Μειώθηκαν οι πωλήσεις κινητών και tablets

Νέα πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών στο τρίτο τρίμηνο του 2018.

Για ακόμη ένα τρίμηνο οι πωλήσεις τόσο των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) όσο και των υπολογιστών-ταμπλετών (tablets) κινήθηκαν πτωτικά διεθνώς. Οι πωλήσεις smartphones υποχώρησαν κατά 6%, ενώ των tablets κατά 8,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC.

Στο τρίτο τρίμηνο φέτος πωλήθηκαν 355,2 εκατομμύρια smartphones έναντι 377,8 εκατομμυρίων στο τρίτο τρίμηνο του 2017. Είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο που οι πωλήσεις εμφανίζουν μείωση, δείχνοντας ότι η αγορά περιμένει κάποιον «καταλύτη» που θα της προσδώσει μια νέα δυναμική. Η IDC εκτιμά ότι το 2019 η αγορά θα επιστρέψει σε ανοδική πορεία, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

Μια ξεχωριστή μελέτη από την εταιρεία Strategy Analytics εκτιμά ότι στο τρίτο τρίμηνο φέτος πωλήθηκαν 360 εκατ. smartphones και η πτώση άγγιξε το 8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την IDC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones, η κορεατική Samsung, είχε παγκόσμιο μερίδιο πωλήσεων 20,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2018, μειωμένο κατά 13,4% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Αν και παραμένει στη Νο1 θέση της αγοράς, η Samsung, που συνεχώς χάνει μερίδιο αγοράς, νιώθει όλο και πιο κοντά την «ανάσα» της δεύτερης κινεζικής Huawei (μερίδιο 14,6%), αλλά «ποντάρει» στο νέο Galaxy Noe 9 για να αυξήσει τις πωλήσεις της.

Στην τρίτη θέση του τρίτου φετινού τριμήνου βρέθηκε η Apple με μερίδιο 13,2%, η οποία μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στο εορταστικό τελευταίο τρίμηνο του έτους, χάρη στα νέα μοντέλα της iPhone. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση της διεθνούς αγοράς ήσαν οι κινεζικές Xiaomi (9,7%) και OPPO (8,4%).

Στην αγορά tablets πωλήθηκαν 36,4 εκατομμύρια συσκευές στο φετινό τρίτο τρίμηνο, έναντι 39,9 εκατομμυρίων στο περυσινό αντίστοιχο τρίμηνο (πτώση 8,6%). Σύμφωνα με την IDC, «η αγορά ταμπλετών μοιάζει πλέον με την αγορά επιτραπέζιων προσωπικών υπολογιστών (PC) περισσότερο από ποτέ». Και οι δύο εμφανίζουν συνεχώς μειούμενα περιθώρια κέρδους και καθοδική πορεία πωλήσεων.

Στη Νο 1 θέση της διεθνούς αγοράς εξακολουθεί να βρίσκεται η Apple με μερίδιο 26,6% (έναντι 25,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2017), με δεύτερη τη Samsung που έχει μερίδιο 14,6% (έναντι 15% πέρυσι). Ακολουθούν κατά σειρά Amazon (12%), Huawei (8,9%) και Lenovo (6,3%).

Πηγή:gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Ψυχανάλυση με... Αλγόριθμο: Μπορεί το ChatGPT να πάρει τη θέση του ψυχολόγου;
Αποφασισμένη η Ε.Ε να επιβάλει τους ψηφιακούς κανόνες ανεξαρτήτως τοποθεσίας εταιρειών
Το Παρίσι προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της τάσης Skinnytok στο TikTok
Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Οι «ισχυρότερες μέχρι σήμερα» ενδείξεις εξωγήινης ζωής εντοπίστηκαν σε μακρινό εξωπλανήτη
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ εγκρίνει για κυκλοφορία η ΕΕ
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού στη Γη-Δεν προήλθε από αστεροειδείς
H Apple μετέφερε αεροπορικά 600 τόνους iPhone από την Ινδία για να προλάβει τους δασμούς
Επιστήμονες αναβίωσαν τους εξαφανισμένους ανταρόλυκους, γνωστούς από το Game of Thrones
Προχωρούν οι ετοιμασίες για την αποστολή Άρτεμις της ΝΑΣΑ στο φεγγάρι