Ενεργειακά και Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Πομπέο-Χριστοδουλίδη

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται τις ΗΠΑ έπειτα από πρόκληση του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο, με τον οποίο αναμένεται να έχει συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Τρίτη στις 4:30 το απόγευμα (τοπική ώρα). Ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αφιχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα αργά το βράδυ της Δευτέρας.
 
Το πρόγραμμα των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα περιλαμβάνει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάννον, και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.
 
Την Τετάρτη ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον.
 
Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του κ. Χριστοδουλίδη βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ. Στα άλλα θέματα συμπεριλαμβάνονται τα ενεργειακά, το κυπριακό και οι περιφερειακές εξελίξεις.
 
Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήθελε να σχολιάσει πληροφορίες που έφεραν τους κ.κ. Χριστοδουλίδη και Πομπέο να ανακοινώνουν την πρόθεση των δύο χωρών να ανοίξουν στρατηγικό διάλογο. Πάντως, το Σεπτέμβριο, μετά από τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε πει πως «τα αποτελέσματα της συνάντησης «θα αποδεικνύουν στην πράξη τη στρατηγική σημασία της σχέσης μας (ΗΠΑ-Κύπρου),  τις κοινές μας προσεγγίσεις σε σημαντικό αριθμό θεμάτων, και για την Ανατολική Μεσόγειο, και πώς μέσα από κοινές δράσεις οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά και για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στην περιοχή. Όλες αυτές οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα από την ανταλλαγή επίσκεψης σε υψηλό επίπεδο η οποία θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διευκρινίσει ότι οι ανακοινώσεις αφορούν και θέματα ασφάλειας και θέματα ενέργειας και πολιτικά θέματα.
 
«Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν θα αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά θα αφορούν και περιφερειακές συνεργασίες, δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο, έτσι ώστε αυτά τα κράτη που ασπάζονται τις ίδιες ανησυχίες και έχουν τις ίδιες προσεγγίσεις, να προβούν και σε κοινές ενέργειες, ώστε να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», ανέφερε.
 
Την Τετάρτη το βράδυ ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, παραθέτει δεξίωση προς τιμή του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου το πρωί της επομένης πρόκειται να συναντηθεί με την μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Στη συνάντηση αναμένεται να κυριαρχήσουν το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η εμπλοκή του Σ.Α. στις εξελίξεις του κυπριακού.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει αργότερα την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, όπου το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε κλειστό κύκλο 10 περίπου ατόμων, μία φορά το μήνα.
 
Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη ολοκληρώνεται την Παρασκευή με συζήτηση στη δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον Atlantic Council.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμπλοκή αλλοδαπών μπροστά στα μάτια αστυνομικών στις Φοινικούδες-Χειροπέδες σε τρεις (pics)
Επιχείρηση από το ΚΣΕΔ για ακυβέρνητο σκάφος λόγω εισροής υδάτων-Διασώθηκαν τρία πρόσωπα
Επισκέφθηκε τον ΠτΔ ο 21χρονος Νεκτάριος-«Να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας αυτό που δικαιούνται, ίσες ευκαιρίες για όλους»
Tα ευρήματα που άνοιξαν τον δρόμο για σύλληψη της Μουρτζούκου-Πώς ανατράπηκαν οι εκθέσεις των ιατροδικαστών
Άλμα για πολλαπλές συντάξεις-«Βήμα μπροστά οι νόμοι, με μεροληπτικούς πειρασμούς από τη Βουλή»
Πέρασαν από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τους προϋπολογισμούς ΕΟΑ-Επικρίσεις για καθυστέρηση κατάθεσης
Χαιρετίζει τις νέες ρυθμίσεις για παραχώρηση τ/κ περιουσιών ο ΥΠΕΣ-«Στόχος να τερματιστεί η αδιαφάνεια και η κατάχρηση»
Αιχμές Γεάδη για Κύπριους ευρωβουλευτές-«Επιχειρούν να υποσκάψουν τις ενέργειες μου για ανάδειξη του Κυπριακού»
Νόμος για υποχρεωτική ειδοποίηση γονέων σε περίπτωση απουσίας παιδιών από τα νηπιαγωγεία
Εν μέσω εντάσεων και αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ξενόγλωσσα προγράμματα