοικονομική σταθερότητα.
 
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την οικονομική ανάπτυξη επωφελήθηκε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Η οικονομία όμως έχει αξία όταν αυτή συνδέεται με τους ανθρώπους, κυρίως με το βιοτικό τους επίπεδο και την προστασία τους από τους κινδύνους οικονομικής φύσης που ελλοχεύουν. Την προστασία αυτή την έχουν ανάγκη σε μεγαλύτερο βαθμό όσοι προέρχονται από τα ευάλωτα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας και έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας.
 
Για την ΕΔΕΚ η πρόκληση είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής  κοινωνικής συνοχής και η σμίκρυνση της κοινωνικής ανισότητας μεταξύ των χαμηλών και ψηλών εισοδημάτων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας της οικονομίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να γίνει σταδιακή ανάπτυξη νέων τομέων της οικονομίας που να αξιοποιούν την υψηλή τεχνολογία αλλά και το επιστημονικό προσωπικό της πατρίδας μας και να προχωρήσει ο προγραμματισμός αναπτυξιακών έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα».
 
Γιώργος Λιλλήκας: Να άρουμε τις ανισότητες
μέσα από μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική
 
«Η οικονομική κρίση δεν έχει πλήξει όλους το ίδιο. Η κρίση έχει διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε ενώπιων μας είναι να άρουμε τις ανισότητες μέσα από μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική. Η δική μας φιλοσοφία είναι ότι θα πρέπει ο κάθε ένας να προσφέρει αναλόγως των δυνατοτήτων του και να λαμβάνει αναλόγως των αναγκών του. Αυτό καθορίζει και η Κοινωνική Δημοκρατία, η πολιτική μας ιδεολογία.
 
Για την Συμμαχία Πολιτών βασικοί άξονες της πολιτικής μας για το 2019 είναι:
 
•Άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως έχει συμφωνηθεί με τις νομοθεσίες που έχουν ψηφιστεί και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν αποφασιστεί. Η Υγεία για εμάς αποτελεί αγαθό το οποίο θα πρέπει να προσφέρεται απρόσκοπτα και ισότιμα σε όλους τους πολίτες. Για να μπορούμε να παρέχουμε σε όλους αυτό το κοινωνικό αγαθό θα πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να συμβάλει αναλόγως των δυνατοτήτων του. Αυτή είναι η φιλοσοφία του μονοασφαλιστικού ΓΕΣΥ και για αυτό από την πρώτη στιγμή το στηρίξαμε.
 
•Η Δημόσια Δωρεάν και Ποιοτική Παιδεία αποτελεί βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο κτίζεται μια κοινωνία η οποία θέλει να λέγεται ευημερούσα. Θεωρούμε πως η Πατρίδα μας ακόμη βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό τον στόχο. Η Κυβέρνηση οφείλει να ξεκινήσει άμεσα ένα δομημένο διάλογο με στόχο την επόμενη χρονιά να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Μέχρι τότε οφείλει άμεσα να επιλύσει τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες. Μέσα από τις ατέλειωτες συζητήσεις για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά αιτήματα των εκπαιδευτικών αλλά και την λογιστική λογική του λεγόμενου εξορθολογισμού από πλευράς της Κυβέρνησης δεν έχει δοθεί η ευκαιρία στο να ξεκινήσει ένας πραγματικός και δομημένος διάλογος για την χάραξη Εθνικής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισής. Ταυτόχρονα είναι εκ των ουκ άνευ η μεταρρύθμιση, αναβάθμιση και κατάλληλη στελέχωση της Ειδικής Εκπαίδευσης ώστε η εκπαίδευση να δίδεται απρόσκοπτα, ισότιμα και ποιοτικά σε όλα τα παιδιά.
 
•Η Στέγαση αποτελεί τον τρίτο βασικό πυλώνα που για εμάς αποτελεί κοινωνικό αγαθό στο οποίο όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση. Το φαινόμενο των αστέγων που για πρώτη φορά παρατηρείται στην Κύπρο αλλά και το γεγονός πως κυρίως νεαρά ζευγάρια δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην στέγαση αποτελεί μείζον Εθνικό θέμα που θα πρέπει η κυβέρνηση να χαράξει επιτέλους ολοκληρωμένη στρατηγική. Έχουμε καταθέσει ενώπιων του Υπουργό Εσωτερικών ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και αναμένουμε την κυβερνητική πρόταση.
 
•Τέλος η διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος και αξιοπρεπούς σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους αποτελούν για εμάς βασικό άξονα της πολιτικής μας φιλοσοφίας. Καταθέσαμε την Πρόταση Νόμου η οποία ξεκίνησε να συζητείται στην Βουλή για καθορισμό Εθνικού Κατώτατου Μισθού για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα στο ύψος της χαμηλότερης μισθολογικής κλίμακας του δημοσίου.
Επίσης καταθέσαμε τις θέσεις μας για επανασχεδιασμού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην βάση δύο πυλώνων:
 
1)Η κατώτατη σύνταξη να μην είναι κάτω από το όριο της φτώχιας όπως αυτό ορίζεται κάθε χρόνο από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
2)Δικαιότερη κατανομή των συντάξεων στην βάση των εισφορών των εργαζομένων ανεξαρτήτως του αν αυτοί ήταν δημόσιοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοεργοδοτούμενοι.
 
Η βασική μας φιλοσοφία εδράζεται στο γεγονός πως δεν μπορούμε να έχουμε εργαζόμενους και συνταξιούχους δύο ταχυτήτων».
 
Ελένη Θεοχάρους: Το χάσμα μεταξύ των ολίγων
πλουσίων και των πολλών φτωχών θα μεγεθύνεται
 
«Το μύθευμα για επιτυχή έξοδο από την οικονομική κρίση, κυριαρχεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι αναβαθμίσεις την κυπριακής οικονομίας είναι συνεχείς, αλλά προσωπικά επιμένω ότι η ανάκαμψη αφορά την οικονομία των ολίγων, των δυνατών, που ελάχιστα πλήρωσαν την καταστροφή, τα κατάφεραν, διέσωσαν τις τράπεζες τους, τους οικονομικούς κολοσσούς που απέκτησαν με την συνδρομή του κράτους, τους πελάτες τους από τις ‘’εκποιήσεις’’ υπηκοοτήτων, τους ουρανοξύστες τους που θα καταστρέψουν το γαληνότατο τοπίο της χώρας μας.
 
Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού εξακολουθεί να ζορίζεται τρομερά, η φτωχοποίηση μαζών συνεχίζεται και θα εντείνεται, το χάσμα μεταξύ των ολίγων πλουσίων και των πολλών φτωχών θα μεγεθύνεται.
 
Φοβάμαι αποσταθεροποιητικές κινήσεις από μέρους των Ρώσων ολιγαρχών, κρίση στον τουρισμό ως αποτέλεσμα της Αμερικανοποίησης του τόπου μας και την κατάρρευση του οικοδομήματος ΓΕΣΥ, που υποτίθεται ότι υλοποιείται».  
 
Γιώργος Περδίκης: Πώς δεν θα φτάσουμε σε μαζικές εκποιήσεις
που θα προκαλέσουν κοινωνική και οικονομική αναταραχή
 
«Το 2018 η κυπριακή οικονομία αντιμετώπισε μια νέα μεγάλη κρίση με αποτέλεσμα να κλείσει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, μια τράπεζα με ιδιαίτερο κοινωνικό και οικονομικό βάρος και εκτόπισμα. Ο Συνεργατισμός χάθηκε στο βωμό της σωτηρίας-και πάλιν-της κυπριακής οικονομίας(τάχα).
 
Η έξοδος από τα ‘’σκουπίδια’’, για τους περισσότερους οίκους αξιολόγησης, ήταν αναμενόμενη ως αποτέλεσμα της ικανοποίησης των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής τράπεζας κ.ο.κ. Τον ίδιο χρόνο χρεωκόπησαν επίσης μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις ή πωλήθηκαν στους ξένους.
 
Λένε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυπριακή οικονομία παραμένει το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και το ψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος (ψηλότερο από  κάθε προηγούμενο). Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι πως θα γίνει η διαχείριση των ΜΕΔ, η εφαρμογή του ΕΣΤΙΑ, και των άλλων περιουσιακών στοιχείων των ΜΕΔ που είναι στην ΚΕΔΙΠΕΣ, η πώληση των υπολοίπων ΜΕΔ στα funds και εντέλει η διαχείριση των υπόλοιπων δανείων μετά την βιώσιμη αναδιάρθρωση με τρόπο που να μην προκαλεί και πάλι τριγμούς στην οικονομία και την κοινωνία. Δηλαδή, πώς δεν θα φτάσουμε σε μαζικές εκποιήσεις που θα προκαλέσουν κοινωνική και οικονομική αναταραχή.
 
Βέβαια έχω την άποψη ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας εντός των περιβαλλοντικών της υποχρεώσεων.
 
Το 2018 είναι ο τελευταίος χρόνος που το κρίσιμο 2020 όπως φαίνεται η περίοδος προσαρμογής με την ευρωπαϊκή οδηγία για την διαχείριση των σκουπιδιών των αποβλήτων, των ΑΠΕ και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η Κύπρος πριν το 2020 πρέπει να κάνει περιβαλλοντική και δεν φαίνεται να είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο.
 
Επίσης πολύ σημαντικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα εάν δηλαδή βρεθούν και άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και δρομολογηθούν τελικές αποφάσεις για το μέλλον της αξιοποίησης του».
 
Χρίστος Χρίστου: Σημάδια ανάκαμψης, αλλά
μόνο στους αριθμούς που δεν λένε πάντα την αλήθεια
 
«Το 2018 η κυπριακή οικονομία παρουσίασε κάποια σημάδια ανάκαμψης στους αριθμούς. Όμως, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αφού τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά διογκώνονται.
 
Η πραγματικότητα δεν βρίσκεται πίσω από τους αριθμούς και μέσα σε κάποια κλειστά, αποξενωμένα από την πραγματικότητα, γραφεία, αλλά, βρίσκεται έξω στους δρόμους, στις γειτονιές, στα σπίτια των οικογενειών.
 
Εμείς, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), είμαστε ένα Κίνημα που προέρχεται από τα σπλάχνα του ιδίου του λαού, που σε συνδυασμό με την καθημερινή μας τριβή με την κοινωνία, μπορούμε να αντιληφθούμε τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν, πέραν από τους κάλπικους αριθμούς και τις βραδύγουπτες διακηρύξεις.
 
Δυστυχώς, όσοι μιλάνε για ανάκαμψη, είτε κλείνουν τα μάτια μπροστά στα προβλήματα, είτε το κάνουν εσκεμμένα για να παραπλανήσουν τον λαό.
 
Διότι, δεν μπορεί να είναι ανάπτυξη οι χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν στο όριο της φτώχειας, οι εξευτελιστικοί μισθοί των 500 και 600 ευρώ, ούτε τα επιδόματα πείνας των 350 και 450 ευρώ, ούτε οι χιλιάδες συμπατριώτες μας που τρέχουν στα κοινωνικά παντοπωλεία του Κινήματός μας για να πάρουν τα απαραίτητα για το γιορτινό τους τραπέζι, ούτε οι εκατοντάδες μαθητές που προμηθεύονται την σχολική τους ύλη, αλλά και μπουφάν από το Ε.ΛΑ.Μ., γιατί το κράτος αδυνατεί.
 
Ούτε και το γεγονός ότι αρκετά χρόνια μετά οι κάτοχοι των αξιογράφων αλλά και οι κουρεμένοι καταθέτες δεν έχουν βρει το δίκαιό τους σε σχέση με το τεράστιο έγκλημα που έγινε εις βάρος τους, ούτε φυσικά ότι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος του 2018 προς το 2019, όπως είναι η Κύπρος, ο ρυθμός των αστέγων να αυξάνεται με ραγδαία πρόοδο και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με τον νέο χρόνο, ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας των εκποιήσεων που ψήφισαν μαζί ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ.
 
Όλα τα πιο πάνω και πολλά άλλα, είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η οικονομία μας, αλλά και η Κυβέρνηση, για να μπορεί να μιλάει για πραγματική ανάκαμψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Η ακτινογραφία της κυπριακής οικονομίας

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ REPORTER: Ποια θεωρούν ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που πρέπει να επέλθει με το νέο χρόνο προς βελτίωση του επιπέδου ζωής των συμπολιτών μας οι αρχηγοί των οκτώ κοινοβουλευτικών κομμάτων   

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ