Οι συμβουλές της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά με σκοπό την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών.  Παράλληλα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συμβουλεύει τους καταναλωτές όπως ακολουθήσουν τις πιο κάτω απλές συμβουλές για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους:
 
1.    Αγορά παιχνιδιών
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θα αγοράσετε παιχνίδια για μικρά παιδιά. Να αγοράζετε παιχνίδια πάντοτε από αξιόπιστα καταστήματα και διαδικτυακά (online) σημεία πώλησης. Να διαβάζετε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες χρήσης και να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τις συστάσεις για την ηλικία και την ασφάλεια. Μην αγοράζετε ποτέ παιχνίδια που δεν φέρουν τη σήμανση CΕ στο παιχνίδι ή στη συσκευασία του.
 
2.    Κάντε έρευνα αγοράς
Για συμφέρουσες αγορές κάντε έρευνα από διάφορες πηγές (σημεία πώλησης, έντυπα, Διαδίκτυο) για την προσφερόμενη τιμή. Μην επηρεάζεστε με ευκολία από ελκυστικές προσφορές και διαφημίσεις. Μην κάνετε βιαστικές αγορές. Ζητήστε από τον πωλητή να σας λύσει τυχόν απορίες.
 
3.    Καθορίστε προϋπολογισμό
Παρόλο ότι οι αγορές των Χριστουγέννων είναι διασκεδαστικές και συναρπαστικές, μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε από το εορταστικό κλίμα και να συνειδητοποιήσουμε εκ των υστέρων ότι έχουμε ξοδέψει περισσότερα από τις δυνατότητές μας. Καθορίστε εκ των προτέρων τον συνολικό προϋπολογισμό σας και αποφασίστε πόσα μπορείτε και θέλετε να ξοδέψετε σε διάφορες επιμέρους δαπάνες, όπως δώρα, προσωπικά ψώνια, τρόφιμα, εξόδους κ.ά.
 
4.    Πολιτική επιστροφών και δωροκουπόνια
Να θυμάστε ότι για αγορές από κατάστημα, η νομοθεσία δεν προβλέπει δικαίωμα επιστροφής ή αλλαγής προϊόντων και ότι αυτό επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος. Κατά συνέπεια, ενημερωθείτε για την πολιτική του καταστήματος για επιστροφές προϊόντων, ειδικά αν πρόκειται για αγορές δώρων για αγαπημένα σας πρόσωπα και για το χρονικό περιθώριο επιστροφών εάν υπάρχει. Σε περίπτωση που θα αγοράσετε δωροκουπόνια, ενημερωθείτε για τους όρους και προϋποθέσεις που εφαρμόζονται και ρωτήστε για το χρονικό διάστημα που ορίζει το κατάστημα για εξαργύρωσή τους από τον αποδέκτη.
 
5.    Αγορές από το Διαδίκτυο
Για αγορές από το Διαδίκτυο ή εκτός εμπορικού καταστήματος, να ξέρετε από ποιον αγοράζετε, αναζητώντας βασικές πληροφορίες, όπως την επωνυμία, τη γεωγραφική και ηλεκτρονική διεύθυνση της επιχείρησης, τον αριθμό τηλεφώνου και εγγραφής της εταιρείας. Να θυμάστε ότι για αγορές εκτός εμπορικού καταστήματος, έχετε το δικαίωμα να επιστρέψετε το προϊόν εντός 14 ημερών από την ημέρα αγοράς και να λάβετε πίσω τα χρήματά σας.
 
6.    Παραλαβή προϊόντος
Ελέγξτε το αγαθό και βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στην περιγραφή και στα συμφωνηθέντα. Πάντοτε να ζητάτε και να φυλάγετε την απόδειξη αγοράς.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας πήρε το κτήριο στέγασής του, ανέφερε το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών
«Ακλόνητη» υποστήριξη της Άγκυρας στα «δύο κράτη»-Κατηγορίες Γιλμάζ για τις διώξεις σφετεριστών
Οι θάνατοι των βρεφών της Ειρήνης την έφεραν κοντά με τη μητέρα του Παναγιώτη-Πέθανε λίγο μετά από έντονο καβγά τους
«Δεν υπάρχει αίτημα έκδοσης για τον Σενέρ Λεβέντ από την Τουρκία, ήταν κοινοποίηση», ισχυρίζεται το «υπεξ»
Ικανοποίηση Δήμου Στροβόλου για ανταπόκριση Κυβέρνησης σε προτάσεις του
Στα «χέρια» της Αντιτρομοκρατικής η βόμβα στον Πρετεντέρη-Είχαν χαρτογραφήσει τον χώρο
Διεθνής επιχείρηση κατά της σωματεμπορίας-Μικρά παιδιά μεταξύ των 1194 θυμάτων
Σημαντικό βήμα για αυτονομία θεωρούν οι ΕΟΑ τη ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή
Ανοικτός κλιματιζόμενος χώρος στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου
Εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι κανονισμοί για τη διάθεση γης για πανεπιστήμια