Καδής: Στόχος η καθιέρωση αλυσίδας εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων

Απώτερος στόχος είναι η καθιέρωση στην Κύπρο μιας αλυσίδας εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων με δίκαιες εμπορικές συναλλαγές, η οποία θα λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και γενικότερα για τον Κύπριο πολίτη, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής,

Σε χαιρετισμό του στη Διαβούλευση για ετοιμασία του νομοθετήματος «Ο περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων Νόμος του 2018», ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου να αντιμετωπίσει δραστικά τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές στον ευρύτερο γεωργικό τομέα στην Κύπρο, άρχισε τον περασμένο Μάιο.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών διεξήγαγε με επιτυχία έρευνα και διερεύνησε συστηματικά την εμφάνιση πρακτικών όπως η μεγάλη περίοδος αποπληρωμής του παραγωγού, οι ακυρώσεις παραγγελιών της τελευταίας στιγμής και οι μονομερείς τροποποιήσεις συμβάσεων.

Ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν τον Οκτώβρη έχουν ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση του Νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση όλων των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών που διαπιστώθηκε ότι εφαρμόζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων στην Κύπρο. Το Νομοσχέδιο αυτό, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνέχεια, βρίσκεται από τις 12 Νοεμβρίου του 2018 σε δημόσια διαβούλευση.

"Οι Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές πλήττουν κατά κανόνα τον πιο αδύνατο συμμετέχοντα στην αγροδιατροφική αλυσίδα, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον παραγωγό, επιφέροντας απώλεια εισοδήματος, υψηλό κόστος και δυσχέρειες στον προγραμματισμό της παραγωγής. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά αποκλειστικά στον γεωργικό τομέα, αλλά σε όλους τους τομείς της οικονομίας και επηρεάζει όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά, με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις", συνέχισε ο κ. Καδής. 

Σημειώνοντας ότι η σοβαρότητα του προβλήματος αποδεικνύεται και από την προσπάθεια που καταβάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για νομική ρύθμισή του, με την έκδοση σχετικής Οδηγίας, είπε ότι  το Νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνέχεια, εναρμονίζεται με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της πρότασης της προαναφερθείσας Οδηγίας για ρύθμιση του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά περιλαμβάνει και πρόνοιες, οι οποίες σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές που εφαρμόζονται ειδικά στην Κύπρο, σύμφωνα και με την επιστημονική έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. 

"Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θέτει την Κύπρο πιο μπροστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, με ξεκάθαρο στόχο την άρση των συνεπειών των πρακτικών αυτών στα εισοδήματα και στα οφέλη τόσο των γεωργών όσο και των καταναλωτών μας", κατέληξε ο Υπουργός.

Δειτε Επισης

Απαντά για τη διαμαρτυρία στο Στρόβολο το Τμήμα Πολεοδομίας-«Η είσοδος έχει ακυρωθεί βάσει σχεδιασμού»
Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες για την έφεση Τυχικού-Αρχίζει η διαδικασία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων Αγίας Θεοδώρας και Αγίας Θεοδοσίας στο Στρόβολο
Τέλεσε το μνημόσυνο της μητέρας του ο Τυχικός-Την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα στο Πατριαρχείο (pics)
Αίθριος ο καιρός, στους 37 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος
Εισήγηση ΣΠΟΛΜΗΚ προς ΥΠΕΣ για απευθείας έκδοση άδειας οικοδομής με πολεοδομική άδεια
Το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος 2025
Ξεκινά η αποδοχή αιτήσεων για έκδοση μπλε κάρτας της ΕΕ-Όλες οι λεπτομέρειες
​​​​​​ Παραδόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαΐττά
Εκκαθάρισε τις δηλώσεις εισοδήματς για το 2023 πριν την υποβολή νέων για το 2024 ο Έφορος Φορολογίας