Brexit: Με το νέο έτος αποφάσεις επί των διαβεβαιώσεων

 

Ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λάιαμ Φοξ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την ΕΕ για να εξασφαλιστούν "διαβεβαιώσεις" για την συμφωνία του Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα χρειαστούν καιρό και η απόφαση αναμένεται με το νέο έτος.

''Η πρωθυπουργός θα κάνει ενημέρωση αύριο, θα μιλήσει την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, είναι πολύ σαφές ότι η ΕΕ αντιλαμβάνεται ποιό είναι το πρόβλημα. Και το ερώτημα τώρα είναι, χωρίς να ακυρωθεί ολόκληρη η συμφωνία εξόδου, μπορούμε να βρούμε έναν μηχανισμό ώστε να λειτουργήσει το δίχτυ ασφαλείας (backstop) με τέτοιο τρόπο για να αρθούν αυτές οι ανησυχίες;", είπε ο Φοξ στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

"Θα συμβεί την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν θα συμβεί αυτή την εβδομάδα, δεν θα είναι σύντομα, θα συμβεί κάποια στιγμή την Πρωτοχρονιά".

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία πιθανόν να χρειαστεί να καθυστερήσει την έξοδό της από την ΕΕ ή να αποσύρει τη γνωστοποίηση του Brexit "επί του παρόντος" αν θέλει να καταθέσει μια "εντελώς νέα" πρόταση για το Brexit.

"Αν παρουσιαστεί από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου μια εντελώς νέα πρόταση, θεωρώ ότι αναμφισβήτητα θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να εξεταστεί από την πλευρά της ΕΕ και αυτό προφανώς θα περιλαμβάνει την επέκταση του Άρθρου 50 ή την απόσυρση του Άρθρου 50 για την ώρα", είπε ο Κόβενι στο τηλεοπτικό δίκτυο RTE ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε η ΕΕ σε μια πλειοψηφία του βρετανικού κοινοβουλίου ως εναλλακτική της παρούσας συμφωνίας.

"Θεωρώ όμως ότι αυτή θα ήταν μια μεγάλη απόφαση για να λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να το πράξει", πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Υπό έλεγχο πυρκαγιά στην κοινότητα Αναρίτας-Κάηκαν ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση
Το ψευδοκράτος παραχωρεί 166 νέες «υπηκοότητες»
Λαμβάνονται καταθέσεις για τους πυροβολισμούς σε εταιρεία στη Λεμεσό-Νέες έρευνες στο σημείο
Υποστηρίζει πως ζήτησε τρεις φορές συγγνώμη ο Τυχικός-Διαμηνύει ότι θίγει την αξιοπρέπειά του ο λίβελος πίστεως
Πλήγηκαν πέντε βασικά κέντρα του οργανισμού της 62χρονης που έλαβε λάθος αίμα-Δεν έχει επαφή με το περιβάλλον
Ένοχος για το διπλό φονικό στα Ανώγεια ο Μανώλης Καλομοίρης-Ο πατέρας του το ένα θύμα
Βατό το γραπτό των Νέων Ελληνικών, δυσκολία στις λεξιλογικές-Τα παράπονα μαθητών για την ύλη
Πώς ο καβγάς Μασκ-Τραμπ απειλεί να εκτροχιάσει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ
Έντεκα διακινητές και μετανάστες επιχειρούσαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές-Συνελήφθησαν από τις Βάσεις
Ουκρανική αντεπίθεση στη Ρωσία-Drones χτύπησαν αποθήκη καυσίμων που τροφοδοτεί βομβαρδιστικά