Η κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σ.Αραβία στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ

Τα μέλη του ΟΗΕ θα αρχίσουν σήμερα να εξετάζουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Καθολική Περιοδική Εξέταση (EPU), μια διαδικασία στην οποία υπόκεινται οι χώρες μέλη του ΟΗΕ κάθε περίπου 4 χρόνια, διεξάγεται την ώρα που η δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Η Σαουδική Αραβία είναι αντιμέτωπη με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να ζητεί πλέον τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών του υπό το Ριάντ συνασπισμού εναντίον της Υεμένης.

«Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ πρέπει να τερματίσουν την εκκωφαντική τους σιωπή έναντι της Σαουδικής Αραβίας και να κάνουν το καθήκον τους, που είναι να εποπτεύουν προσεκτικά τη σκληρότητα του βασιλείου ώστε να εμποδίσουν και άλλες σκανδαλώδεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και την Υεμένη», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή Σάμα Χαντίντ.

«Ο φρικτός θάνατος του Τζαμάλ Κασόγκι έδειξε μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι σαουδαραβικές αρχές στην καταστολή κάθε ειρηνικής αντιπολίτευσης, μια καταστολή η οποία έχει ενταθεί αφότου ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγινε πρίγκιπας διάδοχος», πρόσθεσε.

Της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη ηγείται ο Μπάνταρ Άλι Άιμπαν, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιος να παρουσιάζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα του για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ των μελών του ΟΗΕ και της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να υπάρξει ένας διάλογος τριών ωρών στη διάρκεια του οποίου θα μπορούν να γίνουν επικρίσεις και να υποβληθούν προτάσεις.

Σε αυτόν τον διάλογο μπορούν να παρέμβουν ακόμη και οι χώρες που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάποιες μάλιστα έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με μερικές από τις ερωτήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν στη σαουδαραβική αντιπροσωπεία.

Η Βρετανία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα αναφερθούν στην υπόθεση Κασόγκι.

Η Σουηδία πρόκειται να ρωτήσει τη σαουδαραβική αντιπροσωπεία «ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να βελτιωθεί ο σεβασμός στην ελευθερία της έκφρασης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά του επιθυμούν να μάθουν αν το Ριάντ σκοπεύει να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία προκειμένου να μην περιλαμβάνει άλλες πράξεις που συνδέονται με την ελευθερία της έκφρασης, της συνάθροισης ή των ειρηνικών συγκεντρώσεων.

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Αυγούστου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που προκαλούν ανησυχία, όπως η νομοθεσία που μεροληπτεί εις βάρος των γυναικών, η σεξιστική βία ή ακόμη και οι διακρίσεις εις βάρος της σιιτική μειονότητας.

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε επίσης τη διατήρηση της θανατικής ποινής, αλλά και τον αυξανόμενο αριθμό εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου οι τέσσερις ανήλικοι για τα επεισόδια στα Λειβάδια το Μ. Σάββατο
Επενδύει στη συμβολή της ΕΕ ο Πρόεδρος για το Κυπριακό-«Λειτουργεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας»
Προεκλογικές σκοπιμότητες βλέπει πίσω από τις αντιδράσεις για τους κυνηγούς ο ΠτΔ-«Οι θεσμοί να βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται»
Χειροπέδες σε 27χρονο για ληστείες περιπτέρων στη Λευκωσία
Μάγδα Φύσσα: «Ο φασισμός δηλητηριάζει τα παιδιά, να κερδίσουμε τις νέες γενιές»
Εντοπίστηκε το υποστατικό από το οποίο προμηθεύτηκαν το καγκουρό οι αλλοδαποί στη Δερύνεια
Το προφητικό τηλεφώνημα του νέου Πάπα στον αδελφό του και η συμβουλή του που αγνόησε
Παπάς στην Δράμα ήταν πληροφοριοδότης οργανωμένης συμμορίας κακοποιών
Μπήκε σε κτήριο για διάρρηξη αλλά τον πρόδωσε ο συναγερμός-Χειροπέδες σε 28χρονο
Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα για κλοπές στη Λεμεσό-Εντοπίστηκε στην κατοχή του κλοπιμαία περιουσία