Για άλλη μια φορά… μετά την τραγωδία ψάχνουν τα γιατί πάνω από τα πτώματα
07:02 - 08 Νοεμβρίου 2018
Για άλλη μια φορά μετά από μια τραγωδία ο ένας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο ψάχνοντας απαντήσεις στα αναπάντητα γιατί… Που και αν δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα καταραμένα τα γιατί, στην επόμενη τραγωδία πάλι θα βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές…
Αναμφισβήτητα η οικογενειακή τραγωδία που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε οικία στον Άγιο Ιωάννη στη Λάρνακα, δεν άφησε πίσω της ένα θύμα. Άφησε πίσω της δυο θύματα. Την εννιάχρονη που σκοτώθηκε από τα χέρια του αδελφού της, χωρίς όμως ο ίδιος να ήταν σε θέση να αντιληφθεί τη πράξη του, αλλά και τον ίδιο τoν θύτη. Το ένα θύμα δυστυχώς «έφυγε» για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, μα το άλλο όταν «επιστρέψει» θα κουβαλά στην πλάτη του, για μια ολόκληρη ζωή, ένα βαρύ σταυρό.
Τραγική φιγούρα ο πατέρας της οικογένειας που μεγάλωνε τα δυο παιδιά, ο οποίος από τη μια θρηνεί το χαμό της εννιάχρονης κορούλας του και από την άλλη καλείται να μαζέψει τα κομμάτια του και να στηρίξει το γιο του.
Ο δεκατριάχρονος μετά το φονικό εξετάστηκε από παιδοψυχίατρο και κρίθηκε η αναγκαστική νοσηλεία του στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας, ενώ όπως ανέφεραν μαρτυρίες παρουσίαζε παραβατική συμπεριφορά. Επίσης η οικογένεια βρισκόταν υπό την επίβλεψη των κοινωνικών υπηρεσιών.
Αυτά τα δεδομένα στάθηκαν η αφορμή για να ακολουθήσει ένας «πόλεμος» ευθυνών με αναφορές ότι φθάσαμε στην τραγωδία, καθώς ο δεκατριάχρονος θύτης ήταν θύμα του συστήματος.
Από την πλευρά τους οι κοινωνικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι παρακολουθούσαν την οικογένεια, ενώ ανέφεραν ότι ζητήθηκε έκθεση γεγονότων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν παρείχαν την απαραίτητη στήριξη.
Από την πλευρά της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, κάλεσε την κοινωνία να αντιμετωπίζει το θύμα πρωτίστως ως παιδί, «ένα παιδί που υπήρξε το ίδιο θύμα ενός αναποτελεσματικού, αν όχι αδιάφορου, συστήματος κοινωνικής προστασίας».
Η κ. Κουρσουμπά αναφέρθηκε επίσης στην «ανάγκη για την ανάπτυξη ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης φιλικού προς τα παιδιά. Ενός συστήματος που θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες των παιδιών που έρχονται σε σύγκρουση με το νόμο και που, μεταξύ άλλων, θα εγκαθιδρύει δομές και διαδικασίες πρόληψης και αποδικαστικοποίησης, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστες στο κυπριακό νομικό σύστημα».
Από την άλλη, ο επιθεωρητής Λάρνακας-Αμμοχώστου Μιχάλης Λοϊζίδης, ανέφερε ότι το παιδί είχε διαγνωστεί με θέματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της φοίτησης του. Όπως είπε, φοιτούσε σε δημοτικό σχολείο και μόλις ολοκλήρωσε τη φοίτηση του, πήγε δοκιμαστικά σε γυμνάσιο της περιοχής του. Αφού παρακολουθήθηκε στενά, αποφασίστηκε μέσα από εκθέσεις, όπως μεταφερθεί σε άλλο γυμνάσιο και πιο συγκεκριμένα σε ειδική μονάδα. Υποστήριξε επίσης ότι το παιδί είχε πάει το πρωί εκδρομή με την τάξη του και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν ενδείξεις του τι θα ακολουθούσε όταν επέστρεψε στο σπίτι του.
Εξιχνιασθείσα η υπόθεση
Υπενθυμίζεται ότι ο δεκατριάχρονος μετά το φονικό έδωσε κατάθεση για τα γεγονότα στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας, όπου παραδέχθηκε τη διάπραξη του εγκλήματος και η Αστυνομία θεωρεί την υπόθεση εξιχνιασθείσα.
Από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε χθες επί της σορού της εννιάχρονης, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του κοριτσιού οφείλεται σε «εσωτερική αιμορραγία – αιμορραγικό σοκ που προκλήθηκαν από ήσσον και τέμνον όργανο». Στο σώμα του κοριτσιού εντοπίστηκαν τέσσερα τραύματα τα οποία έπληξαν ζωτικά όργανα και άλλα έντεκα πιο επιπόλαια τραύματα σε διάφορα μέρη του σώματος του.
Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το παιδί παρακολουθείται από διεπαγγελματική ομάδα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων, ενώ εφαρμόζεται σε αυτό εξατομικευμένο πρόγραμμα φροντίδας, προσαρμοσμένο στις προσωπικές του ανάγκες.