Όχι στο ΓΕΣΥ και από τους πυρηνικούς ιατρούς

Τη διαφωνία της με το ΓεΣΥ καταθέτει η Κυπριακή Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής (ΚΥ.Ε.Π.Ι.), η οποία συμβουλεύει τα μέλη της να μην συμμετάσχουν στο σχέδιο, θεωρώντας ότι υποβαθμίζει τόσο την ειδικότητα όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον Κύπριο πολίτη.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Εταιρεία, για την πυρηνική ιατρική προέχει πάντοτε η ποιότητα της φροντίδας των ασθενών και πιστεύουν ότι το ΓεΣΥ «θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών πυρηνικής ιατρικής προς τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορία για ΠΙΣ στον ΟΑΥ-Καλεί τις Επιστημονικές Εταιρείες για ενημέρωση
 
Στην ανακοίνωση, η ΚΥ.Ε.Π.Ι. εκφράζει «την έντονη ανησυχία της για τις ασάφειες, τα κενά και τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του προτεινόμενου σχεδίου και των σοβαρών επιπτώσεων που θα έχει στην υγεία των πολιτών τυχόν αποτυχία του».
 
Όπως αναφέρει, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι πυρηνικοί ιατροί «καλούνται να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες της ειδικότητας τους προς το Κύπριο πολίτη χωρίς να τους αναγνωρίζεται η ιατρική τους πράξη και τους ζητείται να επιχορηγούν με το κόστος των ραδιοφαρμάκων την κάθε εξέταση ή θεραπεία που θα διενεργούν σε καθεστώς ΓεΣΥ. Και το ποσό αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ειδικά όταν πρόκειται για καρκινοπαθείς, νευροπαθείς και καρδιοπαθείς».
 
«Οι κανονισμοί του 2018 για τους ειδικούς», προσθέτουν, «δημιουργούν ανισότητες μεταξύ ειδικοτήτων των οποίων οι διαγνωστικές εξετάσεις για τη διερεύνηση των ασθενών τους είναι χαμηλού κόστους και ειδικοτήτων των οποίων οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι πολύ υψηλού κόστους».
 
«Και δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις διαγνωστικές απεικονιστικές ειδικότητες (πυρηνική ιατρική και ακτινολογία)  με καθορισμό άλλων κριτηρίων που να επιτρέπουν και σε αυτούς «αμοιβή στη βάση τιμής μονάδας για την επίτευξη δεικτών απόδοσης».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΙΣ να φρενάρει το ΓΕΣΥ

 «Θα μπορούσαν», αναφέρει περαιτέρω, «να καθορισθούν από τον ΟΑΥ ελάχιστα ποιοτικά κριτήρια έτσι ώστε να διασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας στους ασθενείς π.χ. να δίνεται ένα ποσό για επιχορήγηση κέντρων που ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους σε τακτά, καθορισμένα από τον ΟΑΥ χρονικά διαστήματα και να αποκλείονται από τον ΟΑΥ κέντρα με εξοπλισμό ηλικίας πέραν της καθορισμένης κ.λπ.»
 
Τέλος, η Εταιρεία, αναφέρει ότι είναι σε ετοιμότητα εδώ και οκτώ χρόνια για ένα εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «με την ελπίδα να επιτευχθούν αλλαγές που θα διασφαλίζουν την επιτυχία της εφαρμογής του Σχεδίου, έστω και την υστάτη».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζει κρυφτούλι και βγάζει μπροστά τις Επιστημονικές Εταιρείες ο ΠΙΣ
 

Δειτε Επισης

Α. Μιχαηλίδου: Δρομολογούνται λύσεις σε προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Απόστολος Λουκάς
Προσωρινή μετακίνηση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πάφου
Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος-Τίθεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 10,8 εκατομμύρια
Ομόφωνα «ναι» από τη Βουλή για παράταση φοίτησης σε ειδικά σχολεία μέχρι τα 22 έτη
Μόνο το 35% αποφοίτων βρίσκει εργασία στον τόμεα του-Περιορισμένες ευκαιρίες πρακτικής
Νόμος για υποχρεωτική ειδοποίηση γονέων σε περίπτωση απουσίας παιδιών από τα νηπιαγωγεία
Εν μέσω εντάσεων και αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ξενόγλωσσα προγράμματα
Νέες ρυθμίσεις για παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών ενέκρινε η Βουλή-Όσα αλλάζουν
Πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις-Προειδοποιούν με απεργιακά μέτρα