Μη αποδοχή από ΕΛΚ απόπειρας της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο

To Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, αναφέρεται σε ψήφισμα για το Κυπριακό, που εγκρίθηκε ομόφωνα σήμερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος στο Ελσίνκι, στο οποίο τονίζεται, περαιτέρω, πως δεν πρέπει να υπάρξει απόκλιση από το πλαίσιο διαπραγματεύσεων στη βάση ενός διζωνικού, δικοινοτικού μοντέλου λύσης  για την Κύπρο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των παραμέτρων που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Κραν Μοντανά.

Στο κατεπείγον ψήφισμα που κατάθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, το ΕΛΚ υπογραμμίζει πως σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και καταδικάζει τις απειλές της Τουρκίας να εμποδίσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, με την αποστολή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καλώντας την να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει τη στήριξή του για μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους νόμους, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της επικουρικότητας.

Σημειώνει πως η διαδικασία λύσης θα πρέπει να είναι υπό την ηγεσία των Κυπρίων και να έχει ως στόχο την επανένωση του νησιού ως μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και υπογραμμίζει ότι πρέπει να τερματιστεί η σαραντατετράχρονη στρατιωτική κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, εκφράζοντας βαθιά λύπη για το πρόσφατο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
 
Σημειώνει πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που οδήγησε στη Διάσκεψη για την Κύπρο τον Ιούλιο 2017 στο Κραν Μοντανά, είχαν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και συγκλίσεις." Παρόλα αυτά, η αδιαλλαξία της Τουρκίας στην πτυχή της Ασφάλειας και η επιμονή της να διατηρηθεί εν ισχύ το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, προκάλεσε την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων", αναφέρει.

"Από τότε δεν έχει υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων", σημειώνει το ΕΛΚ, το οποίο σε αυτό το πλαίσιο,  "στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ να συντηρηθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων και χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται γι αυτό το σκοπό".
 
Το ΕΛΚ υπογραμμίζει, επίσης ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ έδωσε ώθηση στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το  ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ. "Ως εκ τούτου, το ΕΛΚ δεν θα αποδεχθεί την οποιαδήποτε απόπειρα της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Το ΕΛΚ καλεί, επίσης, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με την τρέχουσα εντολή της, μέχρι να επιτευχθεί διευθέτηση του προβλήματος", αναφέρεται στο ψήφισμα.
 
Επιπλέον, το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να καταβάλει όλες τις αναγκαίες και δημιουργικές προσπάθειες, όπως εκφράστηκαν σε προηγούμενες θέσεις του ΕΛΚ, για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων και καταδικάζει κάθε επιθετική ρητορική και ενέργειες που έχουν στόχο να εμποδίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Καταδικάζει, επίσης, τις απειλές της Τουρκίας να εμποδίσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, με την αποστολή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καλώντας την `Αγκυρα "να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της".

Το ΕΛΚ εκφράζει ακόμα την πλήρη στήριξή του στο ενεργειακό, εξερευνητικό, πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επαναλαμβάνει τη σπουδαιότητα της Κύπρου στην εδραίωση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία και τον στρατηγικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
"Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το ΕΛΚ παραμένει πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, επωφελούς για ολόκληρο το λαό της Κύπρου, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, εγγυήσεων ή επεμβατικών δικαιωμάτων του οποιουδήποτε τρίτου κράτους, ώστε η επανενωμένη Κύπρος να είναι σε θέση να λειτουργεί ως ένα κανονικό κράτος μέλος της ΕΕ", αναφέρεται στο ψήφισμα.

Τέλος, το ΕΛΚ επαναλαμβάνει ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας και η καλύτερη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των Κυπρίων.
 
Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης-Επαφές με Χαρτσιώτη, Ιωαννίδη και Κόμπο
Στο τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης για νομοθεσίες που αφορούν ΑμεΑ-Εξετάζεται και το επίδομα ΕΕΕ
Φουλ επίθεση ΑΠΟΕΛ κατά Παναγιώτου-«Μηδαμινή η προσφορά σου στον τόπο, τουλάχιστον προσποιήσου...»
Με βελτιώσεις επαναπροκηρύχθηκε το στεγαστικό σχέδιο για ενίσχυση των νέων-Οι αλλαγές του ΥΠΕΣ
Απαντά σε Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ στα περί ταύτισης με ΑΚΕΛ-«Ας εστιάσει στην διακυβέρνηση και στις δηλώσεις υπουργών του»
Βγαίνει και από πάνω ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «στάση κατά λύσης» και τη διεθνή κοινότητα για μεροληψία
Διαχωρίζει και ο Σολωμού τη θέση του από τον Παναγιώτου-«Άδικο και αδόκιμο να στοχοποιείται το όποιο σωματείο»
Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία