Με αίμα βάφτηκε πάλι η διαδήλωση Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας

 
Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών στη διαδήλωση που - όπως κάθε Παρασκευή από τα τέλη του Μαρτίου - έγινε χθες κοντά στο τείχος ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, γνωστοποίησε το Υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός από τους τραυματίες, συμπλήρωσε το Υπουργείο Υγείας του θύλακα, που ελέγχεται από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς.

Από την 30ή Μαρτίου και την έναρξη της κινητοποίησης που βαπτίστηκε «Πορεία της Επιστροφής», τουλάχιστον 235 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών. Πέραν του τερματισμού του ισραηλινού αποκλεισμού που επιβάλλεται στη Γάζα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, το κίνημα αυτό διεκδικεί την επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη από τα οποία ξεριζώθηκαν όταν εγκαθιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος το 1948. Δύο ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στα πολύμηνα επεισόδια.

Την Πέμπτη, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins sans frontieres, MSF) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι περίπου χίλιοι Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματιστεί από τα ισραηλινά πυρά κατά μήκος του τείχους ασφαλείας έχουν υποστεί μολύνσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν λόγω της έλλειψης φαρμάκων στον θύλακα και κινδυνεύουν να μείνουν ανάπηροι για την υπόλοιπη ζωή τους.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αντικρούει τις κατηγορίες για υπέρμετρη χρήση βίας κατηγορώντας τη Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ότι χρησιμοποιεί τις διαδηλώσεις ως προκάλυψη για «τρομοκρατικές» ενέργειες. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο με τη Χαμάς από το 2008.

Μετά την σοβαρότερη σύγκρουση των δύο πλευρών από το 2014, η οποία ξέσπασε τον περασμένο μήνα, συμφωνήθηκε τη 13η Νοεμβρίου μια νέα κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της διπλωματίας της Αιγύπτου.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ολόκληρο σκωτσέζικο νησί με ερειπωμένο κάστρο πωλείται έναντι 6,45 εκατ. Ευρώ
Ο επικεφαλής της Μοσάντ ευχαριστεί τη CIA για "την κοινή δράση" κατά του Ιράν
ΒΙΝΤΕΟ: Άνδρας υπό την επήρεια ουσιών πέταξε με δύναμη νήπιο σε αεροδρόμιο και δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή
Η Σιρίν Εμπαντί προβλέπει ότι το καθεστώς θα ανατραπεί από μια ειρηνική επανάσταση
Η Μόνικα Λεβίνσκι μιλά για τον Μπιλ Κλίντον-«Εγώ τον αγαπούσα, αυτός έκανε κατάχρηση εξουσίας»
Ερντογάν: «Ο Τραμπ έχει καλή θέληση όσον αφορά τα F35»
Ο Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο BRICS στη Βραζιλία λόγω εντάλματος από ΔΠΔ
«Νομίζουμε ότι τελείωσε», λέει ο Τραμπ για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν-Θα μιλήσει με την Τεχεράνη
Η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι το Ιράν κατήγαγε νίκη κατά του Ισραήλ και μάλιστα θεαματική
Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να επενδυθεί το 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες ως το 2035