Το προσφυγικό στη συνάντηση Συλλούρη-Saha

 
Το προσφυγικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κυρίως λόγω της κρίσης στη Συρία συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης με την Αντιπρόσωπο του Ύπατου Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο Katja Saha, με τον κ. Συλλούρη να ζητάει την συνδρομή της διεθνούς υπηρεσίας στις προσπάθειες για περιορισμό του παράνομου φαινομένου της παράνομης διακίνησης ατόμων, δια μέσω της άσκησης πίεσης προς την Τουρκία.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η Κύπρος κατανοεί το προσφυγικό πρόβλημα, καθώς το έχει βιώσει με την τουρκική εισβολή του 1974 που εκτόπισε και προσφυγοποίησε το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού».

Προστίθεται ότι αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση και τις αυξανόμενες αφίξεις προσφύγων στην Κύπρο κατά το τελευταίο έτος, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε την ευθύνη που φέρει η Τουρκία, καθώς τα σχετικά στοιχεία καταδεικνύουν πως τα δίκτυα παράνομης διακίνησης ατόμων που δρουν στην περιοχή χρησιμοποιούν ως βάση τη γείτονα χώρα.

Αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής «ζήτησε τη συνδρομή του Γραφείου του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις προσπάθειες για περιορισμό του παράνομου αυτού φαινομένου, μέσω άσκησης πίεσης προς την Τουρκία».
 
Από την πλευρά της η κ. Saha αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει το Γραφείο της με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα στην Κύπρο, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, που έχει δημιουργηθεί, κυρίως ένεκα της συριακής κρίσης. Ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής για την εκστρατεία που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ αναφορικά με την επίλυση του ζητήματος της ανιθαγένειας.
 
Αναφέρθηκαν, τέλος, στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση για το σκάνδαλο ΤΑΚΑΤΑ παραπέμποντας στο Μαρί-«Ειδικά αυτές τις μέρες θα έπρεπε να σκέφτεται διπλά»
«Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να παράσχει πλήρη κάλυψη στον Σενέρ Λεβέντ»
Τους ήρωες του Λυθροδόντα τίμησε η υφυπουργός Πολιτισμού
Επικρίσεις ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ και Χριστοδουλίδη για σκάνδαλο ΤΑΚΑΤΑ-«Σαββίδης και Αγγελίδης θα κριθούν για άλλη μια φορά»
Ανησυχία ΔΗΜΑΛ-«Διάβρωση συνταγματικών δικαιωμάτων με τη νέα νομοθεσία για συναθροίσεις»
Τις τρεις γυναίκες φωνή της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε ο Χριστοδουλίδης
Για χρέος στους νεκρούς και καθήκον απέναντι στις επερχόμενες γενιές μίλησε ο Ιωάννίδης
Μ. Δαμιανός: Αδιαπραγμάτευτο το καθήκον μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για βιώσιμη λύση
Ζητά πλήρη διερεύνηση του πορίσματος ΤΑΚΑΤΑ η ΕΔΕΚ-«Όσοι κατέχουν αξιώματα, δεν μπορούν να τη γλυτώνουν πίσω από υπηρεσιακούς»
Μήνυμα Αννίτας για Κυπριακό-«Δεν χωράνε ούτε επικοινωνιακές αστοχίες, ούτε φυγομαχίες, ώρα για συλλογική ευθύνη»