Στους 222 οι νεκροί στην Ινδονησία-Κίνδυνος και για νέο τσουνάμι

Εικόνες απόλυτης καταστροφής και ολέθρου έρχονται από την πόλη Sunda Strait της Ινδονησίας, μετά το φονικό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της, προκαλώντας τον θάνατο 222 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Το φονικό κύμα προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στον κρατήρα Κρακατόα, γεγονός που συντέλεσε καθοριστικά, όπως όλα δείχνουν, στην «εκατόμβη» των νεκρών στην πόλη του νησιωτικού συμπλέγματος.
 
Οι υποβρύχιες ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες είναι σχετικά σπάνιες, μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι λόγω της ξαφνικής μετατόπισης των υδάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Πληροφοριών για τα Τσουνάμι.

Μετά την τραγωδία στην Ινδονησία, ο οργανισμός διαχείρισης καταστροφών ζήτησε από τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τις παράκτιες περιοχές κατά μήκος του στενού, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητα του ηφαιστείου και υπάρχει κίνδυνος νέων τσουνάμι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ινδονησία: Η στιγμή που το τσουνάμι «καταπίνει» τη σκηνή σε συναυλία

Η προειδοποίηση θα παραμείνει ενεργή προς το παρόν μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου.

"Στην περίπτωση των σεισμών, η πιθανότητα να υπάρξει ένα δεύτερο τσουνάμι είναι πολύ μικρή. Αλλά όταν αυτό έχει προκληθεί από έκρηξη ηφαιστείου, το σενάριο είναι διαφορετικό", τόνισε ο Ραχμάτ Ριγιόνο, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας, όπως μετέδωσε το Πρακτορείο Antara.
 
Tο μεγάλο λάθος των Αρχών

Σύμφωνα με το METRO TV τα παλιρροϊκά κύμματα που προκαλούνται από εκρήξεις ηφαιστείων είναι «σπάνια» ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι ινδονησιακές αρχές αρχικά δεν είχαν χαρακτηρίσει το ορμητικό κύμα ως τσουνάμι αλλά ως πλημμυρίδα και ζήτησαν από τον κόσμο να μην πανικοβληθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε συγνώμη για το «λάθος» αλλά δεδομένου ότι αυτό το «λάθος» κόστισε ανθρώπινες ζωές και τεράστιας έκτασης καταστροφές, αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις και κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Πάνω από 200 οι νεκροί

Σε 222 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 745 στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας από το τσουνάμι που έπληξε χθες Σάββατο τις ακτές τους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Ο Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης 30 αγνοούμενοι.

Σύμφωνα παράλληλα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων ANTARA που συνεργάζεται με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 430 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, 9 ξενοδοχεία και δεκάδες σκάφη.

Επιρρεπείς στις καταστροφές η χώρα

Τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο η Ινδονησία, με πάνω από 260 εκατομμύρια κατοίκους, είναι από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές στη Γη. Οι γεωλόγοι ονομάζουν την περιοχή "Δακτύλιο της Φωτιάς", καθώς τέμνονται τεκτονικές πλάκες και προκαλούν μέρος των ηφαιστειακών εκρήξεων και των σεισμών του πλανήτη.



Στις 28 Σεπτεμβρίου, ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στο κέντρο του νησιού Σουλαουέζι, προκάλεσε ένα τσουνάμι που άφησε 2.102 νεκρούς και περισσότερους από 200.000 άστεγους, κυρίως στην πόλη Πάλου και τα περίχωρά της. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μήνες μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από έναν υποθαλάσσιο σεισμό 9,3 Ρίχτερ ανοικτά των ακτών της Σουμάτρα, προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων σε διάφορες χώρες του Ινδικού Ωκεανού, εκ των οποίων 168.000 στην Ινδονησία. Ηταν η μεγαλύτερη καταστροφή αυτού του είδους στη σύγχρονη ιστορία.



Το 1883, η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα αποτέλεσε μια από τις χειρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία καθώς έχασαν τη ζωή τους περίπου 36.000 άνθρωποι. Η ηφαιστειακή τέφρα τότε έφτασε ακόμη και στην αμερικανική ήπειρο. Η γεωμορφολογία των νησιών αυτών άλλαξε μάλιστα έπειτα από αυτή την έκρηξη και το ηφαίστειο Κρακατόα εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα.

Ωστόσο, γύρω στο 1930 ένα νέο νησί εμφανίστηκε περίπου στην ίδια τοποθεσία, επίσης με ένα ηφαίστειο που συνεχίζει να ανεβαίνει κάθε χρόνο. Στην Ινδονησία βαφτίστηκε "Anak Krakatau", που σημαίνει ο "γιος του Κρακατόα".

Δειτε Επισης

Ολλανδικό ΥΠΕΞ: Δεν θα ήταν επιτυχημένη μια χωριστή διαδικασία για το Κυπριακό υπό την Ε.Ε
Το αισιόδοξο και το χειρότερο σενάριο για του σεισμούς στη Σαντορίνη-Οι εκτιμήσεις σεισμολόγου
ΒΙΝΤΕΟ: Ζητά απελευθέρωση των συλληφθέντων ο καταζητούμενος για την παρακρατική οργάνωση-Επικαλείται συνθήκη
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού και έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Δώδεκα τραυματίες από ρίψη χειροβομβίδας σε μπαρ στην Γκρενόμπλ
Στη Σαουδική Αραβία πιθανότατα η συνάντηση Τραμπ και Πούτιν-«Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο πόλεμος»
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
Έκρηξη βόμβας στην είσοδο οικίας 65χρονης στη Λευκωσία
Εκλογικά δικαιώματα στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες προωθεί η Βουλή, διορθώνοντας στρέβλωση δεκαετιών
Πώς αλλάζει η πειθαρχική διαδικασία ελέγχου των γιατρών-Εκσυγχρονισμός μετά από 58 χρόνια