Πλήρης στήριξη ΗΠΑ για ενεργειακά και απόλυτη ικανοποίηση Λευκωσίας

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τις αναφορές του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», τονίζει πως η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί μειοψηφία του ενός, καθώς, όπως υποδεικνύει, το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, με τρόπο δίκαιο.
 
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως τα όσα αναφέρει ο κ. Μίτσελ, αντικατοπτρίζουν και τις συζητήσεις που είχε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τις διμερείς σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
«Είναι σημαντικό», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «ότι πλέον δεν προσεγγίζουν την Κ.Δ. μόνο μέσα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό ή τις σχέσεις τους με την Τουρκία».
 
«Συνεργαζόμαστε», συνέχισε, «στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, η οποία δεν στρέφεται ενάντια σε κανένα τρίτο κράτος σε θέματα που θεωρούμε ότι η συνεργασία μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και πιο συγκεκριμένα στις διμερείς μας σχέσεις».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
 
«Ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση ότι η θέση της Τουρκίας είναι μια θέση που γίνεται αποδεκτή από την Τουρκία και από κανένα άλλο. Απ’ εκεί και πέρα, η ευθύνη η δική μας είναι να προβούμε σε εκείνες τις ενέργειες και αυτό κάνουμε, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Οι δηλώσεις Μίτσελ
Στη συνέντευξή του, ο Αμερικανός βοηθός Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως οι  ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων, τονίζοντας ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί μειοψηφία του ενός, καθώς το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, με τρόπο δίκαιο.
 
Ο κ. Μίτσελ, μόλις 24 ώρες μετά τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως φυσικούς συμμάχους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
 
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, η εμβάθυνση της συνεργασίας με τις τρεις αυτές χώρες αποτελεί ένα φυσικό βήμα και μέρος της στρατηγικής της Ουάσιγκτον είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της στην περιοχή της Μεσογείου. Σημείωσε, επίσης, ότι ο πιο φυσικός τρόπος για κάτι τέτοιο είναι να αυξήσουν την επίσημη συμμετοχή τους στο τριμερές σχήμα και ψάχνουν τρόπους να το πράξουν εντός του επόμενου έτους.
 
Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι η σχέση με την Κύπρο πρέπει να καλλιεργηθεί και ότι οι ΗΠΑ κάνουν καλύτερη δουλειά απ’ ότι στο παρελθόν προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε ακόμα ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καθυστερήσουν τη φυσική διαδικασία συνεργασίας με την Κύπρο ή "να κρατούν τη μύτη τους κλειστή", μέχρι να καρποφορήσουν οι προσπάθειες στο νησί.
 
Αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Μίτσελ είπε ότι η δήλωση προθέσεων που υπογράφηκε, στέλνει μηνύματα σε πολλούς παίκτες στην περιοχή ότι οι ΗΠΑ παίρνουν την Κύπρο στα σοβαρά και σχεδιάζουν να εμβαθύνουν την εμπλοκή τους εκεί.
 

Δειτε Επισης

Συνέχιση καταβολής επιδομάτων τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας-Τα κριτήρια για τους δικαιούχους
Γιος γνωστής αστρολόγου ήταν εργαζόμενος σε εταιρεία που εμπλέκεται στο κύκλωμα οίκων ανοχής στην Ελλάδα
Σκεπτικό το ΑΚΕΛ, χαιρετίζουν οι υπόλοιποι την συμφωνία ΗΠΑ- Κύπρου για αμυντική συνεργασία
Έπεσε η αυλαία της υπόθεσης Παλιοσπύρου-Παραιτήθηκε από την έφεση η Κακαράντζουλα
Αντιδράσεις για την ένταξη της Κύπρου σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ-«Παγίδα για την Τουρκία»
Τον άφησαν ζωντανό στο χωράφι, ήταν σαν μεθυσμένος-Παραδέχθηκε εμπλοκή ο Καμερουνέζος
Το Ισραήλ καθυστερεί να δώσει έγκριση για τη συμφωνία -«Η Χαμάς υπαναχωρεί από όρους της συμφωνίας»
Στις 10 Φεβρουαρίου τοποθετούν την συνάντηση Τατάρ-Ντι Κάρλο τα τ/κ ΜΜΕ
Συνάντηση Νομικής Υπηρεσίας με Βαφεάδη για ΤΑΚΑΤΑ-Οριστικοποιείται το περιεχόμενο του διατάγματος
Υπηρεσίες ΟΗΕ ανησυχούν για επικείμενη επιστροφή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ