Ζητούν εποπτικό έλεγχο στην ΕΕΥ για την απόλυση των εκπαιδευτικών στο Ριζοκάρπασο
18:20 - 03 Δεκεμβρίου 2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργοδοτουμένων, Αυτό-Εργοδοτουμένων, Ορισμένου Χρόνου, Αορίστου Χρόνου και Συμβασιούχων "Ισότητα" απέστειλε σήμερα επιστολή προς το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφορικά με την απόλυση των δύο εκπαιδευτικών λειτουργών, που υπηρετούσαν στο Ριζοκάρπασο από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), υποβάλλοντας αίτημα όπως ασκήσει εποπτικό έλεγχο στην ΕΕΥ και όπως δώσει εντολή/διαταγή να προβεί σε ανάκληση της παράνομης πράξης της.
Σε ανακοίνωσή της, η Συντεχνία αναφέρει ότι με την επιστολή της ζητά την άσκηση εποπτικού ελέγχου επί της ΕΕΥ, δυνάμει των παραγράφων (α) και (δ) του Άρθρου 54, του Συντάγματος
Όπως σημειώνει «τυχόν απόρριψη του αιτήματός μας θα αποτελούσε ένδειξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελεί σύγχρονο Κράτος Δικαίου και ευνομούμενη Πολιτεία», καλώντας το Υπουργικό Συμβούλιο για άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειές.
«Είναι με έκπληξη, αλλά περισσότερο με θλίψη, που πληροφορηθήκαμε για την απόφαση της ΕΕΥ να απολύσει τις δύο συναδέλφους εκπαιδευτικούς λειτουργούς αορίστου χρόνου που υπηρετούσαν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, για τον λόγο ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επιθυμεί τη συνέχιση της υπηρεσίας τους, όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα του Προέδρου της ΕΕΥ προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, ημερ. 28 Νοεμβρίου 2018», αναφέρει η Συντεχνία.
Επιπλέον, αναφέρει ότι «προ της λήψεως της απόφασης προηγήθηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ημερ. 26/11/2018, προς την ΕΕΥ, σύμφωνα με την οποία η απόλυση των δύο καθηγητριών είναι παράνομη, αφού ο λόγος απόλυσής τους δεν περιλαμβάνεται στους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 5 του περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμου (24/67)».
«Δεν θα σταθούμε», σημειώνει, «στις πολιτικές προεκτάσεις του ζητήματος και στην ευαισθησία που, κατά την άποψή μας, θα έπρεπε ο Πρόεδρος και τα Μέλη της ΕΕΥ να επιδείξουν προς τις συναδέλφους, για τις υπηρεσίες που προσέφεραν προς την πατρίδα μας, αλλά θα περιοριστούμε στη νομιμότητα της συγκεκριμένης πράξης της ΕΕΥ…Αυστηρά ομιλούντες, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της ΕΕΥ δεν αποτελούν εκπαιδευτικούς λειτουργούς, εντούτοις θα ήταν παράλογο/αδιανόητο να θεωρηθεί οι εν λόγω κρατικοί αξιωματούχοι, που απαρτίζουν την αρμόδια -για άσκηση πειθαρχικού ελέγχου επί των εκπαιδευτικών λειτουργών- αρχή (άρθρο 5), να μην είναι νομιμόφρονες και να προβαίνουν σε ενέργειες που αν τις έπρατταν εκπαιδευτικοί λειτουργοί θα συνιστούσαν πειθαρχικά παραπτώματα».
Εξάλλου, προσθέτει η αρχή της νομιμότητας επιτάσσει όπως οι δραστηριότητες έκαστης διοικητικής αρχής προσδιορίζονται και περιορίζονται από τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες δικαίου, που υπαγορεύονται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τις κανονιστικές πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλων διοικητικών οργάνων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση νόμου (εδάφια (1) και (2) του Άρθρου 8 του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου του 1999, Ν. 158(Ι)/1999).
Συνεχίζει αναφέροντας ότι «εν προκειμένω, η ΕΕΥ αντί να σεβαστεί τον Νόμο, ως είχε καθήκον και υποχρέωση να πράξει, αποφάσισε να παρανομήσει, έχοντας πλήρη επίγνωση του παράνομου χαρακτήρα της πράξης της».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
