Μπορεί να διαφωνούν σε πολλά, αλλά συμφωνούν στις επικρίσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι Ε/κ δεν θέλουν να διαμοιραστούν με τους Τ/κ τη διοίκηση, την εξουσία και τον φυσικό πλούτο, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι χθες αργά το βράδυ στη «βουλή», λέγοντας ότι  σε αυτό συμφωνούν όλοι οι εταίροι στην «κυβέρνηση» και ο ίδιος θεωρεί πως είναι πολύ σημαντικό για την νέα διαδικασία να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι κοινό όραμα.
 

Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» απάντησε ευχαριστώντας όλους για τα σχόλια, τις επικρίσεις και τη συμβολή τους στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του «υπουργείου» του και του «υπουργείου μεταφορών» που διήρκεσε 9 ώρες.
 
Απαντώντας στα σχόλια και τις επικρίσεις ότι οι εταίροι στην «κυβέρνηση» δεν έχουν κοινή άποψη στο Κυπριακό, ο κ. Οζερσάι είπε ότι υπάρχει σύγκλιση στην εκτίμηση ότι η ε/κ πλευρά παίζει με το χρόνο, δεν θέλει να μοιραστεί με τους Τ/κ την εξουσία, τη διοίκηση και τον φυσικό πλούτο και πως όλοι πρέπει να δουν ότι σε αυτά υπάρχει και μερίδιο των Τ/κ.
 
Ο κ. Οζερσάι υπογράμμισε τη σημασία του κοινού οράματος για το μέλλον που αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του, θεωρώντας σημαντικό να συζητηθεί η ρίζα του προβλήματος. Υποστήριξε δε ότι η ε/κ πλευρά έχει απομακρυνθεί από ένα κοινό όραμα και δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί με τους Τ/κ την εξουσία, τη διοίκηση ή τον φυσικό πλούτο.
 
Η πιο κρίσιμη ερώτηση της απεσταλμένης των ΗΕ στην πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο, συνέχισε, ήταν ποια είναι κατά την άποψη των πλευρών τα αίτια της ρίζας του προβλήματος.
 
Ο «υπεξ» επανέλαβε ότι τα ΗΕ στην Κύπρο έχουν καταστεί μέρος του στάτους κβο και πρέπει πλέον να γίνουν κάποιες αλλαγές και σημειώνοντας ότι σε κάποιες περιοχές έχουν απολέσει τον ρόλο τους και γι’ αυτό το θέμα έχει ετοιμάσει από κοινού με το «προεδρικό» τις θέσεις της τ/κ πλευράς, τις οποίες μετέφερε στα ΗΕ. Για το αίτημα που υπέβαλε να αποσυρθεί το στρατόπεδο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Αμμόχωστο, είπε ότι αναμένουν απάντηση από τα ΗΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν κάποια βήματα τον νέο χρόνο. «Θα γίνει εκεί χώρος πρασίνου, δημόσιος χώρος».
 
Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Οζερσάι είπε ότι διευρύνουν τα επιχειρήματα της τ/κ πλευράς στο θέμα αυτό και εργάζονται με την Τουρκία για τα βήματα που γίνονται και πως σε κάθε ευκαιρία εξηγούν ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί αυτόν τον πλούτο με την τ/κ.
 
Ωστόσο, είπε ότι το φυσικό αέριο είναι μια ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού και μπορεί να αδράξουν τώρα την ευκαιρία που έχασαν το 2004.
 
Όσον αφορά το θέμα ναυτικής και αεροπορικής βάσης της Τουρκίας στην Κύπρο  ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι δεν έχουν συγκρουστεί γι αυτό το θέμα, το παρακολουθούν και εργάζονται γι’ αυτό μαζί με την Τουρκία.
 
Εργάζονται για να γίνουν πιο γρήγορα βήματα στο θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών και έχουν ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο της τ/κ πλευράς, είπε, προσθέτοντας ότι σε αυτό το θέμα βρίσκονται σε συνεργασία με την Τουρκία.
 
Όσον αφορά τα θέματα αγνοουμένων, πολιτιστικής κληρονομιάς, τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών στα κατεχόμενα και τη θέση ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’, ο «υπεξ» είπε ότι αυτό που λένε σε όλους μέσω των «διπλωματικών αποστολών» του ψευδοκράτους είναι πως υπάρχει εκμετάλλευση σε αυτά τα ζητήματα.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος έχει κανάλι επικοινωνίας με τους Πρέσβεις στην Κύπρο και τους μεταφέρει τη στάση του τ/κ «λαού» και την πολιτική και θα χρησιμοποιεί πιο συχνά αυτό το κανάλι.
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι στον προϋπολογισμό του «υπεξ» περιλαμβάνεται και ποσό για την λειτουργία νέων αντιπροσωπειών στο εξωτερικό, ενώ υπογράμμισε την σημασία να παρευρίσκονται σε όλες τις συνεδρίες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.
 
Ο κ. Οζερσάι είπε ότι έχουν δυσκολία ως προς τον διορισμό «εκπροσώπου» στο Τελ Αβίβ αλλά δεν έχουν κλείσει την εκεί «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους.

Ο «προϋπολογισμός» του «υπουργείου εξωτερικών» ύψους 99.841.600 ΤΛ (17,82 κ ευρώ περίπου) εγκρίθηκε αργά χθες το βράδυ κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της «βουλής».

Δειτε Επισης

Σκεπτικό το ΑΚΕΛ, χαιρετίζουν οι υπόλοιποι την συμφωνία ΗΠΑ- Κύπρου για αμυντική συνεργασία
Αντιδράσεις για την ένταξη της Κύπρου σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ-«Παγίδα για την Τουρκία»
Στις 10 Φεβρουαρίου τοποθετούν την συνάντηση Τατάρ-Ντι Κάρλο τα τ/κ ΜΜΕ
Η ανάγνωση της Κυβέρνησης για συνεργασία με ΗΠΑ-«Εκπέμπει ισχυρά πολιτικά μηνύματα»
Οι αστοχίες στο εσωτερικό μέτωπο επισκιάζουν τις σημαντικές εξελίξεις-Υπό πίεση η Κυβέρνηση
Δωρεάν και φθηνότεροι εξοπλισμοί και επιχειρησιακή συμβατότητα με ΗΠΑ-Αποδίδει η επένδυση στις διμερείς σχέσεις
Πρόεδρος: Ύψιστη προτεραιότητα η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας
Προεδρική διακήρυξη για ένταξη της Κύπρου σε τρία αμυντικά προγράμματα υπέγραψε ο Μπάιντεν
Καλωσόρισε την συμφωνία εκεχειρίας ο Πρόεδρος-«Εξαιρετικά σημαντική στιγμή»
Δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον Παναγιώτου ο Πρόεδρος-«Ισχύει η ουσία των δηλώσεών του»