«Οι 92 κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του Θρύλου»

Επ’ αφορμή των 92 γενεθλίων του ΑΠΟΕΛ το σωματείο επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή καταγράφοντας και απαριθμώντας τις 92 κορυφαίες στιγμές της μέχρι σήμερα διαδρομής του.
 
Αναλυτικά:
92 χρόνια ζωής και προσφοράς στα αθλητικά, εθνικά και κοινωνικά δρώμενα του Ελληνισμού συμπληρώνει σήμερα ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας.
 
Ο Θρύλος χαρακτηρίζεται ως ο πιο πετυχημένος Σύλλογος της Κύπρου. Ανέκαθεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα αθλήματα, πανηγύρισε τριψήφιο αριθμό τροπαίων σε Ποδόσφαιρο, Καλαθόσφαιρα, Πετόσφαιρα και Futsal, ενώ αριθμεί πάρα πολλές διακρίσεις και μετάλλια στα υπόλοιπα σπορ.
 
Ο Σύλλογος στεγάζει 13 τμήματα, απασχολεί τετραψήφιο αριθμό αθλητών και διαθέτει τους περισσότερους φίλαθλους στο Νησί.
 
Ο ΑΠΟΕΛ ανέδειξε τεράστιους αθλητές και σημάδεψε τη ζωή του τόπου με την έντονη κοινωνική του δράση. Σε δύσκολες εποχές για την Κύπρο, διοικούντες, αθλητές και οπαδοί του συλλόγου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή δίνοντας τα πάντα για την ελευθερία. Εν καιρώ πολέμου αρκετοί θυσιάστηκαν, κάποιοι απαγχονίστηκαν για τα ιδεώδη του ελληνισμού και για τα όσα πρεσβεύει ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας.
 
Ο πατέρας του ΑΠΟΕΛισμού Γεώργιος Πούλιας και τα αδέλφια που έφυγαν πρόωρα και άδικα, βλέπουν με περίσσια περηφάνια το καμάρι τους να γιγαντώνεται και να γράφει ιστορία.
 

Οι 92 κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ
 
1. Η ίδρυση: Στις 8 Νοεμβρίου 1926 στο ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χατζηιωάννου στην οδό Λήδρας γράφτηκε ιστορία. Την ημέρα εκείνη κάπου 40 άτομα ίδρυσαν τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ).
 
2. Το τουρ στην Αλεξάνδρεια: Το 1927 ο ΠΟΕΛ ταξίδευσε στην Αίγυπτο όπου κέρδισε σε φιλικά τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια, την Αθλητική Ένωση Ελλήνων Αλεξάνδρειας και την ΑΕΚ Καΐρου. Το τουρ ενέπνευσε τους παράγοντες να προσθέσουν τη λέξη «Αθλητικός» στην ονομασία του σωματείου και να δημιουργήσουν τμήματα στίβου, βόλεϊ και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
 
3. Ο πρώτος (ανεπίσημος) τίτλος: Πριν ιδρυθεί η ΚΟΠ, τα σωματεία διοργάνωναν φιλικά τουρνουά. Το πρώτο διεξήχθη το 1932 με τον ΑΠΟΕΛ να επικρατεί στον τελικό της 5ης Μαΐου της ΑΕΛ με 4-0 στο ΓΣΖ, όπου 80 φίλοι του ΑΠΟΕΛ μετέβησαν με… ποδήλατα.
 
4. Ο πρώτος επίσημος αγώνας: Στις 7 Νοεμβρίου 1934 ο ΑΠΟΕΛ έδινε το πρώτο του επίσημο παιχνίδι. Στη Λάρνακα, κόντρα στην ΕΠΑ για το κύπελλο, με τον Πάμπο Αβρααμίδη να σκοράρει το μοναδικό γκολ. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον τελικό κυπέλλου του 1934 Τραστ-ΑΠΟΕΛ, στο οποίο η ομάδα μας έχασε 1-0.
 
5. Το πρώτο πρωτάθλημα: Ο ισχυρός Τραστ έμοιαζε ανίκητος, όμως ο ΑΠΟΕΛ έκανε την έκπληξη τη σεζόν 1935-36 και με σπουδαίες εμφανίσεις (ανάμεσα τους και νίκη 5-1 με Τραστ) κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα.
 
6. Το πρώτο κύπελλο: Στις 28 Φεβρουαρίου 1937 ο ΑΠΟΕΛ αναμετρήθηκε με το τότε αντίπαλο δέος Τραστ στον τελικό κυπέλλου του ΓΣΠ όπου επικράτησε 2-1 (σκόρερ οι Αρχοντίδης και Μοίρης).
 
7. Το πρώτο back to back: Μετά το παρθενικό πρωτάθλημα το 1935-36, ο ΑΠΟΕΛ στέφθηκε ξανά τιτλούχος το 1936-37, κερδίζοντας την κούπα στη διαφορά τερμάτων από τον Τραστ (είχε +29, έναντι +25).
 
8. Χωρίς να χάσει βαθμό: Τη σεζόν 1946-47 ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα με δώδεκα νίκες σε ισάριθμους αγώνες! Επιπλέον τη χρονιά εκείνη κατέκτησε και το κύπελλο με τρεις νίκες σε τρία ματς! Δύο χρόνια μετά ο ΑΠΟΕΛ πήρε ξανά το πρωτάθλημα με το απόλυτο 14 στα 14, όμως έχασε στα ημιτελικά του κυπέλλου.
 
9. Η διάσπαση του 1948: Τα γεγονότα της εποχής με την αποβολή πέντε ποδοσφαιριστών από τον ΑΠΟΕΛ, λόγω της αντίθεσης τους με την πολιτική που ακολουθούσε το σωματείο, οδήγησε στη δημιουργία της Ομόνοιας, ομάδα που εξελίχθηκε στον «αιώνιο» αντίπαλο.
 
10. Η 7άρα στον τελικό: Το 1951 ο ΑΠΟΕΛ συναντήθηκε με την ΕΠΑ στον τελικό κυπέλλου στο ΓΣΠ και κόντρα στις προβλέψεις, κέρδισε 7-0 (ρεκόρ τελικού).
 
11. Ο τραυματισμός του Κίνσλερ: Ο θρυλικός προπονητής Γιόζεφ Κίνσλερ (ή Κιούνσλερ όπως ήταν γνωστός) τραυματίστηκε σοβαρά σε μια προπόνηση το 1951 όταν πήγε να δείξει μια άσκηση με κεφαλιές. Η αναπηρία που προκλήθηκε τον ανάγκασε να αποχωρήσει, αφού τότε οι κόουτς ήταν απαραίτητο να συμμετέχουν στις προπονήσεις.
 
12. Όταν ήρθε ο Γκούτμαν: Τον Σεπτέμβριο του 1953 ο Κίνσλερ πρότεινε στον Μπέλα Γκούτμαν να αναλάβει προπονητής του ΑΠΟΕΛ. Η σύζυγος του μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης με την Μπενφίκα ήταν δυσαρεστημένη με τη ζωή στην Αργεντινή, έτσι αποδέχτηκε να έρθει στη Λευκωσία. Τον ΑΠΟΕΛ κοούτσαρε σε μόλις δύο επίσημα ματς, με Ανόρθωση και Τσετίνκαγια, πριν αποχωρήσει για να αναλάβει τη Μίλαν.
 
13. Το πρώτο ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια: Στις 24 Οκτωβρίου 1953, λίγες εβδομάδες μετά την ενοποίηση του ποδοσφαίρου, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια έδωσαν φιλικό. Στην πρώτη εκείνη αναμέτρηση των δύο (μετέπειτα) «αιωνίων», ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 2-0 με γκολ των Σιαντρή και Ππόλου. Η φωτογραφία είναι από τη σέντρα του συγκεκριμένου αγώνα.
 
14. Τέλος στην ξηρασία: Από το 1952 είχε να πανηγυρίσει τίτλο ο ΑΠΟΕΛ, έτσι η νίκη στον επαναληπτικό τελικό της 30ής Ιουνίου 1963 κόντρα στην πρωταθλήτρια Ανόρθωση με 1-0 (55΄ Πάπαλλος), μετά το 2-2 του α΄ αγώνα, ήταν το έναυσμα για μεγάλη γιορτή στη Λευκωσία.
 
15. Η πρόκριση επί της Γκοέβικ: Τη σεζόν 1963-64 ο ΑΠΟΕΛ έκανε την παρθενική του ευρωπαϊκή εμφάνιση, στο Κύπελλο Κυπελλούχων και με δύο νίκες 6-0 (εντός) και 1-0 (εκτός) έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε σε επόμενο γύρο.
 
16. Πλήγμα στην Ομόνοια: Τη σεζόν 1967-68 ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στην 9η θέση και η χρονιά σώθηκε λόγω της κατάκτησης του κυπέλλου. Όμως ήταν η νίκη με 6-2 απέναντι στην Ομόνοια τον Μάρτιο που έμεινε στην ιστορία. Ένα αποτέλεσμα που έβαλε τέλος στις ελπίδες του «τριφυλλιού» για πρωτάθλημα και άνοδο στην Α΄ Εθνική.
 
17. Νίκη στον τελικό με Ομόνοια: Στις 29 Ιουνίου 1969 ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά σε τελικό κυπέλλου. Ο Θρύλος αναδείχθηκε νικητής με τον Λεωνίδα να σκοράρει (33΄) το μοναδικό γκολ.
 
18. Η έλευση του Μάρκοβιτς: Το 1972 συνέβη κάτι που άλλαξε την πορεία της ιστορίας του ΑΠΟΕΛ. Προσλήφθηκε προπονητής ο Πάνος Μάρκοβιτς, ο οποίος αναμόρφωσε την ομάδα και την οδήγησε εν τέλει στην Α΄ Εθνική.
 
19. Το νταμπλ του 1973: Μετά την 7η θέση της σεζόν 1971-72, κανείς δεν έδινε ελπίδες στον ΑΠΟΕΛ. Όμως η έλευση του Πάνου Μάρκοβιτς άλλαξε τα πάντα. Τη σεζόν 1972-73 η ομάδα κατέκτησε τον τίτλο με μόλις μια ήττα, ενώ πήρε και το κύπελλο κερδίζοντας τον Πεζοπορικό.
 
20. Το πρώτο παιχνίδι στην Α΄ Εθνική: Ως πρωταθλητής ο ΑΠΟΕΛ έλαβε το δικαίωμα να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα τη σεζόν 1973-74. Η πρεμιέρα ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου 1973 στο ΓΣΠ απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ο Τάκης Τιμοθέου άνοιξε το σκορ στο 4΄, όμως οι Θεσσαλονικείς ανέτρεψαν το σκορ και κέρδισαν 3-2.
 
21. Η νίκη επί της ΑΕΚ Αθηνών: Την τελευταία αγωνιστική στις 19 Ιουνίου 1974 στο ΓΣΠ ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε της ΑΕΚ με 2-1 και κέρδισε το δικαίωμα να παίξει μπαράζ.
 
22. Η παραμονή στην Α΄ Εθνική: Λόγω της ισοβαθμίας με Ολυμπιακό Βόλου και Πανσερραϊκό στη 13η θέση (από 18 ομάδες), στα τέλη Ιουνίου διεξήχθησαν στην Αθήνα μπαράζ παραμονής. Στο πρώτο παιχνίδι στο γήπεδο του Αιγάλεω οι γαλαζοκίτρινοι κέρδισαν 5-1 τις Σέρρες «κλειδώνοντας» την παραμονή σε έναν από τους ιστορικότερους αγώνες της ομάδας. Η ήττα 2-1 από τον Βόλο που ακολούθησε δεν είχε αντίκτυπο.
 
23. Ο θρίαμβος επί του Ηρακλή: Δεκατρία χρόνια μετά την πρόκριση κόντρα στη Γκοέβικ, ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε νέο ευρώ-θρίαμβο, βγάζοντας νοκ-άουτ τον κυπελλούχο Ελλάδας, Ηρακλή, στο Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1976-77. Μετά το 0-0 στη Θεσσαλονίκη, ήρθε η νίκη 2-0 στη Λευκωσία με δύο γκολ του Μάρκου Μάρκου.
 
24. Η ισοπαλία με τη Νάπολι: Λίγες εβδομάδες μετά τον Ηρακλή, ο ΑΠΟΕΛ έφτασε μια ανάσα από μια τεράστια νίκη κόντρα στον κυπελλούχο Ιταλίας. Όμως το πέναλτι του Σαβόλντι (86΄) ισοφάρισε το γκολ του Λεωνίδα (36΄) στο χωμάτινο γήπεδο του ΓΣΠ. Ακόμη και έτσι, η ισοπαλία ήταν μεγάλη επιτυχία.
 
25. Ο τραυματισμός του Στυλιανού: Στο ντέρμπι με την Ομόνοια τον Ιανουάριο του 1977 ο Ανδρέας Στυλιανού έσπασε το πόδι του μετά από κόντρα με τον Γκρέγκορι Σάββα. Ήταν ένας τραυματισμός που συγκλόνισε το Παγκύπριο και συζητείται μέχρι και σήμερα.
 
26. Η ισοπαλία με το Τορίνο: Τη σεζόν 1977-78 ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε με το δευτεραθλητή Ιταλίας, Τορίνο, στον α΄ γύρο του Κυπέλλου UEFA. Μετά την ήττα 3-0 εκτός έδρας, ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε 1-0 στο ΓΣΠ με γκολ του Μάρκου στο 20΄, πριν ισοφαρίσει στο 76΄ ο Γκαριτάνο.
 
27. Η μοναδική νίκη επί Γερμανών: Για τον α΄ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1980-81 ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Διναμό της Ανατολικής Γερμανίας. Το πρώτο ματς στο Βερολίνο έληξε με ήττα 3-0 για τον ΑΠΟΕΛ, όμως στο Μακάρειο την 1η Οκτωβρίου ο Θρύλος έφτασε κοντά στην ανατροπή. Προηγήθηκε 2-0 με γκολ των Χαϊλή (40΄) και Πέτρου (48΄), πριν μειώσουν στο 86΄ οι φιλοξενούμενοι. Η νίκη 2-1 παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική κυπριακής ομάδας σε σαράντα αναμετρήσεις με Γερμανούς.
 
28. Η πρώτη στον Αρχάγγελο: Την 1η Νοεμβρίου 1982 ο ΑΠΟΕΛ γυμνάστηκε για πρώτη φορά στο καινούργιο προπονητικό κέντρο στον Αρχάγγελο, σε μια περιοχή που τότε ήταν δύσβατη και εκτός πόλης.
 
29. Τα εγκαίνια του οικήματος: Μετά από 14 προσωρινά οικήματα από το 1926, τον Μάιο του 1984 ο ΑΠΟΕΛ προχώρησε στα εγκαίνια του ιδιόκτητου του σπιτιού, στη γωνία των Λεωφόρων Κένεντι και Λεμεσού.
 
30. Η απόκτηση του ΜακΝτέρμοτ: Το 1985 ο ΑΠΟΕΛ έφερε στην Κύπρο τον τρις πρωταθλητή Ευρώπης με τη Λίβερπουλ, Τέρι ΜακΝτέρμοτ. Ο Άγγλος έμεινε δύο χρόνια και είχε σημαντική συνεισφορά στην κατάκτηση του τίτλου το 1986.
 
31. Η μη εμφάνιση με Μπεσίκτας: Ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε στο β΄ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1986-87 κόντρα στην Μπεσίκτας. Μετά από έντονο πολιτικό παρασκήνιο, η κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού αποφάσισε όπως ο ΑΠΟΕΛ δεν ταξιδεύσει στην Κωνσταντινούπολη. Το αποτέλεσμα ήταν η ομάδα να μηδενιστεί και να τιμωρηθεί με αποκλεισμό ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
 
32. Οι Σάμπουριτς και Γκόγκιτς: Ένα από τα κορυφαία δίδυμα που πέρασαν (και στέριωσαν) από τα κυπριακά γήπεδα. Οι Τόζα Σάμπουριτς και Σίνισα Γκόγκιτς αποκτήθηκαν το 1989 και βοήθησαν τον ΑΠΟΕΛ να επανέλθει στους τίτλους.
 
33. Τα πορτοκαλί σακάκια: Στις 16 Σεπτεμβρίου 1992 ο ΑΠΟΕΛ αντιμετώπισε την ΑΕΚ στην Αθήνα για τον α΄ γύρο του Champions League. Στον ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ., που οργάνωσε ομαδική εκδρομή, είδαν πως οι οπαδοί της ΑΕΚ φορούσαν κίτρινα σακάκια, κάτι που τους γέννησε την ιδέα να κάνουν κάτι ανάλογο. Έτσι στον αγώνα με την ΑΕΛ, οι οργανωμένοι γύρισαν τα σακάκια τους στο πορτοκαλί, μια τάση που μεγεθύνθηκε και τους χάρισε εν τέλει το συγκεκριμένο παρατσούκλι.
 
34. Ο αήττητος τίτλος του 1996: Το πρωτάθλημα της σεζόν 1995-96 κατακτήθηκε χωρίς ήττα με 19 νίκες και 7 ισοπαλίες. Ηγέτης της ομάδας ήταν ο Γιόζεφ Κίπριχ και προπονητής ο Κρίστο Μπόνεφ.
 
35. Το νταμπλ του 1996: Από το 1973 είχε να πανηγυρίσει νταμπλ ο ΑΠΟΕΛ, έτσι ο τελικός κυπέλλου στις 29 Μαΐου 1996 στο Τσίρειο κόντρα στην ΑΕΚ απέκτησε μεγάλη σημασία. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, όμως στο 92΄ ο Κίπριχ και στο 117΄ ο Αλεξάνδρου έφεραν την κούπα.
 
36. Η άλωση της Θεσσαλονίκης: Είκοσι χρόνια μετά τον θρίαμβο απέναντι στον Ηρακλή, ο ΑΠΟΕΛ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Αυγούστου 1996, για να αντιμετωπίσει για το Κύπελλο UEFA τον «Γηραιό» του ποδοσφαιριστή Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σωτηρίου με το γκολ στο 73΄ έδωσε τη νίκη στον ΑΠΟΕΛ, που ολοκλήρωσε την πρόκριση στο Μακάρειο με νέα νίκη, 2-1.
 
37. Ο επόμενος «αιώνιος» τελικός: Πέρασαν 28 χρόνια μέχρι να ξαναβρεθούν αντίπαλοι σε τελικό ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια. Στις 17 Μαΐου 1997 στο Μακάρειο οι γαλαζοκίτρινοι πήραν τη νίκη με 2-0 με γκολ στο τέλος, από Φασουλιώτη (88΄) και Σωτηρίου (90΄).
 
38. Η ίδρυση της ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ: Τον Μάιο του 1997, μετά από εισήγηση του Μάικ Ιωαννίδη ιδρύθηκε η εταιρεία, η οποία από τότε διαχειρίζεται το ποδοσφαιρικό τμήμα.
 
39. Ο τελευταίος τελικός του αιώνα: Στις 8 Μαΐου 1999 ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε 2-0 (με τέρματα του Μαρτσέλο) της Ανόρθωσης στο Τσίρειο στον τελευταίο τελικό κυπέλλου του 20ού αιώνα.
 
40. Η μετακίνηση στο ΓΣΠ: Στις 6 Οκτωβρίου 1999 εγκαινιάστηκε το νέο στάδιο με φιλικό μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας (3-3). Το πρώτο γκολ στο ΓΣΠ πέτυχε στο 12΄ ο Γιάννος Ιωάννου.
 
41. Η αποχώρηση του Γιάννου: Με το τέλος της σεζόν 1999-00 ο μεγάλος Γιάννος Ιωάννου αποχώρησε από την ενεργό δράση, μετά από 504 συμμετοχές και 264 γκολ σ΄ όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα στην τελευταία του χρονιά είχε (ξανά) διψήφιο αριθμό τερμάτων (11).
 
42. Τα δέκα ευρωπαϊκά: Ο ΑΠΟΕΛ έγινε την περίοδο 2002-03 η πρώτη κυπριακή ομάδα που έδωσε διψήφιο αριθμό ευρωπαϊκών αγώνων σε μια σεζόν. Στο Champions League έπαιξε με Φλόρα, Μάριμπορ και ΑΕΚ Αθηνών και στη συνέχεια στο Κύπελλο UEFA με Γκράτσερ και Χέρτα.
 
43. Η ανατροπή με Μάριμπορ: Η πρωταθλήτρια Σλοβενίας, με εμπειρία από Ομίλους, κληρώθηκε αντίπαλος στον β΄ γύρο του Champions League 2002-03. Το γκολ του Σιράκοφ στο 90΄ στον α΄ αγώνα με το οποίο ο ΑΠΟΕΛ μείωσε σε 2-1, κράτησε τις ελπίδες πρόκρισης. Αν και η Μάριμπορ προηγήθηκε 1-0 στο ΓΣΠ, οι Μαλέκκος (33΄), Ηλία (44΄), Χαραλαμπίδης (56΄) και Δασκαλάκης (69΄) έφεραν τη μεγαλειώδη πρόκριση.
 
44. Η πρόκριση στο Τελ Αβίβ: Μετά τη νίκη με 1-0 στο ΓΣΠ απέναντι στη Μακάμπι για τον β΄ προκριματικό του Κυπέλλου UEFA 2005-06, ο ΑΠΟΕΛ πήγε στο Ισραήλ με μικρό προβάδισμα. Ο αγώνας εκεί πήγε στην παράταση, όπου στο 93΄ ο Μακρίδης με μια φανταστική κούρσα έκανε το 1-1 και τρία λεπτά μετά ο Νεοφύτου το 1-2. Το τελικό 2-2 έστειλε τον Θρύλο στον επόμενο γύρο.
 
45. Το κάζο του Μπορίσοφ: Ο αποκλεισμός από την ΜΠΑΤΕ τον Ιούλιο του 2007 στον α΄ προκριματικό του Champions League ήταν μια από τις δύσκολες στιγμές στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ. Όμως η μέρα εκείνη αποτέλεσε σημαντικό μάθημα και ουσιαστικά την απαρχή της ευρωπαϊκής πορείας που απολαμβάνουμε σήμερα.
 
46. Η επιστροφή του Ιβάν: Στις 8 Ιανουαρίου του 2008 ανακοινώθηκε η επιστροφή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ήταν μια στιγμή που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία του Θρύλου.
 
47. Ο τραυματισμός του Σατσιά: Στις 7 Μαΐου 2008 ο ΑΠΟΕΛ καλείται να ανατρέψει την ήττα 2-1 από την Ομόνοια στον α΄ ημιτελικό κυπέλλου. Στο 40΄ ο Μιχαήλ και στο 72΄ ο Μιροσάβλιεβιτς δίνουν τη νίκη-πρόκριση (στον τελικό ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 2-0 την Ανόρθωση), σε ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε από το σοβαρό τραυματισμό του Μαρίνου Σατσιά στο 19΄ σε σκληρό μαρκάρισμα του Μγκούνι.
 
48. Το «ρόντεο» του Μαρακανά: Το 3-3 μέσα στο Βελιγράδι και η πρόκριση με τα εκτός έδρας γκολ (μετά το 2-2 στο ΓΣΠ) απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα για τον β΄ προκριματικό του Κυπέλλου UEFA 2008-09, ήταν ουσιαστικά το παιχνίδι που άλλαξε την ευρωπαϊκή ιστορία του ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα μας προηγήθηκε 0-2, οι Σέρβοι ισοφάρισαν στο 79΄, προηγήθηκαν στο 111΄, όμως η ομάδα έδειξε χαρακτήρα και με τον Μιροσάβλιεβιτς στο 116΄ πήρε την πρόκριση.
 
49. Νίκη-τίτλου το 2009: Τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος και ο ΑΠΟΕΛ είναι στο +5 από την Ομόνοια. Έτσι το «αιώνιο» ντέρμπι στις 6 Απριλίου αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα. Ο Αλαμπί ανοίγει το σκορ στο 9΄, όμως οι Κόντης (68΄) και Πίντο (84΄) κάνουν την ανατροπή και στέλνουν τον Θρύλο στο +8, τρία ματς πριν το τέλος.
 
50. Πρόκριση επί της Κοπεγχάγης: Η νίκη 3-1 κόντρα στην πρωταθλήτρια Δανίας στις 26 Αυγούστου 2009, στην πρώτη επαφή με το σεντόνι του Champions League, έφερε την πρώτη πρόκριση στους Ομίλους.
 
51. Η ισοπαλία στο Καλντερόν: Στις 15 Σεπτεμβρίου 2009 ο ΑΠΟΕΛ πάτησε το χορτάρι του «Βιθέντε Καλντερόν» για τον πρώτο αγώνα των ομίλων του Champions League. Παρά την πίεση του αντιπάλου, ο Χιώτης και οι συμπαίκτες του δεν λύγισαν και κράτησαν το μηδέν απέναντι στους μετέπειτα νικητές του Europa League.
 
52. Δεύτερος βαθμός με Ατλέτικο: Στις 25 Νοεμβρίου 2009, για την 5η αγωνιστική, ο ΑΠΟΕΛ φιλοξένησε την Ατλέτικο και με νίκη θα έπαιρνε το πάνω χέρι για πρόκριση στα νοκ-άουτ του Europa League. Ο Μίρο έβαλε μπροστά την ομάδα στο 5΄, όμως ο Σιμάο στο 62΄ «έσωσε» τον βαθμό και εν τέλει την 3η θέση για τους Μαδριλένους.
 
53. Η ισοπαλία στο Λονδίνο: Την τελευταία αγωνιστική των Ομίλων, τον Δεκέμβριο του 2009, ο ΑΠΟΕΛ χρειαζόταν νίκη στην έδρα της Τσέλσι για να πάρει την 3η θέση. Μπροστά σε 6000 πορτοκαλί, οι γαλαζοκίτρινοι προηγήθηκαν στο 6΄ με τον Ζεβλάκοφ, ισοφάρισαν στο 87΄ με τον Μιροσάβλιεβιτς και άγγιξαν το θαύμα στις καθυστερήσεις με χαμένη ευκαιρία.
 
54. Η νίκη-τίτλος με τον «αιώνιο»: Στις 10 Απριλίου 2011 ο ΑΠΟΕΛ χρειαζόταν νίκη στο ντέρμπι με την Ομόνοια για να «κλειδώσει» τον τίτλο. Και όντως ο Θρύλος δεν απογοήτευσε τους φιλάθλους του, αφού με τα γκολ του Χαραλαμπίδη (41΄, 45΄) ήρθε η μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος.
 
55. Πρόκριση επί της Βίσλα: Όπως δύο χρόνια προηγουμένως, ο ΑΠΟΕΛ χρειαζόταν να ανατρέψει ήττα με 1-0 για να μπει στους Ομίλους. Στις 23 Αυγούστου 2011 στο ΓΣΠ, στο 87΄ το σκορ ήταν στο 2-1, μέχρι που ήρθε ο Αΐλτον και με το δεύτερο του γκολ έκανε το 3-1, στέλνοντας τον Θρύλο ξανά στα αστέρια.
 
56. Το μαγικό τρίλεπτο με Ζενίτ: Ο Μαντούκα στο 73΄ και ο Αΐλτον στο 75΄ πέτυχαν μια μαγική ανατροπή κόντρα στη Ζενίτ στο ΓΣΠ για την 1η αγωνιστική των Ομίλων.
 
57. Η ισοπαλία στο Ντόνετσκ: Το 1-1 μέσα στην έδρα της Σαχτάρ για τη 2η αγωνιστική έδειξε σε όλους ότι η ομάδα από την Κύπρο δεν αστειευόταν.
 
58. Σοκάροντας τους «Δράκους»: Για την 3η αγωνιστική των Ομίλων, ο ΑΠΟΕΛ απέσπασε μια εντυπωσιακή ισοπαλία στην έδρα της Πόρτο. Ο Αΐλτον ισοφάρισε στο 19΄ το γκολ του Χουλκ στο 13΄.
 
59. Η «έκρηξη» του 90΄: Ο Χουλκ ισοφάρισε τον ΑΠΟΕΛ με πέναλτι στο 89΄ της αναμέτρησης για την 4η αγωνιστική, όμως ο Μαντούκα δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στο 90΄ έκανε το 2-1 και προκάλεσε «έκρηξη» στο ΓΣΠ.
 
60. Πρόκριση στην Αγία Πετρούπολη: Η ηρωική ισοπαλία 0-0 με τη Ζενίτ στη Ρωσία «κλείδωσε» την πρόκριση στα νοκ-άουτ του Champions League, με τους 1700 ΑΠΟΕΛίστες να πανηγυρίζουν σαν τρελοί στην υπό το μηδέν θερμοκρασία του «Πετρόφσκι».
 
61. Τα πέναλτι με τη Λυών: Στις 7 Μαρτίου 2012 στο ΓΣΠ ο Χιώτης αποκρούει τα πέναλτι των Λακαζέτ και Μπάστος και στέλνει τους γαλαζοκίτρινους στους «8» του Champions League. Ήταν, μάλλον, η σπουδαιότερη στιγμή στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ.
 
62. Όταν ήρθε η «Βασίλισσα»: Το σημαντικότερο παιχνίδι (μέχρι το επόμενο) που έγινε ποτέ στο ΓΣΠ ήταν αυτό της 27ης Μαρτίου 2012 κόντρα στη Ρεάλ για τα προημιτελικά του Champions League. Μέχρι το 74΄ ο ΑΠΟΕΛ κρατούσε το μηδέν, όμως το τελικό 0-3 (74΄, 90΄ Μπενζεμά, 82΄ Κακά) μάλλον δεν πείραξε πολλούς!
 
63. Το ταξίδι στο Μπερναμπέου: Η ήττα 3-0 από τη Ρεάλ στο ΓΣΠ δεν έδινε ελπίδες στον ΑΠΟΕΛ, με το ταξίδι στη Μαδρίτη και στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» στις 4 Απριλίου 2012 να ήταν απλά το επιστέγασμα της μαγικής πορείας στο Champions League.
 
64. Η φιέστα του 2013: Στο τελευταίο παιχνίδι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο και με τον ΑΠΟΕΛ να έχει ήδη στεφθεί πρωταθλητής, το «αιώνιο» ντέρμπι με την Ομόνοια στις 12 Μαΐου αποτέλεσε φιέστα-τίτλου. Μετά από ένα θεαματικό ματς και με τον Μαντούκα να σκοράρει το νικητήριο στο 84΄, οι γαλαζοκίτρινοι επικράτησαν 4-3.
 
65. Το back to back του 2014: Στις 31 Μαΐου στο ουδέτερο και άδειο «Αντώνης Παπαδόπουλος» ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 1-0 την ΑΕΛ με γκολ του Σέρινταν για να κατακτήσει το πρώτο back to back μετά από 65 χρόνια.
 
66. Η αποχώρηση του αρχηγού: Μετά από 19 χρόνια καριέρας, με εννιά πρωταθλήματα και επτά κύπελλα, ο Μαρίνος Σατσιάς αποχώρησε από την ενεργό δράση με το τέλος της θριαμβευτικής σεζόν 2013-14.
 
67. Πρόκριση επί της AaB: Η νίκη με 4-0 απέναντι στην AaB στο ΓΣΠ στις 26 Αυγούστου 2014 έφερε την τρίτη πρόκριση σε Ομίλους.
 
68. Η εμφάνιση στο Camp Nou: Στην επιστροφή του Θρύλου στους Ομίλους μετά από δύο χρόνια, η αρχή έγινε στο επιβλητικό Camp Nou. Κόντρα στα προγνωστικά ο ΑΠΟΕΛ έκανε μια από τις σπουδαιότερες του εμφανίσεις, χάνοντας ευκαιρία στο 90΄ για να πάρει ισοπαλία από την Μπαρτσελόνα.
 
69. Θρίαμβος στον Πειραιά: Ο ΑΠΟΕΛ πανηγύρισε την πρώτη εκτός έδρας νίκη σε ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τον Ολυμπιακό Πειραιώς 1-0, με γκολ του Πιέρου Σωτηρίου.
 
70. Ιστορία στους «16»: Ο ΑΠΟΕΛ προκρίθηκε  για πρώτη φορά στους «16» του Europa League. H ομάδα του Τόμας Κρίστανσεν κέρδισε με 2-0 την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο ΓΣΠ και έγραψε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην ένδοξη ιστορία της.
 
71. Έκτο σερί: Ο ΑΠΟΕΛ ξεπέρασε τον εαυτό του και τον Μάιο του 2018 κατέκτησε το 6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα μετά από ένα δραματικό φινάλε στο τελευταίο παιχνίδι των Play Offs απέναντι στην Ανόρθωση.
 
72. Ο πρωτομάρτυρας Ο. Κληρίδης: Στις 21 Οκτωβρίου 1931 στη διάρκεια των Οκτωβριανών, έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Ονούφριος Κληρίδης, ποδοσφαιριστής της εφηβικής ομάδας του ΑΠΟΕΛ.
 
73. Ο ήρωας Μ. Καραολής: Αθλητής στίβου του ΑΠΟΕΛ, ο ήρωας Μιχαλάκης Καραολής έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα στις 10 Μαΐου 1956 όταν απαγχονίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες.
 
74. Το 1974: Το μέλος του Δ.Σ. του ΑΠΟΕΛ και έφορος ποδοσφαίρου, υποστράτηγος Τάσος Μάρκου, παραμένει αγνοούμενος από τις 14 Αυγούστου 1974, όταν με το βαθμό του ταγματάρχη υπερασπιζόταν τη Μια Μηλιά. Στα γεγονότα του καλοκαιριού έχασαν τη ζωή τους ο καλαθοσφαιριστής Γιαννάκης Μαύρος, αλλά και ο πρωταθλητής στην επιτραπέζια αντισφαίρισης Μιχαλάκης Ζαμπάς.
 
75. Ο πρώτος τίτλος: Το 1967 ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στο ανοικτό του ΓΣΠ τον Διγενή με 43-37 για το σούπερ καπ. Πρώτος σκόρερ με 17 πόντους ο επί χρόνια γιατρός της ομάδας, Κώστας Σχίζας.
 
76. Το πρώτο κύπελλο: Στις 2 Μαρτίου 1973 στο ΓΣΠ στον τελικό κυπέλλου ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε της ΑΕΛ με 96-83, με τους Γιώργο Ζαμπακίδη και Ανδρέα Ευσταθίου να πετυχαίνουν από 20 πόντους.
 
77. Πρωταθλητής: Μετά από εννιά σεζόν, ήρθε και το πρώτο πρωτάθλημα για τον ΑΠΟΕΛ. Την περίοδο 1975-76 ο Θρύλος κατέγραψε 24 νίκες σε 26 παιχνίδια, χάνοντας μόνο από Αχιλλέα και Απόλλωνα εκτός έδρας, στο δρόμο προς τον τίτλο.
 
78. Το παρθενικό νταμπλ: Κομβικό σημείο στη σεζόν 1978-79 ήταν η εμφάνιση του Ντίνου Μιχαηλίδη μέσα στη Λεμεσό κόντρα στην ΑΕΛ, όπου η νίκη οδήγησε εν τέλει στο πρωτάθλημα. Η επικύρωση ήρθε την τελευταία αγωνιστική με την ΕΠΑ στο ΓΣΠ. Ακολούθως η ομάδα κατέκτησε και το κύπελλο, κερδίζοντας τον Απόλλωνα με 86-84.
 
79. Το πρώτο triple crown: Μετά από 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, ο ΑΠΟΕΛ στέφθηκε ξανά πρωταθλητής το 1995, κερδίζοντας στους τελικούς την ΑΕΚ. Ακολούθως ήρθε το κύπελλο στους διπλούς τελικούς με την ΠΑΕΕΚ, ενώ προηγήθηκε το σούπερ καπ κόντρα στον Πεζοπορικό.
 
80. Η πορεία στο Ευρωπαϊκό: Το 1995-96 ο ΑΠΟΕΛ αντιμετώπισε την αυστριακή Σεντ Πόλτεν για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (προπομπός της Ευρωλίγκα) και πέτυχε δύο νίκες με τον Τόνι Χάρις εκτελεστή και τον Χάρη Σολέα στον άσο. Στην επόμενη φάση ήρθε ο αποκλεισμός από την Τσιμπόνα, αν και στον α΄ αγώνα εκτός έδρας, ο ΑΠΟΕΛ ήταν μπροστά με 46-47 στο 39΄.
 
81. Ο θρίαμβος του 1996: Με οδηγούς τους Χάρις και Σολέα, ο ΑΠΟΕΛ έκανε ξανά triple crown τη σεζόν 1995-96, κερδίζοντας τον Κεραυνό στους τελικούς, τον Αχιλλέα στο κύπελλο και νωρίτερα την ΠΑΕΕΚ στο σούπερ καπ.
 
82. Η επιστροφή στην κορυφή: Μετά από επτά χρόνια μακριά από το πρωτάθλημα, ο ΑΠΟΕΛ θριάμβευσε τη σεζόν 2008-09, κερδίζοντας στους τελικούς τον Κεραυνό, με ηγέτη τον Λόνι Κούπερ.
 
83. Το repeat: Έντεκα χρόνια μετά το τελευταίο back to back, ο ΑΠΟΕΛ διατήρησε την κορυφή τη σεζόν 2009-10, κερδίζοντας την ΑΕΛ στους τελικούς, με τον Μπράντον Χιθ να αναδεικνύεται MVP.
 
84. 30άρα στο κατάμεστο Λευκόθεο: Στις 18 Μαρτίου 2014 ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται την ΑΕΚ στον 5ο και τελευταίο τελικό των πλέι-οφ. Το Λευκόθεο ξεχειλίζει από κόσμο, που σπρώχνει την ομάδα σε μια μεγαλειώδη νίκη-τίτλου με 81-50.
 
85. Το νταμπλ: Στη δεύτερη σεζόν λειτουργίας της ομάδας, την περίοδο 2013-14, ήρθε και η κατάκτηση του νταμπλ, εκθρονίζοντας την Ομόνοια από την κορυφή και κερδίζοντας στον τελικό κυπέλλου τον Αραράτ.
 
86. Το UEFA Futsal Cup: Τον Οκτώβριο του 2014 οι γαλαζοκίτρινοι, μετά που πέρασαν από το Preliminary Round του UEFA Futsal Cup, αποκλείστηκαν στις λεπτομέρειες στο Main Round (σε όμιλο στην Ουγγαρία). Οι τέσσερις βαθμοί στο Main Round ήταν η καλύτερη πορεία στη διοργάνωση από κάθε άλλη κυπριακή ομάδα.
 
87. Το πρώτο πρωτάθλημα: Τη σεζόν 1971-72 διεξήχθη το πρώτο πρωτάθλημα με τον ΑΠΟΕΛ να στέφεται τιτλούχος, με καθοδηγητές τον Κώστα Χατζηανδρέου (παίκτης-προπονητής) και τον νεαρό τότε Κώστα Σχίζα.
 
88. Παραλίγο Α΄ Εθνική: Μεταξύ 24 και 30 Ιουλίου 1972 ο πετοσφαιρικός ΑΠΟΕΛ διεκδίκησε την άνοδο στην Α΄ Εθνική της Ελλάδας, σε μίνι πρωτάθλημα στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στην Αθήνα. Όμως με πέντε νίκες και μία ήττα οι γαλαζοκίτρινοι έμειναν στη 2η θέση και έχασαν οριακά την άνοδο.
 
89. Ο τελικός του 1984: Την χρονιά εκείνη ο ΑΠΟΕΛ αντιμετώπισε την Ομόνοια στον τελικό κυπέλλου στο Λευκόθεο. Μπροστά σε χιλιάδες θεατές, οι γαλαζοκίτρινοι επικράτησαν με 3-1 σετ.
 
90. Ο θρίαμβος του 1929: Στις πρώτες δεκαετίες ζωής του σωματείου, ο ΑΠΟΕΛ διατηρούσε τμήμα στίβου. Το 1929 στους Πανελλαδικούς αγώνες στη Λεμεσό, οι αθλητές του συλλόγου Άγγελος Χατζηιωσήφ, Τάκης Πετρίδης, Νικολής Κυριακίδης και Διομήδης Συμεωνίδης έλαβαν μέρος στα 4×100 (εκπροσωπώντας το ΓΣΠ) και πήραν την πρωτιά με χρόνο 46.2.
 
91. Η αναστολή του 1976: Την χρονιά των 50άχρονων του ΑΠΟΕΛ, όλα τα σωματεία που καλλιεργούσαν τον κλασικό αθλητισμό αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, με τους αθλητές να εντάσσονται στη δύναμη των κατά επαρχία Γυμναστικών Συλλόγων.
 
92. Επέστρεψε: Ο φουτσαλικός ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το 4ο πρωτάθλημα σε πέντε χρόνια. Κέρδισε με 3-0 στις νίκες τον «αιώνιο» αντίπαλο μπροστά από τους παραληρούντες οπαδούς του.

Δειτε Επισης

Ένα χρόνο μετά απάντησαν σε καταγγελία για βρεφονηπιοκομικό σταθμό οι ΥΚΕ-«Λειτουργεί χωρίς άδεια»
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκλονιστική μαρτυρία ανακρίτριας-«Εννιάχρονη δεν άντεχε άλλο στα χέρια του παππού της»
Ξεπέρασαν τις 1.860 οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσα σε επτά χρόνια
Έντεκα υποθέσεις επιθέσεων σε ντελιβεράδες σε δύο μήνες-Συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσα τους και ανήλικοι
Τραμπ, Μασκ και Κένεντι τρώνε χάμπουργκερ και υπόσχονται: Να ξαναδώσουμε στην Αμερική την υγεία της από... αύριο
Τι σημαίνει η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Νέα σελίδα στην ιστορία με τα δελτία της ΚΥΠ-«Μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το εσωτερικό μέτωπο»
Πώς θα εφαρμοστεί ο Νόμος για την πολιτική επιστράτευση-Ο ορισμός της «κρίσης» και οι συστάσεις σε πολίτες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Ήρθε στην Κύπρο για να σπουδάσει δικηγόρος η άτυχη Ειρήνη, έσβησε δύο εβδομάδες πριν τα γενέθλια της