Στις 26 Νοεμβρίου η απόφαση για την 3η δίκη εντός δίκης για τεκμήρια της Focus
17:58 - 09 Νοεμβρίου 2018
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ανακοινώσει στις 26 Νοεμβρίου την απόφαση του για τη δίκη εντός δίκης την οποία διέταξε προκειμένου να εξετάσει την ένσταση που ήγειρε η υπεράσπιση στην υπόθεσης της Focus και που αφορά στο απόρρητο της επικοινωνίας σε σχέση με συγκεκριμένα τεκμήρια της υπόθεσης.
Η υπεράσπιση ήγειρε την εν λόγω ένσταση κατά την προσπάθεια της Κατηγορούσας Αρχής να καταθέσει συγκεκριμένα τεκμήρια στο δικαστήριο, προβάλλοντας τη θέση ότι δεν μπορούν να κατατεθούν διότι συνιστούν ιδιωτική επικοινωνία των κατηγορουμένων που έλαβε χώρα πριν από την ψήφιση του τροποποιητικού νόμου 216(Ι)/2015, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 31.12.2015.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση, όλα τα τεκμήρια τα οποία ενσωματώνουν ιδιωτική επικοινωνία που έλαβε χώρα πριν την 31.12.2015 συνιστούν μη αποδεχτή μαρτυρία.
Διαφορετική, ωστόσο, είναι η θέση της Κατηγορούσας Αρχής, η οποία θεωρεί ότι τα εν λόγω τεκμήρια δεν παραβιάζουν το απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας γι’ αυτό και θα πρέπει να επιτραπεί η κατάθεση τους στο δικαστήριο.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι δύο πλευρές προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις και το δικαστήριο όρισε την 26η Νοεμβρίου για έκδοση της ενδιάμεσης απόφασης του για το εάν θα επιτρέψει τελικά την κατάθεση των εν λόγω τεκμηρίων ή όχι.
Μια απόφαση που αναμένεται να κρίνει και την παρά πέρα πορεία της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των προδικαστικών ενστάσεων, ενώ δεν έχει μέχρι σήμερα αρχίσει η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης.
Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Αντρέας Αριστείδης, κατά την αγόρευση του κάλεσε το Δικαστήριο να απορρίψει την ένσταση της υπεράσπισης και να επιτρέψει την κατάθεση των 10 συνολικά τεκμηρίων, η λήψη των οποίων ουδόλως παραβίασε συνταγματικά δικαιώματα των κατηγορουμένων, όπως ανέφερε.
Σύμφωνα με τη γραπτή αγόρευση της Κατηγορούσας Αρχής, τα επίδικα έγγραφα – τεκμήρια είναι τα εξής:
Τεκμήριο 1: Επιστολή ημερομηνίας 22/2/07, από Σ. Κ. προς Μιχάλη Ζολώτα με θέμα «Focus Maritime Corp./Eur 80,000,000 Overdraft facility. Φέρει ημερομηνία 22.2.07
Τεκμήριο 2: Τηλεομοιοτυπικό μήνυμα από Β. Π. προς Μιχαήλ Φόλε, με θέμα «Μιχάλης Ζολώτας – Έμβασμα Ποσού €1.000.000». Φέρει ημερομηνία 29.3.07.
Τεκμήριο 3: Email ημερομηνίας 14/9/2007 από S. Y. προς F. A., όπου επισυνάπτονται τα στοιχεία επικοινωνίας του Κυριάκου Μάγειρα.
Τεκμήριο 4: Email ημερομηνίας 17/9/2007 από F. A. προς Κυριάκο Μάγειρα όπου επισυνάπτεται ανυπόγραφη συμφωνία συμβουλευτικών υπηρεσιών ημερ. 17/9/07 μεταξύ Focus Maritime Corp και Abendale.
Τεκμήριο 5: Email ημερομηνίας 17/9/2007 από F. A. προς Κυριάκο Μάγειρα με θέμα «Consulting Agreement».
Τεκμήριο 6: Email ημερομηνίας 17/9/2007 από F. A. προς Κυριάκο Μάγειρα με θέμα «Consulting Agreement».
Τεκμήριο 7: Email ημερομηνίας 21/9/2007 από Μιχάλη Φόλε προς F. A. με θέμα « Abendale transfer».
Τεκμήριο 8: Email ημερομηνίας 28/09/07 από F. A. προς Μιχάλη Φόλε με θέμα «transfer details».
Τεκμήριο 9: Email ημερομηνίας 28/09/07 από Μιχάλη Φόλε προς F. A. με θέμα «transfer details».
Τεκμήριο 10: Email ημερομηνίας 01/10/07 από Μιχάλη Φόλε προς F. A. με θέμα «Abendale».
Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής εισηγήθηκε ότι τα Τεκμήρια 3, 4, 5 και 6 δεν καλύπτονται από την ένσταση καθώς στην επικοινωνία, που καταγράφεται στα συγκεκριμένα έγγραφα, δεν συμμετέχει οποιοσδήποτε κατηγορούμενος.
Ο κ. Αριστείδης κάλεσε το δικαστήριο κατ’ αρχάς να ερμηνεύσει το άρθρο 17 του Συντάγματος και τις έννοιες/όρους που περιέχονται σε αυτό, υποβάλλοντας την εισήγηση ότι «σε κάθε περίπτωση δεν προκύπτει ζήτημα αναδρομικότητας, επιτρεπτής ή όχι, του Νόμου»
«Είναι η θέση μας ότι η επικοινωνία που καταγράφεται στα υπό κρίση τεκμήρια συνεχίζει να υφίσταται και μετά την ανταλλαγή της, εξ’ ου και οι ανακριτικές αρχές εξασφάλισαν τα ανάλογα Διατάγματα Πρόσβασης και συνεπώς καθίσταται αποδέκτη σαν μαρτυρία», αναφέρει στην αγόρευση του.
«Αν όμως υιοθετηθεί η θέση», προσθέτει, « ότι κατά το χρόνο εντοπισμού των επίδικων τεκμηρίων, δεν υφίστατο επικοινωνία καθώς αυτή ολοκληρώθηκε με την λήψη της, τότε αυτά συνιστούν πλέον προσωπικά δεδομένα, που εμπίπτουν στο περιεχόμενο του αρ.15 του Συντάγματος (Ιδιωτική ζωή) το οποίο δεν αποτελεί μέρος της ένστασης».
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με τα πιο πάνω, σημειώνει ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, « η επίδικη αλληλογραφία απώλεσε το χαρακτήρα της ως "ιδιωτική" καθώς τα emails ανταλλάχθηκαν απο εταιρικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το περιεχόμενο τους αφορούσε αμιγώς επαγγελματικά ζητήματα του εργοδότη του 3ου κατηγορούμενου(Μιχαήλ Φόλε) και κοινοποιήθηκαν, κατ επιλογήν των επικοινωνούντων, σε τρίτα πρόσωπα. Ενόψει του τελευταίου δεν δύναται να υποστηριχθεί η θέση ότι οι επικοινωνούντες ευλόγως ανέμεναν ότι τα emails καλυπτόταν από ‘απόρρητο’», κατέληξε.
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, Μιχάλη Ζολώτα, Μιχαήλ Φόλε και Focus, εξέφρασε τη θέση ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά σαν μαρτυρία, καθώς λήφθηκαν κατά τρόπο που αντιβαίνει τις πρόνοιες του αρ.17 του Συντάγματος και παραβιάζει το απόρρητο της επικοινωνίας.
«Η ένσταση έχει ως πυρήνα της την παραβίαση του απορρήτου της αλληλογραφίας των κατηγορουμένων αφού αυτά τα τεκμήρια περιέχουν ιδιωτική επικοινωνία των κατηγορουμένων και αποτελούν παρανόμως ληφθείσα μαρτυρία», όπως αναφέρεται στο γραπτό κείμενο της αγόρευσης της υπεράσπισης.
Σημειώνεται επίσης ότι «τα υπό ένσταση τεκμήρια περιέχουν ιδιωτική επικοινωνία των κατηγορουμένων, συντάχθηκαν σε περίοδο που υπήρχε πλήρης προστασία του απορρήτου της αλληλογραφίας και σε κάθε περίπτωση η έκδοση μεταγενέστερων διαταγμάτων για πρόσβαση και επιθεώρηση του περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας είναι παράνομη και αντισυνταγματική».
Όπως αναφέρεται, «το δικαίωμα του απορρήτου της αλληλογραφίας κατηγορουμένων προσώπων κατοχυρώνεται από το άρθρο 17 του συντάγματος και από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ».
Η υπεράσπιση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «αφενός η επικοινωνία του Κατηγορουμένου 3-Μιχαήλ Φόλε (τεκμήρια 3-10) συνελέχθηκε και αποθηκεύτηκε χωρίς διάταγμα και χωρίς την στιγμή που έγινε να υπάρχει σε ισχύ Νόμος, ενώ το περιεχόμενο της υπόλοιπης επικοινωνίας αφορούν επαγγελματικές δραστηριότητες του Κατηγορουμένου 2(Μιχάλη Ζολώτα) μέσω της Focus. Για τέτοιες επαγγελματικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι που κατηγορείται ο κ. Ζολώτας, επομένως δεν θα μπορούσε να λεχθεί ότι τα έγγραφα και το περιεχόμενο της σχετικής αλληλογραφίας, δεν τον αφορούν ή δεν εμπίπτουν στην έννοια της ιδιωτικής ζωής και της αλληλογραφίας ως το ΕΔΔΑ την ερμηνεύει».
Διατυπώνει επίσης τη θέση ότι «τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστάλησαν από εταιρική ή εργασιακή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εμπίπτουν στην έννοια της προσωπικής ζωής και άρα τυγχάνουν της προστασίας του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Επομένως η επικοινωνία του κατηγορούμενου 3 μέσω του εταιρικού του email, δεν μπορεί να μην προστατευθεί συνταγματικά, αφού κρίθηκε ως προσωπική».
Καταλήγοντας, η υπεράσπιση επαναλαμβάνει ότι στα επίδικα Τεκμήρια 1 - 10 της Δίκης Εντός Δίκης περιέχεται ιδιωτική επικοινωνία των Κατηγορουμένων 2 και 3 και πως αυτή η ιδιωτική επικοινωνία λήφθηκε παράνομα εφόσον κατά την ημέρα πραγματοποίησης της (2007) προστατευόταν απόλυτα.
Σημειώνει ότι «Ο Νόμος με τον οποίο λήφθηκε η αλληλογραφία αυτή δεν μπορεί να καλύπτει και αλληλογραφία πραγματοποιθείσα το 2007, εφόσον δεν έχει ρητή διάταξη που να του προσδίδει αναδρομική ισχύ» και πως «αν κριθεί ότι έχει αναδρομική ισχύ τότε δεν θα συγκεντρώνει την ποιότητα του Νόμου που το Άρθρο 8 της ΕΣΔΑ απαιτεί για να περιοριστεί το σχετικό δικαίωμα και αρα θα είναι αντισυνταγματικός»
«Και αν ακόμα κριθεί ότι ο Νόμος 216(Ι)/2015 μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ οι διατάξεις του παραβιάστηκαν από την κατηγορούσα Αρχή», καταλήγει στην αγόρευση της η υπεράσπιση.
Πρόκειται για την τρίτη κατά χρονολογική σειρά δίκη εντός δίκης που διατάσσει το δικαστήριο για εξέταση ενστάσεων που ήγειρε η υπεράσπιση αναφορικά με τα τεκμήρια της υπόθεσης.
Η Κατηγορούσα Αρχή είχε κερδίσει τις δύο προηγούμενες δίκες, αφού το δικαστήριο είχε απορρίψει τις ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση με τις οποίες αμφισβητούσε τη διαδικασία παραλαβής συγκεκριμένων τεκμηρίων από τις ελληνικές και βρετανικές αρχές.
Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ